EXCLUSIV DOC – Produse de import cu substanțe INTERZISE și etichetare falsă, livrate copiilor în instituțiile de învățământ din țară

Alimentația în instituțiile de stat continuă a fi o problemă semnificativă în Republica Moldova. Băuturi cu componente dubioase, livrate drept sucuri, care conțin falsificări ale conținutului de fructe, precum și substanțe interzise, sunt livrate în instituțiile de învățământ și spitalele din țară.

Alimentația în instituțiile de stat continuă a fi o problemă semnificativă în Republica Moldova. Băuturi cu componente dubioase, livrate drept sucuri, care conțin falsificări ale conținutului de fructe, precum și substanțe interzise, sunt livrate în instituțiile de învățământ și spitalele din țară. Aceasta arată un demers expediat Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) de către Asociația Producătorilor de Conserve din Republica Moldova. Mai mult, o plângere penală, care are la bază aceiași cauză, a fost transmisă și către Procuratura Chișinău. 

Potrivit Asociației Producătorilor de Conserve, este vorba despre produsele neconforme, importate în Republica Moldova sub marca „Соки Украины”, aceste băuturi fiind prezentate drept sucuri, dar care de fapt nu corespund standardelor minime naționale. Prin atribuirea băuturilor menționate a unor caracteristici inexistente și prin marcarea (etichetarea) cu numeroase informații false sau înșelătoare cu privire la natura și calitățile esențiale ale produsului, acest producător, intenționat induce în eroare statul și consumatorii.

Datorită utilizării sub nivelul necesar al ingredientelor naturale, dar și înlocuirii acestora cu adaosuri artificiale de diverse zaharuri și alte substanțe pentru ajustarea gustului și aromei, producătorul „Соки Украины”, în mod fraudulos, induce în eroare nu doar consumatorii, dar și autoritățile statului, care l-au desemnat „câștigător” în mai multe licitații de achiziții publice organizate de instituțiile de stat sau municipale, inclusiv de spitale, precum și de Direcția Educație, Tineret și Sport al mun. Chișinău, astfel că aceste băuturi falsificate, prin utilizarea unor intermediari sunt livrate în instituțiile preșcolare, de învățământ și spitalicești.

Substanțe ce nu se pot regăsi în sucuri

O expertiză de analiză și verificare a mostrelor ale așa numitor „sucuri” de mere marca „Соки Украины”, efectuată de către Institutul pentru analiza alimentelor „CHELAB” din Germania, și de către un expert oficial acreditat de Camera de Comerț și Industrie din Hannover, arată că aceste băuturi conțin maltoză și izomaltoză. În concluzia expertizei se menționează„... a fost detectată maltoză și izomaltoză, substanțe care, de fapt, nu există în sucurile naturale de mere, iar prezența acestora în băutura expertizată indică faptul adăugării în conținutul produsului a înlocuitorilor de zahăr”. Conform Reglementărilor Tehnice ale Republicii Moldova acest procedeu tehnologic de producție este inadmisibil.

În ceea ce vizează analiza mostrelor așa numitor „sucuri” de tomate marca „Соки Украины”, aceiași experți au stabilit un nivel ridicat al glucozei și al fructozei.„De asemenea, rezultatele de laborator au indicat un adaos de zahăr sirop, iar analiza suplimentară a izotopilor a confirmat adaosul de zahăr.Prin urmare, nici conținutul produsului „suc de tomate” nu corespunde informațiilor indicate pe etichetă”, se arată în adresarea APC. Conform expertizei, conținutul de fructe în aceste băuturi este de numai 60 %.

 

Riscuri asupra sănătății

Potrivit Ordinului Ministerului Sănătății nr. 638 din 12.08.2016 (cap. IV, pct. 10) în instituțiile pentru copii meniul la compartimentul „băuturi” va conține compot, sucuri, jeleuri. La fel, este indicat că Sucurilereprezintă a doua formă de consum a legumelor pentru copii. Produsele examinate cu inscripția „Соки Украины”conțin zahăr și înlocuitori de zahăr și sunt livrate copiilor în pofida faptului că potrivit prevederilor legale, din rația copiilor sunt excluse zahărul, dulciurile, sucurile conservate cu zahăr. 

