Bani.md

FMI este îngrijorat de proiectul de lege anunțat de premierul Chicu cu referire la BNM

FMI este îngrijorat de proiectul de lege anunțat de premierul Chicu cu referire la BNM

FMI a adresat o scrisoare către Greceanîi, Chicu și Dodon, în care își exprimă îngrijorarea față de proiectul de lege prin care Guvernul RM dorește să elimine unele facilități ale angajaților BNM, transmite TV8. Potrivit sursei, reprezentanții Guvernului susțin că nu au primit o astfel de scrisoare.

FMI s-a referit, în mod special, la prevederile privind asigurarea reprezentării legale a angajaților BNM, în cadrul unor posibile procese intentate împotriva acestora, din contul instituției. 

„Consolidarea cu greu câștigată a independenței BNM – piatra de vârf a reabilitării sistemului bancar și un pilon principal al programului susținut recent de FMI din Republica Moldova este expus riscului de a fi inversat. Mai exact, ne îngrijorează o inițiativă legislativă prin care se dorește eliminarea asigurării costurilor de reprezentare legală pentru personalul băncii naționale de către BNM”, se arată în scrisoare.

Potrivit FMI, acordarea unei protecții legale adecvate oficialilor BNM este un element cheie în cadrul celor mai bune practici internaționale privind autonomia și responsabilitatea băncilor centrale, autorității de supraveghere și de rezoluție.

„În îndeplinirea mandatului său, BNM și angajații săi trebuie să ia decizii care implică un risc ridicat de contencios. Pentru a se asigura că aceste riscuri nu împiedică îndeplinirea obiectivelor sale de politică publică, foștii și actualii oficiali ai BNM ar trebui protejați împotriva proceselor pentru acțiunile întreprinse sau omisiunile făcute cu bună-credință în timp ce își îndeplinesc îndatoririle”, precizează autorii scrisorii.

La finalul scrisorii, autorii speră că vor avea suportul Guvernului, Parlamentului și administrației prezidențiale pentru protejarea independenței BNM.

Amintim că pe 8 iunie, premierul Ion Chicu a declarat că în următoarele zile va propune un proiect de modificare a legislației pentru a elimina „privilegiile absolut neîntemeiate”, de care se bucură funcționarii Băncii Naționale. Acesta s-a referit la serviciile pentru avocați pentru funcționarii BNM care sunt achitate tot de Banca Națională.

BNM i-a răspuns prim-ministrului precizând că instituția are un rol esențial în menținerea stabilității financiare și că suportarea costurilor este recunoscută la nivel internațional.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000