Bani.md

Expert-Grup: Salariul minim pe economie, de 3,5 ori mai mic decât minimul necesar pentru existență (INFOGRAFIC)

Expert-Grup: Salariul minim pe economie, de 3,5 ori mai mic decât minimul necesar pentru existență (INFOGRAFIC)

Experții centrului analitic Expert-Grup a calculat care sunt cheltuielile unui cuplu din doi tineri, care locuiesc în Chișinău, în medie pentru o lună. Au pornit de la faptul că aceștia vor avea cheltuieli de chirie, întreținere transport, alimentație echilibrată, cheltueili sociale. Această analiză arată faptul că pentru minimul necesar o persoană are nevoie de 320 de euro în Republica Moldova, în timp ce salariul mediu este de 3,5 ori mai mic - 91 de euro.

Pentru a calcula cheltuielile pentru alimentație, experții au luat în considerare standardele internaționale ale Organizației Mondiale a Sănătății, așa numitele Dietary Guidelines, la fel ca și Recomandările Uniunii Europene, dar și o serie de recomandări tehnice care au permis efectuarea calculelor pentru ce anume trebuie să mâncăm pentru a asigura un aport maxim de substabțe nutritive. Calculele au fost efectuate conform schemei clasice, pentru a asigura un aport caloric de 2500 kcall pentru un bărbat și pentru o femeie o dietă de până la 2200 de kcall pe zi. Cheltuielile au fost calculate în baza prețurilor din rețelele de distribuție angro. Acestea constituie 43% din totalul cheltuelilor.

A doua categorie de cheltuieli ca importanță o constituie cheltuielile pentru chirie. Acestea fac 24% din totalul acestora. La fel am presupus că pentru deplasarea prin oraș ei ar utiliza troleibuzul (2 abonamente și eventual 5 călătorii cu taxiul), respectiv, lunar ar cheltui 510 lei.

Cheltuielile pentru întrețienere și servicii constituie în medie 14,3%. La calcularea acestora am luat în considerare diferența dintre lunile reci ale anului și restul anului, astfel această sumă reprezintă o medie anuală.

În Republica Moldova, la fel ca și în Romania, Rusia, Lituanaia, salariul minim pe economie nu acoperă minimul de existență.  Irlanda și Franța, au mers pe altă formulă și au adoptat polici de salarizare prin care salariul minim să asigure minimul de existență pentru cetățenii lor. La fel s-au calculat veniturile necesare pentru ca cetățenii lor să aibă un trai decent, social, într-un mediu tolerant, multicultural și corect.

Un infografic ce prezintă aceste date în detaliu a fost publicat pe Budget Stories.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000