Fitch: Un număr record de țări au intrat în incapacitate de plată în 2020, ne așteptăm la mai multe cazuri de default în 2021

Creșterea record a datoriei guvernamentale la nivel global va afecta în mod disproporționat piețele emergente, iar un motiv de îngrijorare este faptul că țările în curs de dezvoltare nu beneficiază de dobânzi redus, a anunțat Fitch Ratings.

Potrivit calculelor Fitch, datoriile suverane la nivel global au crescut cu 10.000 de miliarde de dolari până la 77.800 miliarde de dolari, sau 94% din Produsul Intern Brut mondial, pe măsură ce guvernele au majorat cheltuielile pentru sănătate și au susținut economiile afectate de pandemia de coronavirus.

Atât nivelul datoriei cât și amploarea creșterii sunt la un nivel record, arată un raport elaborat de directorul diviziei de ratinguri suverane de la Fitch, James McCormack, care subliniază că precedenta tranșă de 10.000 de miliarde de dolari din datoria mondială a avut nevoie de șapte ani pentru a fi acumulată.

În plus, deși indicatorul care măsoară datoria guvernamentală raportată la PIB, care este utilizat în mod frecvent pentru a măsura sustenabilitatea datoriei, este la aproximativ 60% din PIB atât pentru piețele dezvoltate cât și pentru piețele în curs de dezvoltare, această cifră maschează faptul că există o diferență când vine vorba de nivelul dobânzilor pentru cele două grupuri, spune McCormack.

"Pentru statele din categoria piețelor emergente nu a existat o "masă gratuită" care să fie asociată cu dobânzile reduse", precizează McCormack, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului Fitch, în cazul piețelor dezvoltate, dobânda medie pentru întregul stoc de obligațiuni guvernamentale a scăzut de la 4% până la 2% în ultimul deceniu. În schimb, pentru piețele emergente, dobânda a crescut de la 4,3% până la 5,1%.

Agenția de evaluare Fitch prognozează că serviciul datoriei pentru guvernele din statele dezvoltate și cele în curs de dezvoltare se va ridica în 2022 la aproximativ 860 miliarde de dolari, chiar dacă datoria grupului țărilor dezvoltate este de trei ori mai mare decât cea a țărilor în curs de dezvoltare.

"Rezultatul este că deși guvernele dezvoltate și cele de pe piețele emergente au acum un raport datorie/PIB similar, ele se confruntă cu poveri diferite când vine vorba de serviciul datoriei. Având în vedere creșterea rapidă a datoriei guvernamentale a piețelor emergente, acest lucru ar trebui să fie un motiv de îngrijorare și a fost un factor decisiv pentru mai multe cazuri de incapacitate de plată pe piețele emergente în 2020", a spus McCormack.

Anul trecut un număr record de cinci state s-au declarat în incapacitate de plată: Argentina, Ecuador, Liban, Surinam și Zambia.

"Ne așteptăm ca în 2021 să fi mai multe cazuri de default, precum și o mai mare atenție la inițiativele destinate găsirii de soluții la datorii", a apreciat James McCormack.

Alte stiri

Tranzacție de 55 milioane de lire sterline. Boohoo va cumpăra marca Debenhams. În preț nu se includ magazinele

Boohoo a confirmat luni că va cumpăra activele de proprietate intelectuală ale lanțului de magazine Debenhams pentru 55 de milioane de lire sterline, într-o afacere prin care își va extinde aria de acoperire și îl va aduce în noi domenii de activitate,cum ar fi frumusețea și articolele de uz casnic.

JTI - singura companie din Moldova, certificată de Top Employers Institute – Cel mai Bun Angajator (Top Employer) 8 ani la rând

Compania JTI este singura din țară, certificată 8 ani la rând, Cel mai Bun Angajator (Top Employer) în Moldova și la nivel european, de către Top Employers Institute.

Virusul Inegalității: Un muncitor necalificat are nevoie de 10.000 de ani pentru a câștiga atât cât președintele Indiei a câștigat în o oră în pandemie

Pandemia de coronavirus a înrăutățit inegalitățile de venit existente între super-bogații din India și clasa de muncitori necalificați - mulți dintre care sunt șomeri pentru perioade lungi de timp și se luptă pentru a a avea acces la asistența medicală de bază și salubritate. Concluziile au fost făcute publice luni, de grupul non-profit Oxfam, într-un raport prezentat la Forumul Economic Mondial de la Davos din Elveția.

Biden va reimpune interdicția de călătorie COVID-19 pe care Trump a anulat-o în ultimele zile

Președintele Joe Biden a spus că va reimpune interdicția de călătorie COVID-19 pe care fostul președinte Trump o ridicase cîn ultimele 48 de ore rămase din președinție, au confirmat doi oficiali ai Casei Albe. Se așteaptă ca Biden să restabilească interdicția astăzi, luni, 25 ianuarie.

Ultimele ȘTIRI

Tranzacție de 55 milioane de lire sterline. Boohoo va cumpăra marca Debenhams. În preț nu se includ magazinele

Boohoo a confirmat luni că va cumpăra activele de proprietate intelectuală ale lanțului de magazine Debenhams pentru 55 de milioane de lire sterlin...

JTI - singura companie din Moldova, certificată de Top Employers Institute – Cel mai Bun Angajator (Top Employer) 8 ani la rând

Compania JTI este singura din țară, certificată 8 ani la rând, Cel mai Bun Angajator (Top Employer) în Moldova și la nivel european, de către Top E...

Virusul Inegalității: Un muncitor necalificat are nevoie de 10.000 de ani pentru a câștiga atât cât președintele Indiei a câștigat în o oră în pandemie

Pandemia de coronavirus a înrăutățit inegalitățile de venit existente între super-bogații din India și clasa de muncitori necalificați - mulți dint...

Biden va reimpune interdicția de călătorie COVID-19 pe care Trump a anulat-o în ultimele zile

Președintele Joe Biden a spus că va reimpune interdicția de călătorie COVID-19 pe care fostul președinte Trump o ridicase cîn ultimele 48 de ore ră...

Rutele 22, 10, 4, 8, 12 sau 24 sunt propuse pentru pilotarea taxării electronice

Rute cu peste 20 de unități de transport sunt propuse pentru pilotarea taxării electronice în transportul public din capitală.

Vezi toate știrile