Experții despre consecințele ninsorii: „Ce se va întâmpla în următoarele zile va fi decisiv”. Care sunt cele mai afectate culturi agricole

Bani.md a contactat un expert în agricultură pentru a afla ce culturi vor avea de suferit cel mai mult în urma ninsorilor.

Pe lângă traficul îngreunat, mașinile avariate din cauza copacilor rupți și căzuți, cei mai păgubași după ninsorile de azi vor fi agricultorii. Temperaturile joase, și nemijlocit zăpada, va aduce prejudicii considerabile fermierilor și oamenilor care așteaptă roadă în acest an. 

Bani.md a contactat un expert în agricultură pentru a afla ce culturi vor avea de suferit cel mai mult în urma ninsorilor.

Potrivit, expertului Viorel Chivriga, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) “Viitorul”, este prematur pentru a evalua impactul final al temperaturilor scăzute și al ninsorilor ce nu par să contenească. 

Totuși, consecințele vor fi destul de grave, ba chiar mai grave decât au fost în 2016, când au fost afectate de înghețuri circa 10 mii de hectare de plantații.

Cele mai supuse riscului sunt plantele care sunt în vegetație, o serie de culturi care se află în plin proces de vegetație. 

„Situația e dramatică, dar nu trebuie de exagerat. Aceste temperaturi nu sunt o limită critică pentru culturile agricole. Consecințele reale ale fenomenului destul de neobișnuit vor putea fi văzute peste 2 zile. Acum temperaturile nu sunt atât de scăzute, respectiv situația nu este într-atât de gravă. Dacă în următoarele zile temperaturile în termometre vor scade și mai mult, atunci pericolul este mult mai mare”, susține expertul în agricultură. 

Un alt pericol ce așteaptă vegetația este valul de insecte ce va inunda plantațiile în perioada de după aceste temperaturi scăzute. 

Întrebat care sunt culturile care vor avea cel mai mult de suferit, Viorel Chivriga spune că copacii fructiferi sunt cei mai afectați

Culturile pomicole deja sunt în floare. Cei mai afectați sunt copacii din partea de Nord a țării, parțial în partea din Centru și Sud”.

În același timp, agricultorii care au considerat să mai aștepte, vor avea de câștigat, iar cei care se așteptau să strângă roada primii, vor avea, respectiv de pierdut. 

„Acum a fost scos în evidență faptul că moldovenii nu știu și nu își protejează culturile. Agricultorii sunt limitați în legătură cu instrumentele de minimizare a impactului temperaturilor joase. Numărul agricultorilor care își asigură culturile, dar și animalele, este foarte mic în țara noastră. Noi nici măcar nu încercăm să ne opunem, să ne protejăm de eventualele efecte ale naturii”, opinează expertul. 

Referitor la acest aspect a comentat și expertul Adrian Lupușor, Expert-Grup, care spune că moldovenii sunt codași la capitolul adaptabilitate la schimbarea climei.

„De fapt, adevărata „năpastă” pentru economia țării nu este vremea și schimbarea climei, ci capacitatea redusă a agricultorilor noștri de a: (I) anticipa asemenea evenimente (totuși, despre ninsoarea de azi se cunoaștea circa o săptămână în urmă); și (II) face față și adapta unor oscilații extreme de temperatură (suntem codași la capitolul adaptibilitate la schimbarea climei...)”, a scris expertul pe pagina sa de Facebook.

Citește și: 

TOT MAI MULȚI CER RECONECTAREA LA CĂLDURĂ! PRINTRE SOLICITANȚI SUNT 19 GRĂDINIȚE ȘI 23 DE BLOCURI LOCATIVE

REALITATEA LANSEAZĂ UN NUMĂR DE URGENȚĂ! DACĂ AVEȚI PROBLEME SAU SUNTEȚI BLOCAȚI UNDEVA DIN CAUZA NINSORII, CONTACTAȚI-NE

CARE ESTE SITUAȚIA DRUMURILOR DIN ȚARĂ ASTĂZI: PESTE 200 DE TONE DE MATERIAL ANTIDERAPANT SUNT UTILIZATE PENTRU A AMELIORA CONSECINȚELE VREMII

CIRCA 80 DE LOCALITĂȚI AU RĂMAS PARȚIAL FĂRĂ ENERGIE ELECTRICĂ DIN CAUZA VREMII

ZECI DE COPACI RUPȚI AU BLOCAT STRĂZILE ȘI TROTUARELE DIN CAPITALĂ, FIIND RĂPUȘI DE GREUTATEA ZĂPEZII! (GALERIE FOTO)

Alte stiri

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane civile. Cu o declarație în acest sens a venit astăzi Ministerul Apărării al Azerbaidjanului.

Prestațiile sociale vor putea fi ridicate prin intermediul serviciului de plăți electronice MPay

Serviciul Guvernamental de Plăți Electronice MPay va asigura distribuirea plăților de la bugetul public național și din conturile instituțiilor publice către persoane fizice.

ANRE permis reducerea prețului energiei cu electrice pentru clienții Energocom

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat prețul reglementat pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică – S.A. „Energocom”, în cuantum de 120 bani/kWh.

VIDEO: „Eu nu mai sunt acel Vlad Filat, ținut într-o celulă și izolat de comunicare”

Vlad Filat vine cu declarații tăioase în adresa fostului avocat Igor Popa care, acum câteva zile, a venit cu „dezvăluri” despre averea fostului premier și relațiile pe care le-ar fi avut cu Vlad Plahotniuc. Vlad Filat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă a negat acuzațiile.

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile