Bani.md

Europarlamentar: Moldova va primi banii din asistența macrofinanciară după alegerile parlamentare

Europarlamentar: Moldova va primi banii din asistența macrofinanciară după alegerile parlamentare

Banii din asistența macrofinanciară aprobată de către UE pentru Republica Moldova vor veni la Chișinău abia după alegerile parlamentare din februarie 2019, după instalarea noii puteri. Declarația a fost făcută de către europarlamentarul lituanian Petras Auštrevičius, autorul celui mai recent raport privind aplicarea prevederilor Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu UE, în cadrul unui interviu acordat postului de Radio Europa Liberă.

Petras Auštrevičius susține că reformele făcute în sistemul bancar sunt destul de bune, însă lucrurile în sistemul judiciar stau mult mai prost. „Recenta reformă fiscală privind amnistia de capital este o mare problemă pentru UE. După cum a precizat și Fondul Monetar Internațional, aceste schimbări au fost făcute într-o manieră pripită. Unii responsabili guvernamentali și parlamentari au vrut, probabil, să facă aceste modificări cât mai rapid, însă ele sunt foarte problematice, ar putea face legale transferurile de bani murdari, transferurile dubioase de capital”, spune eurodeputatul

Totodată, oficialul european menționează că UE rămâne critică și rezervată în a aprecia situația curentă, atât la nivel politic, cât și social, și juridic din Republica Moldova. Europarlamentarul mai amintește că nu a fost respectat rezultatul alegerilor repetate din Capitală, ceea ce reprezintă „voința oamenilor”. „Suntem foarte îngrijorați cu privire la statul de drept, democrația și independența justiției din Moldova. De aceea, nu putem lua o decizie cu privire la asistența macrofinanciară, chiar dacă înțelegem că Moldova are nevoie de susținerea noastră. Doar după următoarele alegeri și după ce noua putere se instalează, putem reveni la această decizieVrem să rămânem parteneri cu Republica Moldova, dar vrem ca ambele părți să își respecte angajamentele, nu doar noi", a declarat Petras Auštrevičius.

Eurodeputatul lituanian a conchis că, până la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, UE așteaptă din partea Chişinăului să își reamintească de angajamentele asumate la semnarea Acordului de Asociere cu UE.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000