Bani.md

Expertul economic Veaceslav Ioniță - opt concluzii desprinse din nota informativă Kroll. Unele arată cât de ușor a fost posibil jaful bancar

Expertul economic Veaceslav Ioniță - opt concluzii desprinse din nota informativă Kroll. Unele arată cât de ușor a fost posibil jaful bancar

Expertul economic, Veaceslav Ioniță aprecieză faptul că Kroll a reușit să identifice o soluție, cum să informezi opinia publică despre mersul anchetei și totodată să păstreze secretul anchetei. Expertul a enumerat opt concluzii vizavi de informațiile publicate de Kroll.

Din Nota informativă, expertul desprinde câteva concluzii:

  1. A existat un mecanism bine pus la punct, concertat de zeci de companii de fraudare a sistemului bancar pe parcursul mai multor ani, prin intermediul creditelor dubioase.
  2. A existat un mecanism bine pus la punct de spălare a banilor furați din bănci.
  3. A existat posibilitatea de a injecta in sistemul nostru bancar bani „dubioși” inclusiv proveniți din jaful bancar. Odată injectați acești bani deja erau bani „cinstiți”.
  4. Au existat acțiuni concertate a câtorva bănci comerciale, care au ajutat realizării jafului bancar și nimeni nu a văzut și contracarat aceste acțiuni concertate.

Primele patru concluzii arată cât de vulnerabile și slabe sunt instituțiile statului și cât de ușor a fost posibil jaful bancar.

  1. O parte din banii furați din bănci, după ce au fost spălați sau întors în Moldova sub formă de investiții. Cu ei au fost procurate diverse active. Kroll cunoaște ce active și cine le-a procurat.
  2. Autoritățile noastre au reușit să încheie acorduri de cooperare cu diverse țări, lucru care facilitează și ajută anchetei.
  3. În prezent vorbim despre 600 milioane USD, sumă comparabilă cu Garanțiile oferite de Guvern la cursul valutar din acea perioadă.
  4. Kroll a reușit să identifice unde sunt plasați peste 80% din banii furați.

Ultimele patru concluzii ne poate oferi o doză de optimism că banii pot și trebuie identificați unde sunt și apoi recuperați. 

Bani.md amintește că, astăzi, Banca Națională a Moldovei a primit cea de-a patra notă informativă despre progresul înregistrat de compania Kroll în investigarea fraudei de proporții din sectorul bancar al Republicii Moldova. Ca urmare a fraudei, trei bănci din Republica Moldova: Banca de Economii SA (BEM), Banca Socială SA (BS) și Unibank SA (UB) au ajuns în stare de insolvabilitate la sfârșitul anului 2014. Documentele obținute demonstrează, în mod clar, implicarea în frauda bancară a unui grup mare de companii din Republica Moldova care au acționat concertat și care aveau legătură cu Ilan Șor („Grupul Șor").

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000