Experți: Plafonarea taxelor este contraproductivă și ilegală. Afectează IMM-urile și avantajează companiile mari

Plafonarea taxelor este contraproductivă și ilegală în condițiile în care acest lucru afectează businessul mic și mijlociu în timp ce avantajează companiile cu o cifră de afacere mare, potrivit opiniei exprimate de Viorel Furdui, directorul CALM și expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii ”60 de minute de realism economic”.

Plafonarea taxelor este contraproductivă și ilegală în condițiile în care acest lucru afectează businessul mic și mijlociu în timp ce avantajează companiile cu o cifră de afacere mare, potrivit opiniei exprimate de Viorel Furdui, directorul CALM și expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii ”60 de minute de realism economic”.

”În Republica Moldova, lipsește o viziune și o concepție clară privind dezvoltarea economică locală. Strategiile și planurile de dezvoltare sunt rupte de realitate. Guvernările în loc să găsească soluții pentru a implica autoritățile locale în toate procesele de dezvoltare economică a țării, se ocupă cu lobarea intereselor grupurilor înguste. Este și cazul plafonării taxelor locale. Avem un sistem centralizat din toate punctele de vedere: politic, administrativ, financiar și economic. Administrația locală este extrem de limitată în posibilități de a influența situația. De aici și monopolurile, ineficiența și birocrația de la centru. La nivel local, giganții care prestează servicii nu plătesc taxe locale. Este vorba de agenții economici mari care nu plătesc taxe locale (instituții financiare, Moldtelecom, Poșta). În același timp micii antreprenori sunt impuși să achite taxele respective”, a explicat Viorel Furdui.

Veaceslav Ioniță e de părere că atunci când vorbim de o dezvoltare la nivel local, cea mai mare problemă este costul infrastructurii. În prezent o companie ca să racordeze la utilități trebuie să achite cam 10-20% din costul total al proiectului. La nivel local nu există capacități financiare. Dacă avem o viziune de dezvoltare locală trebuie să ne axăm pe capacitatea financiară a autorităților publice locale, capacitatea de administrare fiscală și capacitatea organizațională. E necesar de creat o suficiență de capital la nivel local fără dependența de autoritățile centrale.

 

Alte stiri

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane civile. Cu o declarație în acest sens a venit astăzi Ministerul Apărării al Azerbaidjanului.

Prestațiile sociale vor putea fi ridicate prin intermediul serviciului de plăți electronice MPay

Serviciul Guvernamental de Plăți Electronice MPay va asigura distribuirea plăților de la bugetul public național și din conturile instituțiilor publice către persoane fizice.

ANRE permis reducerea prețului energiei cu electrice pentru clienții Energocom

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat prețul reglementat pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică – S.A. „Energocom”, în cuantum de 120 bani/kWh.

VIDEO: „Eu nu mai sunt acel Vlad Filat, ținut într-o celulă și izolat de comunicare”

Vlad Filat vine cu declarații tăioase în adresa fostului avocat Igor Popa care, acum câteva zile, a venit cu „dezvăluri” despre averea fostului premier și relațiile pe care le-ar fi avut cu Vlad Plahotniuc. Vlad Filat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă a negat acuzațiile.

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile