Bani.md

Există investitori interesați de acțiunile Moldindconbank sau nu? Răspunsul Guvernatorului Sergiu Cioclea

Există investitori interesați de acțiunile Moldindconbank sau nu? Răspunsul Guvernatorului Sergiu Cioclea

Un pachet de acțiuni de 63,89% din capitalul social al băncii comerciale  „Moldindconbank” S.A. a fost scos la licitație în perioada 3-16 iulie. În ultima zi a acestei perioadei, din lipsă de oferte, Banca Națională anunța prelungirea cu trei luni a termenului de vânzare a acțiunilor nou-emise de către BC „Moldindconbank" S.A.. 

Totuși, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei dă asigurări că există investitori interesați de acțiunile acestei bănci. Printre aceștia se numără două bănci mari din regiune, dar și un investitor instituțional. Cel puțin, asta a răspuns Guvernatorul la întrebarea reporterului Bani.md, acordată în cadrul unui interviu cumulativ la care a participat presa din Republica Moldova. 

„Astăzi BC „Moldindconbank” S.A. este o bancă performantă și solidă grație măsurilor întreprinse de administratorii temporari în cadrul intervenției timpurii. Aș vrea să menționez rolul important pe care l-a avut în fortificarea băncii Consiliul de supraveghere, compus în majoritate – patru din cinci – din  membri independenți, dintre care doi cetățeni străini. Folosirea în premieră în țara noastră a mecanismului de intervenție timpurie s-a dovedit a fi un succes și creează un precedent pozitiv de sanare a băncilor.

Din acest motiv, sperăm ca acțiunile băncii expuse la vânzare să suscite interes din partea investitorilor strategici, cu atât mai mult că vorbim despre un pachet majoritar care oferă control asupra gestiunii băncii.

La această etapă, am fost informați în mod neoficial de interesul preliminar față de BC „Moldindconbank” S.A. a două mari bănci din regiune. Suplimentar, am fost contactați de un important investitor instituțional care și-a exprimat dorința de a participa în calitate de co-investitor în cazul creării unui consorțiu”. a răspuns Cioclea.

Totuși, Guvernatorul a evitat să spune cine sunt acești investitori, menționând că numele acestora va fi comunicat atunci când intențiile lor vor fi formalizate prin depunerea unor cereri oficiale la BNM.

Vom aminti că în iunie 2017, Sergiu Cioclea anunța că „o bancă regională de foarte bună calitate” și-a exprimat oficial interesul la Moldindconbank, însă, deocamdată nu se cunoaște dacă este vorba despre aceeași entitate (menționată în răspunsul de mai sus) sau nu. Totuși, acesta explica faptul că procesul este unul îndelungat și cât se poate de formal: „În nici o țară, asemenea tranzacții nu se fac peste noapte, ele durează mai mult, e normal, este o investiție într-o țară nouă”.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000