Bani.md

Expert: Uniunea Europeană este colacul de salvare al economiei R. Moldova în fața presiunilor economice ale Rusiei

Expert: Uniunea Europeană este colacul de salvare al economiei R. Moldova în fața presiunilor economice ale Rusiei

Economia Republicii Moldova a făcut față presiunilor economice din partea Federației Ruse datorită aplicării Acordului de liber schimb cu UE. Acordul de liber schimb le oferă producătorilor moldoveni acces la o piaţă cu peste 500 milioane de consumatori, precum şi dezvoltarea şi implementarea unor standarde de sporire a încrederii în produsele moldovenești. Or, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon încearcă să arunce țara în brațele Uniunii Euroasiatice, un spațiu lipsit de previzibilitate și unde sunt ignorate drepturile membrilor. Este opinia exprimată de Ion Tăbârță, expertul IDIS Viitorul în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”.

La mijlocul lunii aprilie, președintele Igor Dodon a participat la Bișkek la reuniunea statelor din comunitatea Euroasiatică. El a semnat un document prin care Republica Moldova a fost desemnată drept observator în cadrul comunității, iar acest lucru a stârnit controverse în societatea moldovenească.

Prin gesturile sale, Igor Dodon a resuscitat anumite sentimente geopolitice. Pentru Republica Moldova care se află la confluența dintre Est și Vest, UE este mult mai atractivă din punct de vedere al dezvoltării și modernizării societății moldovenești. Ba mai mult, poate veni cu anumite soluții pentru problemele existente. Acest lucru înseamnă valori economice, stat de drept și alte aspecte care se referă la dezvoltarea democratică a țării. De partea cealaltă, Uniunea Euroasiatică nu este un spațiu al democrației și al regulilor de joc clare.

”Actul semnat de Dodon este lipsit de o consistență reală, instituțională. Mai degrabă se înscrie în logica comportamentului unui președinte geopolitic și nu a unui președinte care să reprezinte interesele cetățenilor. Aceste lucru  divizează și mai mult societatea moldovenească în lipsa unui consens dintre forțele politice care ar trebui să găsească acel model de orientare a țării, care să asigure o dezvoltare durabilă a Moldovei”, a mai spus Tăbârță.

În prezent, din punct de vedere economic, Republica Moldova ar trebui să-și aprofundeze relațiile comerciale cu UE, reieșind din cadrul existent după semnarea de către Chișinău a Acordului de Asociere. Un exemplu este că țara noastră și-a sporit relațiile comerciale cu spațiul comunitar unde regulile jocului sunt previzibile. În timp ce, pe criterii politice, Federația Rusă a instituit tot felul de embargouri la produsele agricole și agroalimentare.

Emisiunea este realizat de către IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000