Femeia care inspiră! Calea spre succes a Svetlanei Japălău

Valorile pe care le are nu le-a stabilit singură. „Au fost precum niste oaspeți care au venit în viața mea și au rămas. Am înțeles că în primul rând contează omul în orice situație ai fi, într-al doilea rând, indiferent în ce poziție nu ar fi oamenii, bunătatea și copilul rămâne în fiecare dintre noi. Atâta doar că depinde de noi cum ne manifestăm sau avem capacitatea de…

Valorile pe care le are nu le-a stabilit singură. „Au fost precum niste oaspeți care au venit în viața mea și au rămas. Am înțeles că în primul rând contează omul în orice situație ai fi, într-al doilea rând, indiferent în ce poziție nu ar fi oamenii, bunătatea și copilul rămâne în fiecare dintre noi. Atâta doar că depinde de noi cum ne manifestăm sau avem capacitatea de a vedea alți oameni”, spune Svetlana Japălău, directorul BDR Associates în Moldova, agenție de relații publice și comunicare strategică cu sediul principal în România. 

„Aceste concluzii au fost făcute în circumstanțe mai dureroase pentru mine, dar, probabil, că cele mai importante valori se formează în momente de răscruce din viață. Acum șapte ani, fratele meu, mai mic cu trei ani decât mine, a plecat din viață în urma unui accident rutier.

Niciodată nu am crezut că oameni de rang înalt, se vor opri personal din agenda lor și va încerca fiecare în parte să își pună umărul, să vadă cum poate să ajute ca fratele meu să fie salvat. ”

CUM MĂ VOI MOBILIZA EU, AȘA VA FI VIAȚA EI, A FIICEI MELE

„Calea în carieră a început, de fapt, când aveam 20 de ani. Atunci a venit pe lumea fiica mea. Maternitatea a fost o revelație unică pentru mine. Fiica mea a fost din prima clipă de când am știut că va veni pe lume, o sursă nesecată de inspirație pentru, elementar, de a trăi viața intens și cu folos. Și, da, mi-am luat rolul de mamă în serios, am renunțat fără regrete la tot ce înseamnă viață de adolescent, și, pur și simplu, mi-am suflecat mânicile, ca să-mi câștig existența. M-am încăpățînat să devin independentă financiar, chiar dacă părinții mei au insistat, la un moment dat, să absolvesc mai întâi facultatea, și mai apoi să mă auto-susțin financiar. Așa am învățat că indiferent cât de dificilă nu ar fi perioada, experiența prin care pot să trec, mereu, dar mereu există soluții. Și ține de voința personală să te ridici și să mergi mai departe, cu curaj și încredere”. 

„Primul meu job, n-ai să mă crezi... trei luni am fost fericită de a mi se oferi posibilitatea să mătur și să spăl scările într-un cămin muncitoresc. Mă trezeam dimineața la cinci, ca să nu mă vadă nimeni, și la fugă făceam curat. Cred că primeam pe atunci 25 de lei, dar pentru mine era o întreagă fericire.”

După care am lucrat în calitate de operator la unul dintre partidele din țară. Nu aveam vreo implicare politică. În felul acesta, am ”cucerit” calculatorul, și ca utilizator, căci  ca programator avansasem bine, eram studentă la facultatea de Cibernetică și Informatică Economică de la ASEM, după 3 ani de studii la Colegiul de Informatică. Apropo, programarea a fost o mare pasiune a mea, la care m-am obligat să renunț, din diverse considerente, imature.

„Al doilea job oficial l-am primit a doua zi după ce am absolvit facultatea. Așa Universul le-a organizat pe toate că a răspuns la nevoile și rugăciunile mele. Era departe de PR și Comunicare. Eram implicată ca și asistent într-un proiect de Consultanță economică și restructurare financiară în sectorul agricol, implementat de către o agenție de consultanță în business. 

Împreună cu această agenție am plecat la Ministerul Agriculturii. După ce s-a schimbat puterea în țară am plecat și noi de la minister, lucru obișnuit și pe atunci. 

