FMI: SUA și China nu trebuie să oprească măsurile de stimulare a economiei

SUA și China trebuie să păstreze măsuri solide de stimulare pentru a ajuta la o redresare rapidă a economiei în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19), a afirmat joi directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.

SUA și China trebuie să păstreze măsuri solide de stimulare pentru a ajuta la o redresare rapidă a economiei în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19), a afirmat joi directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, transmite Reuters. 

O redresare mai rapidă ar adăuga aproape 9.000 de miliarde de dolari la veniturile globale până în 2025, dar aceasta depinde de cooperarea robustă pentru a dezvolta și distribui vaccinurile anti-COVID în mod uniform pe plan global, a explicat oficialul FMI, potrivit Agerpres.

SUA au spațiu fiscal și capacitatea de politică monetară pentru a adopta mai multe măsuri de stimulare, cheltuielile lor în timpul pandemiei au avut un impact pozitiv asupra restului lumii, iar influența lor "nu poate fi supraestimată", a declarat Georgieva.

China, a doua economie mondială, a furnizat de asemenea "măsuri solide de stimulare" care au ajutat PIB-ul global, iar redresarea solidă a țării a dus la majorarea cererii pentru țările care-i furnizează materii prime și componente din lanțul de aprovizionare, a apreciat șeful FMI.

Alăturarea Chinei la eforturile internaționale de dezvoltare și distribuire pe scară largă a vaccinurilor ar spori încrederea că pandemia se va încheia mai rapid, a spus șeful FMI.

Ea a adăugat: "Până când nu vom avea o ieșire durabilă din criza de sănătate, redresarea va rămâne inegală și nesigură".

Cum arată prognozele emise de FMI

Potrivit celor mai recente prognoze ale FMI, economia mondială va înregistra o revenire parțială și inegală în 2021, când PIB-ul mondial ar urma să înregistreze un avans de 5,2%, dar a avertizat că rămân în continuare riscuri semnificative, inclusiv de pe urma exploziei numărului de cazuri de persoane infectate.

Potrivit estimărilor FMI, guvernele din întreaga lume au injectat deja 12.000 de miliarde de dolari în economie, ceea ce a majorat deficitele bugetare cu nouă puncte procentuale, în medie, și a pus datoria publică globală pe o traiectorie care o va duce peste pragul de 100% din PIB pentru prima dată în 2022.

 

Alte stiri

În ce domenii se câștigă cel mai mult în Moldova, potrivit datelor oficiale

În trimestrul III al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 8074,3 lei, fiind în creștere cu 2,9% față de trimestrul precedent și cu 9,3% față de trimestrul III al anului 2019.

Ultimele ȘTIRI

Primul card cashback în Moldova: Moldova Agroindbank și Mastercard au lansat o serie unică de carduri de plată GAMA

CARDURI DE PLATĂ GAMA

Wine Records prezintă primul Vin Muzical. Un cadou inedit pentru sărbătorile de iarnă (VIDEO)

Alină-le dorul de Casă!

Acest robot japonez poate vedea cumpărătorii ce nu poartă o mască în magazinul tău. Ce le face (VIDEO)

Cu vocea lui de copil, Robovie pare cel mai dulce dintre roboți.

În ce domenii se câștigă cel mai mult în Moldova, potrivit datelor oficiale

În trimestrul III al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 8074,3 lei, fiind în creștere cu 2,9% față de trimestrul pre...

Oferta Moldova Agroindbank pentru întreprinderile micro și mici: Recalculează și Refinanțează

RECALCULEAZĂ. REFINANȚEAZĂ. CU MAIB!

Vezi toate știrile