Bani.md

Existența rețelelor 5G în RM permite dezvoltarea medicinii moderne: „Un chirurg va acționa la distanță fără a se îngrijora că echipamentul va întârzia”

Existența rețelelor 5G în RM permite dezvoltarea medicinii moderne: „Un chirurg va acționa la distanță fără a se îngrijora că echipamentul va întârzia”

La Ministerul Economiei și Infrastructurii a avut loc ședința de consultări publice, referitor la aspectele normative, investiționale și de siguranță publică ale procesului de implementare a 5G în țara noastră. În cadrul videoconferinței au participat reprezentanții companiilor Orange, Moldcell, Moldtelecom, ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Serviciului Naţional de Management al Frecvenţelor Radio și a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei.

Astăzi, MEI a desfășurat un briefing de presă în cadrul căruia a oferit detalii despre Agenda de implementare a proiectului de modernizare a rețelelor de comunicații electronice, beneficiile pentru economia țării și impactul tehnologiilor mobile pentru următoarele generații. S-a ținut cont de ambele perspective, inclusiv despre cea a sănătății asupra populației.

 

Planul de modernizare a rețelelor electronice va prevede acțiuni pentru următorii 5 ani, care se va desfășura în 2 etape:

(1) Consolidarea capacitățilot existene 4G, care va fi utilizate la capacitatea maximă.

(2) Licitare și pregătire.

Mediul de afaceri va analiza capacitatea pieței de a absobi aceste servicii, după care vor veni cu investiții. 

„În prezent, în Republica Moldova, gradul de expunere cetățeanului la densitatea și intensitatea fluxului energiei electromagnetice este de 10 miliwați pe centrimetru pătrat, ceea ce este de aproximativ 8 ori mai mic decât în statele dezvoltate industrial și mult mai mic decât norma europeană. În ărezent acest subiect este discutabil. Operatorii ar fi vrut o marja mai permisivă în ceea ce ține aceste limite de expunere. Societatea ar fi interesată să cunoască dacă aceste norme sunt sigure pentru cetățean. Acest aspect a fost discutat în cadrul acestor consultări”, a declarat secretarul de stat MEI, Vitalie Tarlev, în cadrul briefingului de presă.

„Ceea ce ține de industrie, există norme pentru lucrători, care sunt cei mai expuși și lucrează nemijlocit pe aceste elemente a structurii de counicație, pe piloni, cu emițătoarele, instalarea și mentenanța acestor dispozitive. La acest capitol normele sunt suficient de stricte. Pentru societate normele sunt și mai stricte.”

Deși în Republica Moldova nu există rețele 5G, deocamdată, Tarlev a precizat că o anumită resursă din spectrul radio, este prezentă de mai ult de 50 de ani, iar efecte nocive directe nu au fost demonstrate clinic. 

„Vreau să remarc faptul că o anumită resursă din spectrul radio discutat inclusiv pentru tehnologiile de următoarele generație 5G sunt utilizate în Republica Moldova de peste 50 de ani. Este vorba despre banda de frecvență 700 megaherți. În această bandă, cu 50 de nai în urmă, normele de siguranță pentru cetățeni erau cu mult mai inferioare. În această perioadă nu a fost demonstrat clinic că au un impact direct, înafara faptului dacă cetățeanul nu stă nemijlocit pe acest pilon de transmisie și dacă se expune mai mult de o anumită limită de timp”.

„Societatea deja este familiarizată și cu aceste tehnologii, care erau utilizate în mare parte pentru televiziune, radio, servicii de radio-emisie terestră. În timp acest tehnologii se perfecționează, devin mai eficiente din punct de vedere energetic, respectiv această normă de expunere scade proporțional. În acest sens, misiunea noastră (n.red. Ministerului Economiei și Infrastructurii) este să consultăm normele de la nivel european, internațional,  comunitatea de experți.”.

Astfel, Ministerul și-a asumat să asigure gradul suficient atât de securitate, cât și de informare a cetățenilor.

Importanța rețelelor 5G

Dependența societății atât la nivel personal, cât și comunitar, de resursele de comunicații electronice este foarte mare, motiv pentru care MEi este interesat ca aceste rețele să fie sigure. 

Tehnologia Informației este considerată un element critic pentru economia modernă, spune Tarlev. Este vitală atât pentru dezvoltarea afacerii, cât și pentru gestionarea ei. „Studiile recente arată că doar existența acestor rețele poate dezvolta o creștere a PIB-ului de la 2% la 9%, într-un stat dezvoltat. Vreau să vă confirm că în Republica Moldova, odată cu dezvoltarea rețelelor electronice, s-a simțit acest impact economic. Doar în ultimii 3 ani, industria IT a crescut în volum de 3 ori. Dacă în 2015 această industrie avea un volum de 2 mlrd lei vânzări, acum (n.red. datele 2019) are un volum de 6 miliarde de lei vânzări”. 

Astfel, potrivit celor relatate, existenta retelelor 5G permite și dezvoltarea industriei IT, volumul căreia s-a majorat semnificativ în ultimii ani, dar și dezvoltarea medicinii electronice. „Prezenta acestor rețele permite și ca un chirurg să acționeze la distanță, fără a se îngrijora de faptul că echipamentul va întârzia”.

„5G poate fi utilizat la scară largă, pentru economia de mâine.” 

 

În prezent, MEI este în proces avansat de definitivare a proiectului Programuluie de gestiune a spectrului de frecvențe radio, planurile operatorilor de comunicații mobile referitor la tehnologiile de următoarea generație 5G, acesta va fi expus pentru consultări publice și urmează a fi aprobat de Guvern la finele anului curent. Programul va conține o planificare a utilizării spectrului radio la nivel de țară, armonizată cu politica utilizării spectrului radio la nivel regional și internațional.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000