Bani.md

Filip, despre ministerele vrute de PDM și de ce anume acestea

Filip, despre ministerele vrute de PDM și de ce anume acestea

O primă condiție a PDM pentru o viitoare coaliție de guvernare cu PSRM ține de obținerea funcției de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene. Potrivit liderului PDM, Pavel Filip, formațiunea sa optează pentru aceste domenii pentru a pune capăt discuțiilor cu privire la federalizarea țării și abaterea de la cursul european.

„Eu cred că aceasta este una dintre primele noastre condiții, deoarece pentru noi este important să spunem că Republica Moldova nu alunecă doar într-o singură direcție atunci când vorbim de o politică externă echilibrată, dar în sfârșit să facem acest parcurs european al Republicii Moldova ireversibil”, a declarat Pavel Filip în cadrul emisiunii „În profunzime” de la protv, scrie IPN.

Un alt portofoliu pentru care va opta PDM în negocierile cu PSRM ține de Ministerul Economiei.

„Noi am pornit multe proiecte importante și aici mă refer la securitatea energetică a țării. Suntem cei care am pornit construcția gazoductului care interconectează Moldova la sistemul european de gaze naturale. Cu părere de rău, un proiect care a stagnat în ultima perioadă de timp, dar important pentru Moldova ca securitate energetică. Vorbim și de interconexiunile energiei electrice, care la fel este un lucru important pentru noi”, a adăugat Pavel Filip.

Pe lângă ministerul de Externe și cel al Economiei, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării urmează a fi cel de al treilea minister la care pretinde PDM.

„Educația din punctul meu de vedere este un domeniu foarte important pentru că reprezintă unul dintre cei trei piloni de bază pe care poate fi edificat un stat. Aici sunt interferențe pe dimensiunea politică cu referire la limba vorbită, istoria românilor și multe altele. Acest instrumentariu ne-ar asigura că avem un status quo și să nu mai umblăm la subiectele care scindează societatea sau provoacă foarte multe discuții în societate”, a menționat liderul PDM.

Referitor la cel de al patrulea minister pe care-l cere PDM, Pavel Filip a evitat să ofere un răspuns exact, însă este vorba despre securitatea statului.

„Vorbim de securitatea statului. Pot fi mai multe formule, ar putea fi apărarea, vă aduceți aminte de toate aceste discuții de participare la aplicații, colaborare fructuoasă cu NATO, oficiul pe care l-am deschis în Moldova și multe altele”, a afirmat deputatul Pavel Filip.

Pavel Filip spune că PDM nu va crea o coaliție de guvernare cu PSRM până nu va avea certitudinea că partidul pe care-l conduce va avea posibilitatea de a implementa viziunile pe care le împărtășește.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000