Bani.md

Expert: Ce va însemna intrarea Băncii Transilvania pe piața bancară din R. Moldova? CINCI idei principale

Expert: Ce va însemna intrarea Băncii Transilvania pe piața bancară din R. Moldova? CINCI idei principale

Banca Transilvania ar putea fi un „campion al schimbării”, în contextul intrării sale pe piața bancară din Republica Moldova, iar venirea sa în țara noastră va însemna modernizarea „regulilor de joc” din sistem.

Este opinia expertului Veaceslav Ioniță, care a notat câteva idei în urma achiziției făcute ieri:

„1. BT este a doua bancă ca mărime în Romania, iar în 2018 cel mai probabil va deveni cea mai mare bancă din România. La finele anului trecut când a declarat public decizia de procurare a Victoriei Banc, BT a achiziționat și Post Banc din România.

2. Sistemul nostru bancar avea nevoie de un campion al schimbării. După criza din 2014, când BNM a înăsprit supravegherea asupra băncilor comerciale constatăm că băncile noastre în condițiile noi nu pot oferi credite. Avem un blocaj: cetățenii încet și-au restabilit încrederea în bănci, depozitele cresc, iar creditarea stagnează deja al treilea an. Drept consecință băncile suferă de exces de lichiditate fără strategii și capacități clare de creștere a volumului de credite oferite economiei.

BT cu certitudine va avea o politică agresivă de creștere a portofoliului de credite și poate deveni un agent al schimbării sistemului nostru bancar. Aici voi menționa că BT a crescut în România anume datorită politicii agresive de creditare a companiilor mici și mijlocii. Această strategie a fost asistată de sistem de management modern, tehnologii performante și capacități interne de a lucra cu mediul de afaceri.

3. Venirea BT în Moldova oferă un plus de imagine atractivității noastre investiționale de care avem acum ca nici odată nevoie. Moldova din păcate a fost și este ocolită de Investițiile Străine. Pe cap de Locuitor Investițiile Străine în Moldova sunt de 10 ori mai mici decât în România. După criza bancară din 2014, băncile noastre suferă de un deficit de imagine enorm. Venirea BT în Moldova, în sistemul bancar, înseamnă un semnal pentru alți investitori în special cei din România. Mai mult o bancă decide să intre într-o țară, când clienții săi din țara mamă au interes de investiție în altă țară.

4. Capitalul din West aduce reguli și management European. Venirea unui jucător puternic într-o țară pe anumit domeniu, înseamnă modernizarea regulilor de joc. Amintiți-vă sectorul energetic. Prin anii 2000 pierderile, de fapt în cea mai mare parte furturile din sistem depășeau 30%. Venirea unui investitor privat a dus la îmbunătățirea administrării nu doar în compania procurată dar și în restul companiilor. Acum întreprinderile de stat din domeniul energiei electrice nu mai lucrează cum lucrau cândva. Sau ajustat la noile reguli impuse de investitorul privat din West. Aceasta înseamnă Campionul Schimbării.

5. La ce se pot aștepta cetățenii și oamenii de afaceri? Cu certitudine BT în Moldova va promova aceeași politică de creditare activă a companiilor mici și mijlocii. Iar acest lucru va mobiliza și restul băncilor. Cred că după o stagnare de 3 ani de zile a procesului de creditare, este timpul să fie relansată creditarea economiei și BT a venit exact la timp.”

 

Bani.md amintește că ieri Banca Transilvania a cumpărat 39% din acțiunile Victoriabank, astfel având o participaţie de peste 66% împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie si Dezvoltare. Un anunț în acest sens a fost făcut pe bursa de la București.

Banca Transilvania a anunţat în noiembrie 2017 planul de a investi în Republica Moldova, iar între timp a primit aprobarea pentru achiziţie din partea autorităţilor de supraveghere din România şi Republica Moldova - Banca Naţională a României, Banca Naţională a Moldovei şi Consiliul Concurenţei din Republica Moldova.

 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000