Bani.md

Fermierii care au obținut succese au fost premiați. Filip: Agricultura nu mai poate fi asociată cu sapa și plugul

Fermierii care au obținut succese au fost premiați. Filip: Agricultura nu mai poate fi asociată cu sapa și plugul

Cei mai activi producători agricoli și asociații de profil care au promovat sectorul agricol și cel al dezvoltării rurale au fost premiați în cadrul celei de-a doua ediții a Galei AIPA, care a avut loc aseară. Trofee și diplome pentru succesele obținute în activități relaționate cu domeniul agro-industrial au fost decernate pentru 19 nominalizări.

În premieră, în acest an au fost acordate premii pentru următoarele categorii:

  • „Apicultorul anului”
  • „Cea mai atractivă pensiune agroturistică”
  • „Implementarea bunelor practici în agricultura conservativă”
  • „Start-up-ul anului”

O altă noutate a evenimentului a fost și premiul pentru „Contribuabilul agricol - FNDAMR” (Fondul Național de Dezvoltare Agricolă și Mediului Rural). Acest trofeu a fost instituit pentru a sensibiliza fermierii față de importanța achitării impozitelor, care contribuie la formarea bugetului de stat, din care sunt acordate subvenții pentru dezvoltarea afacerilor agricole.

În cursă au fost înregistrați 85 concurenți, iar câștigătorii finali au fost desemnați în baza punctajului pe care l-au obținut în urma votului on-line pe gala2018.aipa.md, precum și în urma punctajului ce a fost acordat de membrii juriului Galei AIPA.

Fermierii care au obținut succese au fost premiați. Filip: Agricultura nu mai poate fi asociată cu sapa și plugul

La eveniment au fost prezentate și istoriile de succes ale producătorilor agricoli ce au obținut performanțe remarcabile, inclusiv prin extinderea volumului exportului în țările UE.

Prim-ministrul a felicitat câștigătorii și AIPA pentru activitatea pe care o desfășoară și a accentuat importanța agriculturii pentru țara noastră, în condițiile în care sectorul asigură 12% din PIB. Pavel Filip a spus că Guvernul va susține în continuare sectorul și a îndemnat agricultorii să se orienteze către agricultura performantă. „Agricultura nu poate fi asociată în continuare cu sapa și plugul, sunt tehnologii performante și desigur că va reuși acela care va utiliza tehnologiile noi", a precizat premierul.

Fermierii care au obținut succese au fost premiați. Filip: Agricultura nu mai poate fi asociată cu sapa și plugul

„Să știți că aveți un prieten în persoana mea și a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, vom fi întotdeauna alături de cei care vor să dezvolte sectorul agricol din țara noastră și vom munci pentru a  spori subvențiile din Fondul Național pentru Dezvoltare Agricolă și Mediului Rural, precum și vom continua să avem o colaborare eficientă cu partenerii de dezvoltare, cu partenerii europeni pentru a spori programele și proiectele de susținere și a tinerilor ce investesc în agricultură. Vă felicit pentru munca depusă, pentru optimismul de care dați dovadă în acest sens, pentru curaj și pentru voință. Să  știți  că  întotdeauna eforturile și rezultatele sunt apreciate pe măsură", a subliniat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, în discursul de debut al evenimentului.

Directorul AIPA, Nicolae Ciubuc, gazda evenimentului a menționat importanța sectorului agricol în dezvoltarea economiei R. Moldova, sector care merită a fi apreciat și susținut. „Importanța sectorului agroindustrial în economia națională, este incontestabilă, iar prezența Dvs aici demonstrează că agricultura este și va fi un pilon cheie în dezvoltarea economică a țării’’. Este absolut firesc și chiar necesar de a veni cu un anumit omagiu și apreciere atunci când se înregistrează succese în domeniu”. 

Gala AIPA se află la cea de a doua ediție. Scopul acestui eveniment este de a încuraja competitivitatea producătorilor agricoli din diferite domenii de activitate: înființarea plantațiilor multianuale, creșterea animalelor de prăsilă, dezvoltarea infrastructurii post recoltare și procesare, agricultura ecologică, producerea legumelor și fructelor pe teren protejat etc. AIPA urmărește scopul ca evenimentul să fie o platformă pentru dialog dintre actorii din sfera agriculturii și dezvoltării rurale. La eveniment au fost prezenți peste 250 de invitați, producători agricoli, reprezentanți ai instituțiilor publice cu atribuții în sectorul agricol, asociațiile de profil precum și reprezentanți ai mediul de afaceri.

Evenimentul s-a desfășurat la Vinăria Poiana, satul Ulmu, raionul Ialoveni și a reunit profesioniști din diferite domenii de activitate, aferente sectorului agricol.

Ceremonia de decernare a fost organizată de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură - AIPA, sub patronajul Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului - MADRM cu suportul Uniunii Europene, în cadrul Programului European de Vecinătate pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală – ENPARD. 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000