Bani.md

Experții despre consecințele ninsorii: „Ce se va întâmpla în următoarele zile va fi decisiv”. Care sunt cele mai afectate culturi agricole

Experții despre consecințele ninsorii: „Ce se va întâmpla în următoarele zile va fi decisiv”. Care sunt cele mai afectate culturi agricole

Pe lângă traficul îngreunat, mașinile avariate din cauza copacilor rupți și căzuți, cei mai păgubași după ninsorile de azi vor fi agricultorii. Temperaturile joase, și nemijlocit zăpada, va aduce prejudicii considerabile fermierilor și oamenilor care așteaptă roadă în acest an. 

Bani.md a contactat un expert în agricultură pentru a afla ce culturi vor avea de suferit cel mai mult în urma ninsorilor.

Potrivit, expertului Viorel Chivriga, Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) “Viitorul”, este prematur pentru a evalua impactul final al temperaturilor scăzute și al ninsorilor ce nu par să contenească. 

Totuși, consecințele vor fi destul de grave, ba chiar mai grave decât au fost în 2016, când au fost afectate de înghețuri circa 10 mii de hectare de plantații.

Cele mai supuse riscului sunt plantele care sunt în vegetație, o serie de culturi care se află în plin proces de vegetație. 

„Situația e dramatică, dar nu trebuie de exagerat. Aceste temperaturi nu sunt o limită critică pentru culturile agricole. Consecințele reale ale fenomenului destul de neobișnuit vor putea fi văzute peste 2 zile. Acum temperaturile nu sunt atât de scăzute, respectiv situația nu este într-atât de gravă. Dacă în următoarele zile temperaturile în termometre vor scade și mai mult, atunci pericolul este mult mai mare”, susține expertul în agricultură. 

Un alt pericol ce așteaptă vegetația este valul de insecte ce va inunda plantațiile în perioada de după aceste temperaturi scăzute. 

Întrebat care sunt culturile care vor avea cel mai mult de suferit, Viorel Chivriga spune că copacii fructiferi sunt cei mai afectați

Culturile pomicole deja sunt în floare. Cei mai afectați sunt copacii din partea de Nord a țării, parțial în partea din Centru și Sud”.

În același timp, agricultorii care au considerat să mai aștepte, vor avea de câștigat, iar cei care se așteptau să strângă roada primii, vor avea, respectiv de pierdut. 

„Acum a fost scos în evidență faptul că moldovenii nu știu și nu își protejează culturile. Agricultorii sunt limitați în legătură cu instrumentele de minimizare a impactului temperaturilor joase. Numărul agricultorilor care își asigură culturile, dar și animalele, este foarte mic în țara noastră. Noi nici măcar nu încercăm să ne opunem, să ne protejăm de eventualele efecte ale naturii”, opinează expertul. 

Referitor la acest aspect a comentat și expertul Adrian Lupușor, Expert-Grup, care spune că moldovenii sunt codași la capitolul adaptabilitate la schimbarea climei.

„De fapt, adevărata „năpastă” pentru economia țării nu este vremea și schimbarea climei, ci capacitatea redusă a agricultorilor noștri de a: (I) anticipa asemenea evenimente (totuși, despre ninsoarea de azi se cunoaștea circa o săptămână în urmă); și (II) face față și adapta unor oscilații extreme de temperatură (suntem codași la capitolul adaptibilitate la schimbarea climei...)”, a scris expertul pe pagina sa de Facebook.

Citește și: 

TOT MAI MULȚI CER RECONECTAREA LA CĂLDURĂ! PRINTRE SOLICITANȚI SUNT 19 GRĂDINIȚE ȘI 23 DE BLOCURI LOCATIVE

REALITATEA LANSEAZĂ UN NUMĂR DE URGENȚĂ! DACĂ AVEŢI PROBLEME SAU SUNTEŢI BLOCAŢI UNDEVA DIN CAUZA NINSORII, CONTACTAȚI-NE

CARE ESTE SITUAȚIA DRUMURILOR DIN ȚARĂ ASTĂZI: PESTE 200 DE TONE DE MATERIAL ANTIDERAPANT SUNT UTILIZATE PENTRU A AMELIORA CONSECINȚELE VREMII

CIRCA 80 DE LOCALITĂȚI AU RĂMAS PARȚIAL FĂRĂ ENERGIE ELECTRICĂ DIN CAUZA VREMII

ZECI DE COPACI RUPȚI AU BLOCAT STRĂZILE ȘI TROTUARELE DIN CAPITALĂ, FIIND RĂPUȘI DE GREUTATEA ZĂPEZII! (GALERIE FOTO)

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000