Bani.md

Expert: Salariile în plic dau peste cap Programul „Prima Casă”

Expert: Salariile în plic dau peste cap Programul „Prima Casă”

Problema locuințelor cetățenilor Republicii Moldova este una stringentă și nu a fost soluționată de la obținerea independenței țării, iar soluția propusă de Guvern prin Programul ”Prima Casă” rezolvă parțial problema, potrivit opiniei exprimate în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic” de către economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

”Guvernul a venit cu o soluție ca să asigure cu locuințe populația care nu își poate permite achiziționarea unui imobil. Sunt însă câteva aspecte. În Republica Moldova doar 10% din cei care lucrează își pot permite să aplice la Programul „Prima Casă” ca urmare a veniturilor neoficiale pe care le încasează or, din cei 10% jumătate au deja un imobil. Putem spune că Guvernul țintește o categorie de cetățeni foarte mică”, a explicat Ioniță.

Cu referire la acest subiect, Ministrul Finanțelor Octavian Armașu a declarat în cadrul unui interviu pentru bani.md că, angajații trebuie să ceară angajatorilor salariu oficial. „Știu, din propria experiență, atunci când mai mulți angajați vin și solicită același lucru, angajatorul începe să se gândească cum să satisfacă angajații, pentru a menține capitalul uman la întreprindere”, susține Armașu.

Potrivit expertului Ioniță, dobânda propusă de Guvern va depăși  10% anual, iar orice investiție pe termen lung nu este fezabilă dacă dobânda este mai mare. Ea trebuie coborâtă sub 10%. Ba mai mult, băncile sunt foarte rigide cu cetățeanul de rând că nu poate demonstra veniturile. ”În aceste condiții, Guvernul ar trebui să se gândească foarte bine și să dezvolte leasingul financiar. Acest lucru crește numărul solicitanților programului ”Prima Casă”, deoarece imobilul se află în proprietatea companiei de leasing, iar beneficiarul achită lunar suma stabilită în contract”, a precizat economistul.

”Cel mai important este că Programul „Prima Casă„ rezolvă parțial problema în condițiile în care doar 20% din populație cu venituri oficiale, neoficiale are beneficia de locuințe. O soluție pentru ceilalți ar fi locuințele sociale, dar în Republica Moldova sunt niște miș-mașuri dintre oamenii de rea intenție care au reușit să obțină niște terenuri la prețuri derizorii de la municipalitate și au construit imobile aparent sociale”, a mai spus Ioniță.

În concluzie, expertul a menționat că Republica Moldova nu este cea mai bogată țară din lume pentru a asigura toți locuitorii cu locuințe. Pentru comparație, în statele dezvoltate 30% din oameni locuiesc în chirie. Problema e că în Republica Moldova, businessul chiriilor este în subteran, iar Guvernul nu a atras niciodată atenția acestui sector. Toți cei care dau în chirie locuințele nu sunt impozitați.

Pe de altă parte, statul descurajează intențiile populației de a investi în imobil ca urmare a introducerii impozitului pe venit. Este de fapt un tratament discriminatoriu în raport cu cei care dețin mai multe spații comerciale și nu sunt impozitați.

Emisiunea este realizată de către IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000