FMI preconizează o recesiune mai puțin severă în 2020, datorită Chinei și stimulentelor fiscale

China va crește cu 1,9 % anul acesta, față de 1% nivel anticipat în iunie, în timp ce Statele Unite ale Americii vor înregistra o scădere a PIB de 4,3% (cu 3,7% mai puțin față de estimarea din urmă cu patru luni).

Fondul Monetar Internațional (EFE) a estimat marți o scădere a economiei mondiale de 4,4% în 2020, cu opt zecimi mai mică față de declinul de 5,2% calculat în iunie, datorită puternicei recuperări a Chinei, care va fi unica mare economie ce va crește (1,9%), și masivelor stimulente fiscale și monetare stabilite în contextul pandemiei, relatează agenția EFE, preluat de AGERPRES.

Aceste opt zecimi de îmbunătățire, conform Perspectivelor Economice Globale ale FMI, se datorează și importantei recuperări a economiei americane, pentru care noua estimare este de minus 4,3%, față de minus 8%, nivel estimat în iunie.

"Preconizăm în 2020 o recesiune mai puțin severă decât estimasem în iunie, dar încă puternică. În pofida faptului că economia mondială se recuperează, urcușul va fi lung, dezechilibrat și incert", a afirmat Gita Gopinath, economist șef al FMI, în prezentarea raportului.

China va crește cu 1,9 % anul acesta, față de 1% nivel anticipat în iunie, în timp ce Statele Unite ale Americii vor înregistra o scădere a PIB de 4,3% (cu 3,7% mai puțin față de estimarea din urmă cu patru luni).

Și pentru zona euro estimările au fost îmbunătățite comparativ cu cele din iunie, la minus 8,3%, față de 10,2%.

FMI subliniază că în economiile avansate impactul pandemiei ar fi fost mult mai mare dacă nu ar fi existat "voluminoasele, rapidele și fără precedent răspunsuri fiscale, monetare și de reglementare, care au menținut veniturile disponibile pentru gospodării și au protejat fluxul de numerar pentru companii".

Pentru 2021, Fondul preconizează că economia mondială va reveni pe traiectorie pozitivă cu o expansiune de 5,2%, o cifră care este însă cu două zecimi mai mică față de cea avansată în iunie.

China, din nou, se va afla în fruntea marilor economii, cu o rată de creștere de 8,2% anul viitor, similară cu cea estimată de FMI în iunie.

SUA vor crește cu 3,1% (cu 1,4 puncte procentuale mai puțin comparativ cu estimarea precedentă), în timp ce zona euro va înregistra o majorare de 5,2% (cu opt zecimi mai mică față de cea calculată în iunie).

FMI organizează săptămâna aceasta, în format virtual, tradiționala reuniune anuală în cadrul căreia vor fi dezbătute principalele provocări economice pentru ieșirea din criza acută provocată de pandemia de coronavirus. 

Alte stiri

Mii de euro „direct în buzunar”! Despre schema de la Ambasada RM la București. MAEIE zice de un bănuit, CNA de „mai mulți”

CNA investighează o schemă de corupție la Ambasada Republicii Moldova al București. Potrivit unui comunicat de presă al Centrului, „mai mulți foști angajațiai Consulatului sunt cercetați penal pentru abuz în serviciu”.

Euro - 20 de lei și 16 bani. Leul moldovenesc s-a apreciat la final de săptămână

Leul moldovenesc se apreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a Moldovei a stabilit pentru astăzi, 23 octombrie, un curs de 20 de lei și 16 de bani pentru un euro, o valoare în scădere cu patru bani, față de cea înregistrată ieri, 22 octombrie.

Putin, despre RM înainte de alegeri: „Nicăieri, cu excepția pieței rusești, producția moldovenească nu este solicitată”. Statistica spune altceva

Vladimir Putin a declarat că sectoarele economiei Republicii Moldova sunt atât de legate de Rusia încât „nu pot exista în mod normal”. Potrivit liderului rus, nicăieri, cu excepția pieței rusești producția moldovenească nu este solicitată. Declarația a fost făcută ieri, 22 octombrie, la o ședință a Clubului internațional de discuții „Valdai”. Asta în contextul în care, potrivit ultimelor date statistice, în Rusia ajung doar 10% din exporturile moldovenești.

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile