Bani.md

FMI, despre privind amnistia fiscală: „Proiectul va periclita lupta cu corupția, spălarea banilor și fraudele”

FMI, despre privind amnistia fiscală: „Proiectul va periclita lupta cu corupția, spălarea banilor și fraudele” noticias.mmo.co.mz

Reprezentanții Fondului Monetar Internațional s-au expus pe marginea proiectului de lege privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, promovat de Partidul Democrat. Aceștia susțin că proiectul de lege, în forma curentă, ar duce la periclitarea măsurilor de combatere a corupției și ar pune piedici în lupta cu spălarea banilor și fraudele.

„Vom continua dialogul cu autoritățile pentru a identifica posibilitățile pentru a alinia inițiativele legislative cu obiectivele asumate în cadrul programului”,  se menţionează în reacţia oficială a FMI, scrie eco.md.

După Banca Mondială, şi Fondul Monetar Internaţional are o reacţie oficială la proiectul legii privind liberalizarea capitalului.

Potrivit oficiului FMI în Republica Moldova, principiile care stau la baza proiectului de lege privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală vin, aparent, în contradicție cu obiectivele trasate în programul de reforme economice al autorităților susținut de FMI. 

„Proiectul de lege, în forma curentă, ar duce la periclitarea măsurilor de combatere a corupției și ar pune piedici în lupta cu spălarea banilor și fraudele. Vom continua dialogul cu autoritățile pentru a identifica posibilitățile pentru a alinia inițiativele legislative cu obiectivele asumate în cadrul programului”, ne-au relatat surse din cadrul oficiului. 

„Experiența acumulată de noi arată, că este extrem de dificil de elaborat conceptul unei amnistii fiscale care să se soldeze cu succes. Preferăm să explorăm posibilitățile pentru îmbunătățirea administrației fiscale, ca instrument menit să asigure o mai bună conformare fiscală și lupta cu plățile neformale”,  se spune în reacţia oficială a FMI. 

De remarcat, că în cadrul unor discuţii cu reprezentanţii societăţii civile, preşedintele parlamentului Andrian Candu a spus că proiectul de lege nu contravine programului cu Fondul Monetar Internaţional şi a dat de înţeles că FMI ar fi de acord cu o astfel de lege. 

Reacţia lui Candu venise după ce directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupuşor a criticat dur proiectul şi a întrebat dacă acesta a fost coordonat cu Fondul. 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000