Experți IDIS: ANRE nu are un dialog cu consumatorii, iar opinia oamenilor este umbrită

Pe parcursul întregii perioade de activitate, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a avut o abordare pasivă în raport cu consumatorii, limitându-se la respectarea obligațiunilor impuse prin lege fără a manifesta inițiativa pentru a se angaja în dialog cu consumatorii.

Pe parcursul întregii perioade de activitate, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a avut o abordare pasivă în raport cu consumatorii, limitându-se la respectarea obligațiunilor impuse prin lege fără a manifesta inițiativa pentru a se angaja în dialog cu consumatorii. Opinia a fost exprimată de către expertul în energetică de la IDIS Viitorul, Ion Muntean, în policy brieful ”Reprezentarea pasivă a consumatorilor în procesul decizional din cadrul ANRE”.

Un motiv pentru care dialogul dintre ANRE cu furnizorii, pe de o parte, și consumatorii, pe de altă parte este foarte tensionat îl reprezintă sensibilitatea hotărârilor de ajustare a tarifelor. Variația cu un ban a tarifului la energia electrică ar genera profituri sau pierderi pentru operatorii de pe această piața de aproximativ 36 mln lei în decursul unui an de zile. În acest sens sunt propuse recomandări care ar consolida încrederea în ANRE și ar face mai auzită vocea consumatorilor finali.

Autorul policy briefului susține în concluziile publicației că imaginea Republicii Moldova pe plan extern la capitolul reglementarea sectorului energetic a fost prejudiciată în ultimii ani din cauza ingerințelor factorilor politici în activitatea ANRE, transparența insuficientă, întârzierea onorării obligațiunilor asumate, etc. Toate acestea constituie un semnal prost pentru partenerii Republicii Moldova în domeniul energetic dar și defavorizează climatul investițional în acest sector care în final afectează așteptările consumatorilor față de calitatea și costul energiei procurate. Opinia consumatorului final rămâne umbrită de mai mulți factori definitori ai procesului decizional cum ar fi imaginea instituției, procesul de informare, transparența insuficientă, reprezentarea pasivă.

În prezent consumatorilor, în special celor casnici, li se atribuie rolul de observator în procesul decizional al ANRE, în lipsa instituționalizării acestora. O soluție ar fi delegarea funcției pentru protecția consumatorilor de energie Agenției pentru Protecția Consumatorilor.

Violina Șpac, șef departament la ANRE a precizat că: ”toată informația și hotărârile ANRE sunt disponibile pe pagina web a instituției, iar la ședințele publice poate asista oricine. Ba mai mult, reglementatorul a fost implicat în mai multe procese de judecată privind transparența informației și a hotărârilor și a avut câștig de cauză”.

Acest Policy Brief este realizat de IDIS „Viitorul” cu suportul financiar al Ambasadei Olandei în cadrul Programului MATRA. Opiniile aparțin autorilor și nu reflectă punctul de vedere al finanțatorului.

Alte stiri

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane civile. Cu o declarație în acest sens a venit astăzi Ministerul Apărării al Azerbaidjanului.

Prestațiile sociale vor putea fi ridicate prin intermediul serviciului de plăți electronice MPay

Serviciul Guvernamental de Plăți Electronice MPay va asigura distribuirea plăților de la bugetul public național și din conturile instituțiilor publice către persoane fizice.

ANRE permis reducerea prețului energiei cu electrice pentru clienții Energocom

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat prețul reglementat pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică – S.A. „Energocom”, în cuantum de 120 bani/kWh.

VIDEO: „Eu nu mai sunt acel Vlad Filat, ținut într-o celulă și izolat de comunicare”

Vlad Filat vine cu declarații tăioase în adresa fostului avocat Igor Popa care, acum câteva zile, a venit cu „dezvăluri” despre averea fostului premier și relațiile pe care le-ar fi avut cu Vlad Plahotniuc. Vlad Filat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă a negat acuzațiile.

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile