Expert-Grup: Inegalitatea de gen în Republica Moldova ne costă câteva zeci de miliarde de lei în minus

Potrivit studiului, femeile întâmpină dificultăți în a reveni în câmpul muncii după naștere. Provocările țin de felul în care sunt gândite politicile din domeniu, insuficiența serviciilor calitative de tip creșă, lipsa flexibilității angajatorilor precum și tradiția, specificul cultural și prejudecățile de gen, care le determină pe femei să renunțe la activitatea profesională.

Inegalitatea de gen în Republica Moldova ne costă câteva zeci de miliarde de lei în minus de la bugetul de stat. Dacă inechitățile economice dintre femei și bărbați ar fi eliminate, PIB-ul țării noastre ar crește cu până la 20% sau cu aproximativ 39 de miliarde de lei - sunt câteva dintre concluziile studiului „Costul economic al inegalităților de gen în Republica Moldova”, realizat de Expert-Grup în parteneriat cu Centrul de Drept al Femeilor și finanțat de Suedia. Studiul a fost prezentat astăzi, 13 octombrie, în cadrul unui eveniment online. 

„Pentru economiști inegalitatea reprezintă prin definiție alocarea suboptimală a resurselor, care duce la pierderi economice și sociale. În cazul inegalității de gen, din păcate, iată că avem an de an pierderi semnificative. Este vorba despre zeci de miliarde de lei pe care economia Republicii Moldova îi pierde din simplul motiv că nu avem o rată echilibrată a egalității de gen”, a declarat Adrian Lupușor, director executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”.

Potrivit studiului, femeile întâmpină dificultăți în a reveni în câmpul muncii după naștere. Provocările țin de felul în care sunt gândite politicile din domeniu, insuficiența serviciilor calitative de tip creșă, lipsa flexibilității angajatorilor precum și tradiția, specificul cultural și prejudecățile de gen, care le determină pe femei să renunțe la activitatea profesională. Conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, la 01 ianuarie 2020 din categoria persoanelor asigurate, 39 458 mame și 7 136 tați se aflau în concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului și beneficiau de indemnizație lunară pentru îngrijirea copilului.

„Elaborarea și implementarea eficientă a măsurilor de armonizare a vieții profesionale cu viața de familie trebuie să devină o prioritate pentru autoritățile naționale. Lipsa acestor măsuri afectează în primul rând femeile, care, deseori, sunt nevoite să renunțe la serviciu și dezvoltarea lor profesională. Mai mult decât atât, dificultatea de a reveni pe piața muncii accentuează vulnerabilitatea financiară a femeilor și are un impact direct asupra economiei țării”, a precizat Natalia Vîlcu, directoare executivă a CDF și coautoare a studiului.

Autorii studiului consideră că legislația națională nu conține prevederi care ar motiva mama și tatăl să împartă între ei concediul de îngrijire al copilului, iar în cazul în care decid să apeleze la serviciile de tip creșă, femeile se ciocnesc de prejudecăți și critică. „...În cultura noastră mamele care dau de mici copiii la creșă sunt etichetate ca mame mai puțin bune. Eu am dat copilul mai mare la creșă, în altă localitate, la vârsta de 1 an și 8 luni, pentru că am ieșit la serviciu și majoritatea rudelor mă criticau. În viziunea mea, multe mame își doresc să acceseze servicii de creșă, dacă ar exista, dar din cauza presiunii sociale cedează și renunță la realizarea profesională”, a menționat una dintre persoanele intervievate în cadrul acestui studiu.

În anul 2019, în Republica Moldova existau două creșe, care sunt situate doar în mediul urban. În condițiile în care în anul 2018 s-au născut 32,6 mii copii, iar în 2017 – 34,1 mii copii, numărul instituțiilor de educație antepreșcolară și a locurilor disponibile este vădit insuficient.

„Inegalitatea de gen este o constrângere pentru progresul oricărei societăți, deoarece limitează oportunitățile unei jumătăți din populația sa. Când femeile sunt constrânse să-și atingă potențialul maxim, acel potențial se pierde pentru întreaga societate. Sper ca recomandările și concluziile acestui studiu să fie luate în considerare de către factorii decizionali”, a precizat Virginia Bîlici, coordonatoare de programe în cadrul Ambasadei Suediei în Republica Moldova.

Pentru a îmbunătăți lucrurile pe acest segment, studiul vine cu o serie de recomandări ce au drept scop diminuarea decalajelor de gen și a costurilor economice generate de acestea. Recomandările se referă la ajustări ale cadrului legislativ, acțiuni de sensibilizare și informare a opiniei publice cu privire la egalitatea de gen, rolul femeilor și bărbaților în societate și familie, reconcilierea vieții private cu cea profesională și eliminarea stereotipurilor de gen.

Expert-Grup: Inegalitatea de gen în Republica Moldova ne costă câteva zeci de miliarde de lei în minus

Expert-Grup: Inegalitatea de gen în Republica Moldova ne costă câteva zeci de miliarde de lei în minus

Expert-Grup: Inegalitatea de gen în Republica Moldova ne costă câteva zeci de miliarde de lei în minus

Alte stiri

Mii de euro „direct în buzunar”! Despre schema de la Ambasada RM la București. MAEIE zice de un bănuit, CNA de „mai mulți”

CNA investighează o schemă de corupție la Ambasada Republicii Moldova al București. Potrivit unui comunicat de presă al Centrului, „mai mulți foști angajațiai Consulatului sunt cercetați penal pentru abuz în serviciu”.

Euro - 20 de lei și 16 bani. Leul moldovenesc s-a apreciat la final de săptămână

Leul moldovenesc se apreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a Moldovei a stabilit pentru astăzi, 23 octombrie, un curs de 20 de lei și 16 de bani pentru un euro, o valoare în scădere cu patru bani, față de cea înregistrată ieri, 22 octombrie.

Putin, despre RM înainte de alegeri: „Nicăieri, cu excepția pieței rusești, producția moldovenească nu este solicitată”. Statistica spune altceva

Vladimir Putin a declarat că sectoarele economiei Republicii Moldova sunt atât de legate de Rusia încât „nu pot exista în mod normal”. Potrivit liderului rus, nicăieri, cu excepția pieței rusești producția moldovenească nu este solicitată. Declarația a fost făcută ieri, 22 octombrie, la o ședință a Clubului internațional de discuții „Valdai”. Asta în contextul în care, potrivit ultimelor date statistice, în Rusia ajung doar 10% din exporturile moldovenești.

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile