EXPERT: De ce este important să promovăm bunurile și serviciile cu specific național

Promovarea bunurilor moldovenești în străinătate ar avea un impact pozitiv asupra imaginii Republicii Moldova, companiilor și a produselor locale. Acest lucru ar aduce la o schimbare calitativă a potențialului de dezvoltare economică a localităților și a comunității de afaceri, a explicat în cadrul emisiunii "15 minute de realism economic", directorul de programe IDIS Viitorul, Viorel Chivriga, care a participat la Congresul European al Autorităților Locale de la Cracovia, Polonia.

Promovarea bunurilor moldovenești în străinătate ar avea un impact pozitiv asupra imaginii Republicii Moldova, companiilor și a produselor locale. Acest lucru ar aduce la o schimbare calitativă a potențialului de dezvoltare economică a localităților și a comunității de afaceri, a explicat în cadrul emisiunii "15 minute de realism economic", directorul de programe IDIS Viitorul, Viorel Chivriga, care a participat la Congresul European al Autorităților Locale de la Cracovia, Polonia.

"În Polonia dar și în alte state europene se atrage atenția asupra metodelor de promovare a serviciilor, produselor și a localităților. Or, utilitatea este destul de mare pentru că se face o schimbare calitativă în tehnicile de management și marketing. Pentru Republica Moldova avantajul este în promovarea exporturilor și atragerea investițiilor. Avem foarte multe produse calitative, dar sunt puțin cunoscute în lipsa promovării. Cu excepția galeriilor subterane de la Cricova și MiIeștii Mici, Republica Moldova are foarte multe localități care merită a fi scoase din anonimat la fel ca și agenții economici. O modalitate de promovare a localităților și companiilor din Republica Moldova este crearea și promovarea brandurilor locale, înregistrarea mărcilor comerciale, a denumirilor de origine, indicațiilor geografice", a spus Chivriga.

Directorul de programe a adus un exemplu de succes al grupurilor de acțiune locală de la Ungheni și Ștefan Vodă, care prin cooperare au reușit să aibă rezultate bune. "Grupurile de acțiune locală create în regiunea Cula, Ungheni (14 primării și 34 de sate) și cel de la Ștefan Vodă (7 primării și 8 sate) au avantaje pe partea ce ține de ocuparea forței de muncă și prestația companiilor. De exemplu, la Ștefan Vodă sunt multe întreprinderi din industria vinicolă, care au reușit să se facă cunoscute pe piața internă și cea externă. Totodată, sunt și întreprinderi mai puțin cunoscute (întreprinderea lui Ion Tulei), care concurează pe piețele din Orientul Mijlociu pe filiera produselor pomicole".

Sunt zone unde îndeletnicirile locale sunt specifice. De exemplu arta culinară, care e puțin cunoscută în regiune. Dar promovarea eficientă a acestor produse poate oferi o caracteristică identitară a zonelor. O soluție ar fi și cooperarea agenților economici.

În concluzie, potrivit lui Viorel Chivriga, ținta este aducerea satului în vizor. Satul care ușor-ușor se pierde de pe lista priorităților celor de la oraș, și nu numai celor de la oraș, ci de pe lista priorităților cetățenilor Republicii Moldova care pleacă din țară.

Alte stiri

Mii de euro „direct în buzunar”! Despre schema de la Ambasada RM la București. MAEIE zice de un bănuit, CNA de „mai mulți”

CNA investighează o schemă de corupție la Ambasada Republicii Moldova al București. Potrivit unui comunicat de presă al Centrului, „mai mulți foști angajațiai Consulatului sunt cercetați penal pentru abuz în serviciu”.

Euro - 20 de lei și 16 bani. Leul moldovenesc s-a apreciat la final de săptămână

Leul moldovenesc se apreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a Moldovei a stabilit pentru astăzi, 23 octombrie, un curs de 20 de lei și 16 de bani pentru un euro, o valoare în scădere cu patru bani, față de cea înregistrată ieri, 22 octombrie.

Putin, despre RM înainte de alegeri: „Nicăieri, cu excepția pieței rusești, producția moldovenească nu este solicitată”. Statistica spune altceva

Vladimir Putin a declarat că sectoarele economiei Republicii Moldova sunt atât de legate de Rusia încât „nu pot exista în mod normal”. Potrivit liderului rus, nicăieri, cu excepția pieței rusești producția moldovenească nu este solicitată. Declarația a fost făcută ieri, 22 octombrie, la o ședință a Clubului internațional de discuții „Valdai”. Asta în contextul în care, potrivit ultimelor date statistice, în Rusia ajung doar 10% din exporturile moldovenești.

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile