Bani.md

Fiica ex-președintelui CSJ - chiriașă într-un apartament de lux în Londra, la câțiva pași de Buckingham. Ce implicații are în „Laundromat”

Fiica ex-președintelui CSJ - chiriașă într-un apartament de lux în Londra, la câțiva pași de Buckingham. Ce implicații are în „Laundromat”

Mihaela Muruianu, fiica fostului președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ), a beneficiat de 1,6 milioane lei de la două companii implicate în „Laundromat” – cea mai mare schemă de spălare a banilor din Federația Rusă prin Republica Moldova.

RISE Moldova a urmărit banii și a descoperit că tânăra, fiind studentă la Imperial College London, a închiriat un apartament de lux situat la câțiva pași de Palatul Buckingham, prețul căruia se ridică la 180 de dolari pe zi (aproximativ 2.200 de lei la cursul de atunci).

Iulie 2012. Valeriu Gâscă, magistrat la Judecătoria sect. Rîșcani din Chișinău, a emis o ordonanță judecătorească prin care dispune încasarea sumei de 500 milioane de dolari, din conturile a patru firme din Rusia și a unei companii britanice, în favoarea Westburn Enterprises LTD. 

Septembrie 2012. Din suma uriașă, o parte din bani ajung în contul Ronida Invest LLP, o companie fantomă din Marea Britanie. Aceasta redirecționează 102.000 de dolari către Liberton Associates LTD, o altă firmă fantomă prinsă în mai multe inginerii financiare și litigii dubioase examinate de judecătorii moldoveni. Ulterior, însă, Liberton a transferat banii reprezentanței londoneze a Knight Frank LLP, una dintre cele mai mari agenții imobiliare din lume.

„Vecină” cu regina
Din contul celor 102.000 de dolari redirecționați agenției londoneze, Mihaela Muruianu și soțul său au închiriat, în perioada 2012-2013, un apartament. Locuința se află în zona istorică a Londrei, în apropiere de Palatul Buckingham – reședința oficială a monarhilor britanici, la câțiva pași de celebrul Hyde-Park și râul Tamisa.

Un reporter RISE incognito a contactat agenția Knight Frank pretinzând că vrea să închirieze apartamentul în care au locuit Mihaela Muruianu și soțul ei în perioada 2012-2013. Compania ne-a răspuns că aceștia au stat pe Fulham Road, inclusiv ne-au expediat și link-ul la anunțul însoțit de fotografii.

Apartamentul are două dormitoare, baie, living, bucătărie și ascensor. În plus dispune și de recepționist. Acesta se află la o distanță de câteva minute de mers până la numeroase magazine și restaurante”, se menționează în oferta imobiliară de pe site-ul companiei Knight Frank. 

Totodată, apartamentul în care a locuit fiica fostului președinte al CSJ se află la 15 minute de mers până la Imperial College London, unde, în perioada 2012-2013, Mihaela Muruianu a studiat „știință, inovație, antreprenoriat și management”. În anul de învățământ 2016-2017, instituția britanică a ocupat poziția 8 în topul celor mai prestigioase universități din lume. În prezent, taxa de studii la cursul frecventat de fiica judecătorului Muruianu se ridică la 27.000 lire sterline (peste jumătate de milion de lei).

Mihaela afirmă că plata pentru chiria apartamentului face parte dintr-o înțelegere pe care tatăl ei a făcut-o cu un businessman din Republica Moldova, în lipsa ei.

Mihaela MURUIANU: Esența înțelegerii, din spusele tatălui, constă în faptul că potențialul meu angajator achită o parte din cheltuielile pentru chirie […], iar eu, la rândul meu, după încheierea studiilor și împlinirea a trei ani de stagiu într-o companie britanică […] care se vor împlini în 2019 […] îmi dau acordul să mă angajez la lucru în Republica Moldova, pe un termen de cinci ani, prioritar în sectorul bancar. Înțelegerea a fost făcută în lipsa mea și purta caracter confidențial, de aceea restul detaliilor, inclusiv identitatea omului de afaceri, nu-mi sunt cunoscute.

Contactat de RISE, judecătorul Ion Muruianu ne-a spus, inițial, că fiica sa și-a plătit chiria din banii proprii.

Ion MURUIANU: Ei, da! (râde) Dețineți o informație greșită. Ei (Mihaela și soțul ei) își plătesc chiria lunară singuri, din banii câștigați.

Ulterior, judecătorul Muruianu a confirmat că a existat o înțelegere cu un om de afaceri, însă nu a dorit să ne spună cine este acesta.

Ion MURUIANU: Potrivit înțelegerii, părțile nu au dreptul să divulge detalii părților terțe. În acest sens, nu am vorbit despre acest lucru cu nimeni. Din surse publice știam că această persoană era acționar al mai multor bănci și un om de afaceri înstărit.

În martie 2013, Mihaela, împreună cu patru colegi de universitate, a lansat start-up-ul Lapkin, un proiect care constă în producerea și vânzarea foliilor ecologice pentru tastaturile laptopurilor. „Folia oferă protecție împotriva prafului, fărâmiturilor și lichidelor. Aceasta este produsă din material biodegradabil. Oferim livrare rapidă și gratuită pe întreg teritoriul Marii Britanii”, se specifică pe site-ul Lapkin. Afacerea este deținută de Mind Pump Studio LTD, firmă britanică la care Mihaela Muruianu este director.

Plătită din Laundromat, pentru „consultanță în audit”
Februarie 2014. Mihaela Muruianu beneficiază de încă 28.000 de dolari din banii spălați prin Laundromat. De data aceasta, însă, suma ajunge în contul personal al tinerei deschis la HSBC din Londra, bancă a cărei filială din Elveția a fost implicată, în 2015, în scandalul SwissLeaks. Transferul a fost efectuat de compania Carditeks Commerce LP și acoperit oficial – „pentru serviciile de consultanță în audit”.

Mihaela MURUIANU: Eu nu am avut nici-o relație, inclusiv contractuală, cu companiile indicate de Dvs. și nu le-am prestat nici-un serviciu. Nu cunosc genul de activitate al firmele respective și nici cine le sunt fondatorii.

În acest caz, suma recepționată de Mihaela Muruianu provine dintr-un litigiu de aproape 681 milioane de dolari recuperați, în mod forțat, sub semnătura executorului judecătoresc George Boțan, în baza unei ordonanțe controversate a Judecătoriei Criuleni din 4 februarie 2014.

În acea perioadă, fiica lui Ion Muruianu se ocupa intens de promovarea start-up-ului Lapkin, pe care-l inițiase cu colegii. În prezent tânăra este și coordonatoare pe sectorul inovației în cadrul unei firme britanice.

Mihaela MURUIANU: Menționarea în solicitarea Dvs. a provenienței banilor transferați, probabil legați de așa-zisul „Laundromat”, a avut un efect deprimant asupra mea și este evident că nu am știut despre aceste circumstanțe.

Citește continuarea AICI.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000