Cum ajung produsele neconforme să câștige în licitații

Asociația Producătorilor de Conserve susține că autoritățile statului și municipale sunt induse în eroare la fel ca și consumatorii finali, din cauza mai multor încălcări legale, în mod special falsificării frauduloase a marcajului (etichetării), utilizării sub nivelul necesar al ingredientelor naturale și înlocuirea acestora cu adaosuri artificiale de diverse zaharuri și alte substanțe pentru ajustarea gustului și aromei. De asemenea, o problema majoră constituie lipsa unui sistem efectiv al controlului calității produselor alimentare, inclusiv cu analize speciale de laborator la importarea produselor în țara noastră, care în mod firesc ar bloca intrarea produselor neconforme pe piață. 

Asociația Producătorilor de Conserve subliniază în scrisoarea transmisă către ANSA că  organizatorii procedurii de achiziție - Direcțiile Educație, Tineret și Sport din mun. Chișinău, în specificarea tehnică a sucurilor de fructe în asortiment se indică expres că acestea trebuie să corespundă standardelor „suc de fructe 100%, limpezit, fără zahăr, fără conținut de îndulcitori artificiali”. Așadar, prin depunerea unor oferte de produse, care nu se încadrează în criteriile de eligibilitate stabilite, dar și cu prețuri diminuate substanțial, se induce în eroare autoritatea contractantă. Ca urmare, prin participarea la procedura de atribuire a contractelor de achiziții publice de sucuri de fructe 100%, fără zahăr, a companiilor ce livrează sucuri sub marca comercială „Соки Украины”, cu un conținut de doar 60% fructe pe de o parte, și adaosuri de zahăr exogen, de altă parte, are loc un fals și înșelarea instituțiilor de stat și a consumatorilor.”

Reprezentanții distribuitorului „Соки Украины”, compania LIK-IMPEX GRUP SRL, nu au fost de găsit pentru a comenta sau prezenta o reacție.

Un subiect aparte îl constituie modul în care statul susține producătorii autohtoni, inclusiv prin instrumentul licitațiilor de achiziții publice, dar la această temă vom reveni cu alte materiale.

Alte stiri

Tesla se apropie de un nou record trimestrial în ceea ce privește vânzările

Tesla este pe punctul de a atinge un nou record trimestrial în ceea ce privește vânzările de mașini, fapt ce i-au putea aduce lui Elon Musk al patrulea bonus de câteva miliarde de dolari de anul acesta, notează CNN.

Documente desecretizate: Băncile din țară ar fi fost devalizate și după 2014, chiar și în administrare specială

Cele trei bănci comerciale - Banca de Economii, Unibank și Banca Socială din Republica Moldova ar fi fost devalizate și după furtul miliardului din 2014.

Închisoare pe 18 ani pentru miliardarul chinez care a criticat modul în care Xi Jinping a gestionat pandemia de coronavirusul

Ren Zhiqiang, un magnat imobiliar, cu legături strânse cu înalți oficiali chinezi, a dispărut în martie după ce ar fi scris un eseu dur în luna aceea, criticând răspunsul lui Xi la epidemia de coronavirus. Ulterior a fost acuzat de infracțiuni legate de corupție.

„Business-ul cu cea mai rapidă creștere pe timp de COVID”: Un startup din SUA îi ajută pe proprietari să dea afară chiriașii restanțieri

Criza creată de COVID-19 a generat milioane de chiriași restanțieri în Statele Unite, mulți aflându-se în situația în care pot fi dați afară de pe o zi pe alta, scrie Business Insider.

Ultimele ȘTIRI

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

MAIB micșorează ratele dobânzii la creditele pentru afaceri acordate din resursele internaționale de finanțare

Moldova Agroindbank continuă să fie alături de clienți, sprijinindu-le afacerile și planurile antreprenoriale prin măsuri consolidate de susținere,...

Mobiasbanca-OTP Group înregistrează o creștere a creditării persoanelor fizice

În contextul pandemiei și scăderii dramatice a economiei, activitatea Mobiasbanca - OTP Group S.A. este stabilă, înregistrând profit și un nivel sa...

Vezi toate știrile