Ulterior am fost invitată   să lucrez la o societate în calitate de contabil șef. Aveam deja experiență în contabilitate așa cum în paralel, cât eram la Minsterul Agriculturii, mai făceam și contabilitate pentru unele companii. 

...PERMANENT MI-AU PLĂCUT PROVOCĂRILE. O VIAȚĂ CONSTANTĂ NICIODATĂ NU M-A ATRAS.

„Dacă la început contabilitatea îmi părea o artă, după ce am cucerit algoritmul, mi-am pierdut interesul pentru că,  permanent mi-au plăcut provocările. O viață constantă niciodată nu m-a atras.

De aceea am aplicat la un concurs de CV-uri la un proiect al Băncii Mondiale care urma să fie implementat de BDR Associates. Așa, acum 13 ani, am făcut cunoștință cu echipa din România. 

Atunci am fost angajată pe post de procurist și office manager. La început atitudinea mea față de PR era una total sceptică. Rămâneam deocamdată în lumea mea: lumea cifrelor.”

Încet-încet s-a îndrăgostit… de PR & Comunicare. Raluca Costache (n.r. șeful Departamentului Relații cu Clienții al Agenției BDR Associates din România) mă implica des în brainstorming-uri sau discutam, analizam, diferite materiale sau tactici de PR. 

MĂRIA-SA, CURIOZITATEA, M-A MOBILIZAT SĂ VREAU SĂ ÎNȚELEG MAI MULT

Inițial, Măria-Sa, Curiozitatea, m-a impulsionat să studiez mai atent, de fir a păr ce înseamnă această magie, care împletește și creativitate, și capacități de analiză, sintetizare, și calcule foarte exacte… Cu alte cuvinte, am rămas surprinsă să constat că PR-ul, de fapt, este acel tărâm, în care pot valorifica la maximum pasiunile mele, s-ar părea contradictorii, pentru matematică și artă… Când am realizat cât de dinamic, profund, multi-dimensional, ba chiar responsabil, este, am înțeles că e ceea ce mi se potrivește de minune.  

Niciodată nu spuneam că „eu nu știu cum să fac asta” sau „eu asta nu am să fac pentru că nu știu”. 

Acum, înțeleg clar că această atitudine este, cu siguranță, acel ingredient care-ți deschide porți, cucerește necunoscutul, și te ajută să crești… Cu părere de rău, am întâlnit  tineri care, deși ar trebui să fie interesați de construirea unei cariere, în cazul în care îi rogi ceva să facă ce ei nu știu,  nu încearcă să învețe, ci mai curând renunță. 

Evident că în asemenea situații, drumul alături de aceste persoane nu este prea lung. 

Când faci din pasiune ceea ce faci, te dedici, și fiecare zi este aparte, cu descoperirile sale. În felul ăsta trăiesc o viață colorată, indiferent de cât de obosită sau chiar stresată ajung să fiu uneori seara. 

Alte stiri

În ce domenii se câștigă cel mai mult în Moldova, potrivit datelor oficiale

În trimestrul III al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 8074,3 lei, fiind în creștere cu 2,9% față de trimestrul precedent și cu 9,3% față de trimestrul III al anului 2019.

Ultimele ȘTIRI

Primul card cashback în Moldova: Moldova Agroindbank și Mastercard au lansat o serie unică de carduri de plată GAMA

CARDURI DE PLATĂ GAMA

Wine Records prezintă primul Vin Muzical. Un cadou inedit pentru sărbătorile de iarnă (VIDEO)

Alină-le dorul de Casă!

Acest robot japonez poate vedea cumpărătorii ce nu poartă o mască în magazinul tău. Ce le face (VIDEO)

Cu vocea lui de copil, Robovie pare cel mai dulce dintre roboți.

În ce domenii se câștigă cel mai mult în Moldova, potrivit datelor oficiale

În trimestrul III al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 8074,3 lei, fiind în creștere cu 2,9% față de trimestrul pre...

Oferta Moldova Agroindbank pentru întreprinderile micro și mici: Recalculează și Refinanțează

RECALCULEAZĂ. REFINANȚEAZĂ. CU MAIB!

Vezi toate știrile