Expert: ANRE va fi nevoit să majoreze tariful pentru populație cu minim 30%, ceea ce înseamnă un preț de minim 5,6 lei

02 Nov. 2021, 12:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Nov. 2021, 12:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, în acest Moldova va achita un preț mediu pentru gazele naturale la nivel de 350 USD pentru 1000 de m3. Acest preț mediu anual este de 2,3 ori mai mare decât anul trecut, însă mai mic decât în perioada celor mai mari prețuri 2012-2014, când Moldova a achitat și 391 USD pentru 1000 m3 de gaze.

Astfel, creșterea din acest an în cea mai mare parte este determinată de prețul majorat din luna octombrie când Moldova nu a avut contract cu Gazprom și am procurat gaze naturale la preț de 790 USD, nivel record pentru noi. Dar și de formula nouă aplicată, care ne va obliga să achităm în ultimele două luni ale anului circa 450 USD pentru 1000 m3 de gaze.

Conform informațiilor prezentate de Veaceslav Ioniță pe blogul său, în tr. IV din 2021 Moldova va achita un preț mediu pentru gazele importate la nivel de 525 USD, cea ce este de 4 ori mai mult decât prețul achitat în primul trimestru al anului.

Pentru acoperirea costurilor de import, ANRE va fi nevoit să majoreze tariful pentru populație cu minim 30%, ceea ce înseamnă un preț de minim 5,6 lei/m3 de gaze naturale pentru consumatorii casnici.

Acest preț este mai mare decât cel actual de 4,3 lei, însă mai mic decât tariful maxim, care a existat în 2015 de 7,18 lei pentru m3 de gaze.

În viziunea expertului, în prezent Republica Moldova asistă la o mini criză a gazelor, mult mai slabă decât în 2012-2014 și foarte ușor de gestionat.

În context, expertul prezintă și două metode de intervenție:

1) majorări treptate de tarife, fără a admite creșteri bruște;

2) compensații din partea guvernului păturilor social vulnerabile.

Realitatea Live

27 Ian. 2022, 22:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Ian. 2022, 22:34 // Actual //  Lupu Eduard

Există un risc foarte mare de război în regiune, iar moldovenii trebuie să fie alerți, dar nu panicați, a declarat Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Dacă analizăm declarațiile care se fac la nivel de alte țări, există riscuri foarte mari. Sperăm că aceste riscuri nu se vor materializa și că se va găsi o soluție diplomatică. Nu putem exclude scenariul cel mai prost – acțiuni militare.

Președintele spune că autoritățile examinează toate riscurile cu probabilitate mai mică sau mai mare pe care le fac instituțiile noastre, avem această evaluare și pe opțiunile foarte proaste și mai puțin proaste. Maia Sandu susține că este vulnerabilă pe mai multe dimensiuni, dar se ține cont de resursele disponibile pentru a fi luate decizii și a venit cu un sfat pentru toți moldovenii.

Aș vrea ca toți cetățenii să fie alerți, dar nu panicați. Există șansa unei soluții diplomatice. Ce înseamnă să fie alerți? Să știe că există aceste riscuri, să ne informăm din surse credibile pentru că multe personaje politice încearcă să speculeze pe acest subiect și să dezinformeze precum că Moldova își dorește război. Suntem o țară pașnică și nu reprezentăm un pericol pentru alte țări. Avem nevoie de pace ca să ne concentrăm pe probleme interne”, a precizat Maia Sandu.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău