Bani.md

FMI, deschis față de Moldova. Țara va primi ultimele tranșe în sumă de 66 milioane de dolari

FMI, deschis față de Moldova. Țara va primi ultimele tranșe în sumă de 66 milioane de dolari

În cadrul discuției autorităților moldovenești cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, care se află în aceste zile într-o vizită de lucru la Chișinău, șeful misiunii, Ruben Atoyan, a menționat că situația din Republica Moldova a fost monitorizată foarte atent, iar FMI este deschis spre a ajuta țara din punct de vedere financiar.

șeful misiunii FMI a declarat că își manifestă toată deschiderea pentru a ajuta Republica Moldova, precizând că programul cu FMI a fost suspendat ca urmare a Legii amnistiei fiscale din 2018 și a pachetului legislativ privind reforma fiscală.

De asemenea, oficialul a menționat că reluarea negocierilor cu Fondul Monetar Internațional și implementarea prevederilor Memorandumului de politici economice și financiare vor permite Republicii Moldova să primească ultimele două tranșe din programul de finanțare din partea FMI, în sumă totală de circa 66 de milioane de dolari.

În acest program se include menținerea stabilității economice prin curățarea sectorului financiar, consolidarea cadrului de reglementare și supraveghere, asigurarea unei creșteri economice mai mari și sustenabilității finanțelor publice.

Prim-ministra Maia Sandu a accentuat că la Chișinău există voință politică necesară pentru a asigura curățarea completă a instituțiilor statului de persoane corupte, reformarea autentică a justiției și edificarea unor structuri de stat eficiente în care cetățenii să aibă încredere.

„Este important să avem o procuratură independentă și profesionistă care să pună capăt schemelor de corupție, să identifice persoanele implicate în fraudă și să sancționeze toți vinovații.

Vrem să ne asigurăm că, orice se va întâmpla pe scena politică în viitor, nu va mai fi posibilă subordonarea instituțiilor intereselor politice sau economice”, a spus Maia Sandu.

La întrevederea de miercuri au participat Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, și consilierul Prim-ministrului, Vlad Kulminski.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000