Bani.md

Expert: Moldova este în topul statelor cu cei mai mulți miniștri și ministere. Este nevoie de o reformă

Expert: Moldova este în topul statelor cu cei mai mulți miniștri și ministere. Este nevoie de o reformă captură foto IDIS Viitorul

Reforma administrației publice centrale ar trebui să reducă funcțiile redundante, costurile exagerate la întreținerea unor organizații ineficiente și creșterea bruscă a modului în care angajații din sectorul public servesc intereselor populației. Republica Moldova se găsește astăzi în topul statelor europene după numărul de ministere, a afirmat Directorul de programe IDIS, Viorel Chivriga în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”.

Chivriga spune că la optimizarea structurilor guvernamentale trebuie luată în calcul experiența OECD, rezultatele analizei funcționale, scopurile reformei și reacția populației, dictată de contextul social-politic în general. ”Esența nemulțumirlor sociale se rezumă la faptul că, deși statul este foarte mic, numărul birocraților este excesiv, iar eficiența politicilor statului este atât de scăzută încât adeseori cetățenii se gândesc că ar trăi mai bine fără birocrați”.

Totuși, reforma nu ar trebui limitată la diminuări mecanice de personal. Nu contabilii trebuie să decidă cum va arăta structura viitorului guvern, ci în ce măsură poate exista un consens public asupra funcțiilor alocate statului să facă ordine, să genereze servicii de calitate, să asigure dezvoltarea economiei și, nu în ultimul rând, să aibă grijă ca funcționarii corupți să nu ne conducă. Nu poți avea consens fără dialog și fără comunicare credibilă dintre stat și societatea civilă, business, sectorul academic și partenerii de dezvoltare.

”Există multe pretenții față de anumite ministere, iar timpul în care aceste schimbări pot fi făcute nu este foarte generos în anul 2017”, susține Viorel Chivriga.

Emisiunea este realizată de către IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000