EXCLUSIV DOC – Produse de import cu substanțe INTERZISE și etichetare falsă, livrate copiilor în instituțiile de învățământ din țară

Alimentația în instituțiile de stat continuă a fi o problemă semnificativă în Republica Moldova. Băuturi cu componente dubioase, livrate drept sucuri, care conțin falsificări ale conținutului de fructe, precum și substanțe interzise, sunt livrate în instituțiile de învățământ și spitalele din țară.

Alimentația în instituțiile de stat continuă a fi o problemă semnificativă în Republica Moldova. Băuturi cu componente dubioase, livrate drept sucuri, care conțin falsificări ale conținutului de fructe, precum și substanțe interzise, sunt livrate în instituțiile de învățământ și spitalele din țară. Aceasta arată un demers expediat Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) de către Asociația Producătorilor de Conserve din Republica Moldova. Mai mult, o plângere penală, care are la bază aceiași cauză, a fost transmisă și către Procuratura Chișinău. 

Potrivit Asociației Producătorilor de Conserve, este vorba despre produsele neconforme, importate în Republica Moldova sub marca „Соки Украины”, aceste băuturi fiind prezentate drept sucuri, dar care de fapt nu corespund standardelor minime naționale. Prin atribuirea băuturilor menționate a unor caracteristici inexistente și prin marcarea (etichetarea) cu numeroase informații false sau înșelătoare cu privire la natura și calitățile esențiale ale produsului, acest producător, intenționat induce în eroare statul și consumatorii.

Datorită utilizării sub nivelul necesar al ingredientelor naturale, dar și înlocuirii acestora cu adaosuri artificiale de diverse zaharuri și alte substanțe pentru ajustarea gustului și aromei, producătorul „Соки Украины”, în mod fraudulos, induce în eroare nu doar consumatorii, dar și autoritățile statului, care l-au desemnat „câștigător” în mai multe licitații de achiziții publice organizate de instituțiile de stat sau municipale, inclusiv de spitale, precum și de Direcția Educație, Tineret și Sport al mun. Chișinău, astfel că aceste băuturi falsificate, prin utilizarea unor intermediari sunt livrate în instituțiile preșcolare, de învățământ și spitalicești.

Substanțe ce nu se pot regăsi în sucuri

O expertiză de analiză și verificare a mostrelor ale așa numitor „sucuri” de mere marca „Соки Украины”, efectuată de către Institutul pentru analiza alimentelor „CHELAB” din Germania, și de către un expert oficial acreditat de Camera de Comerț și Industrie din Hannover, arată că aceste băuturi conțin maltoză și izomaltoză. În concluzia expertizei se menționează„... a fost detectată maltoză și izomaltoză, substanțe care, de fapt, nu există în sucurile naturale de mere, iar prezența acestora în băutura expertizată indică faptul adăugării în conținutul produsului a înlocuitorilor de zahăr”. Conform Reglementărilor Tehnice ale Republicii Moldova acest procedeu tehnologic de producție este inadmisibil.

În ceea ce vizează analiza mostrelor așa numitor „sucuri” de tomate marca „Соки Украины”, aceiași experți au stabilit un nivel ridicat al glucozei și al fructozei.„De asemenea, rezultatele de laborator au indicat un adaos de zahăr sirop, iar analiza suplimentară a izotopilor a confirmat adaosul de zahăr.Prin urmare, nici conținutul produsului „suc de tomate” nu corespunde informațiilor indicate pe etichetă”, se arată în adresarea APC. Conform expertizei, conținutul de fructe în aceste băuturi este de numai 60 %.

 

Riscuri asupra sănătății

Potrivit Ordinului Ministerului Sănătății nr. 638 din 12.08.2016 (cap. IV, pct. 10) în instituțiile pentru copii meniul la compartimentul „băuturi” va conține compot, sucuri, jeleuri. La fel, este indicat că Sucurilereprezintă a doua formă de consum a legumelor pentru copii. Produsele examinate cu inscripția „Соки Украины”conțin zahăr și înlocuitori de zahăr și sunt livrate copiilor în pofida faptului că potrivit prevederilor legale, din rația copiilor sunt excluse zahărul, dulciurile, sucurile conservate cu zahăr. 

Cum ajung produsele neconforme să câștige în licitații

Asociația Producătorilor de Conserve susține că autoritățile statului și municipale sunt induse în eroare la fel ca și consumatorii finali, din cauza mai multor încălcări legale, în mod special falsificării frauduloase a marcajului (etichetării), utilizării sub nivelul necesar al ingredientelor naturale și înlocuirea acestora cu adaosuri artificiale de diverse zaharuri și alte substanțe pentru ajustarea gustului și aromei. De asemenea, o problema majoră constituie lipsa unui sistem efectiv al controlului calității produselor alimentare, inclusiv cu analize speciale de laborator la importarea produselor în țara noastră, care în mod firesc ar bloca intrarea produselor neconforme pe piață. 

Asociația Producătorilor de Conserve subliniază în scrisoarea transmisă către ANSA că  organizatorii procedurii de achiziție - Direcțiile Educație, Tineret și Sport din mun. Chișinău, în specificarea tehnică a sucurilor de fructe în asortiment se indică expres că acestea trebuie să corespundă standardelor „suc de fructe 100%, limpezit, fără zahăr, fără conținut de îndulcitori artificiali”. Așadar, prin depunerea unor oferte de produse, care nu se încadrează în criteriile de eligibilitate stabilite, dar și cu prețuri diminuate substanțial, se induce în eroare autoritatea contractantă. Ca urmare, prin participarea la procedura de atribuire a contractelor de achiziții publice de sucuri de fructe 100%, fără zahăr, a companiilor ce livrează sucuri sub marca comercială „Соки Украины”, cu un conținut de doar 60% fructe pe de o parte, și adaosuri de zahăr exogen, de altă parte, are loc un fals și înșelarea instituțiilor de stat și a consumatorilor.”

Reprezentanții distribuitorului „Соки Украины”, compania LIK-IMPEX GRUP SRL, nu au fost de găsit pentru a comenta sau prezenta o reacție.

Un subiect aparte îl constituie modul în care statul susține producătorii autohtoni, inclusiv prin instrumentul licitațiilor de achiziții publice, dar la această temă vom reveni cu alte materiale.

Alte stiri

Lipsă de fructe și legume în supermarketurile britanice. Efectele ieșirii din EU

După ce a fost semnat acordul Brexit, mai multe schimbări au intrat în vigoare, printre care și modificări vamale. La apropae două săptămâni după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, efectele sunt vizibile în supermarketurilr britanice. De asemenea, șoferii de camioane din UE sunt obligați să aștepte și zile întregi pentru a avea toate actele în regulă.

De ce cresc prețurile la produsele petroliere? Răspuns de la Veaceslav Ioniță

Mai multe companii au anunțat majorarea prețurilor la produsele petroliere. Benzina cu cifra octanică 95 costă în medie 17,10 lei, motorina –14,45 lei, iar prețul mediu al gazului lichefiat constituie 10,10 lei.

Carburanții, mai scumpi. Benzina A 95 și-a majorat prețul cu peste 1,5 lei

Prețul carburanților este în creștere. Unele stații de alimentare au afișat astăzi noapte prețuri mai mari la motorină, benzină și gaz lichefiat.

Balanța comercială a UE în primele 11 luni din 2020. Au scăzut exporturile

Uniunea Europeană a înregistrat în noiembrie un excedent al balanței comerciale de 25,3 miliarde de euro, față de un plus de 18 miliarde de euro în perioada similară din 2019, arată datele preliminare publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Ultimele ȘTIRI

Lipsă de fructe și legume în supermarketurile britanice. Efectele ieșirii din EU

După ce a fost semnat acordul Brexit, mai multe schimbări au intrat în vigoare, printre care și modificări vamale. La apropae două săptămâni după i...

De ce cresc prețurile la produsele petroliere? Răspuns de la Veaceslav Ioniță

Mai multe companii au anunțat majorarea prețurilor la produsele petroliere. Benzina cu cifra octanică 95 costă în medie 17,10 lei, motorina –14,45 ...

Carburanții, mai scumpi. Benzina A 95 și-a majorat prețul cu peste 1,5 lei

Prețul carburanților este în creștere. Unele stații de alimentare au afișat astăzi noapte prețuri mai mari la motorină, benzină și gaz lichefiat.

Balanța comercială a UE în primele 11 luni din 2020. Au scăzut exporturile

Uniunea Europeană a înregistrat în noiembrie un excedent al balanței comerciale de 25,3 miliarde de euro, față de un plus de 18 miliarde de euro în...

„Pașapoarte digitale de vaccinare” de la Microsoft și Oracle. La ce vor fi folosite

Companiile Microfot și Oracle anunță că vor colabora împreună pentru crearea „pașapoartelor digitale de vaccinare”. În acest mod oamenii vor putea ...

Vezi toate știrile