FOTO 8 Soluții de Startup-uri Tehnologice au Redefinit Problema Eficienței Energetice la Innovation Jam by Dreamups

19 Iun. 2023, 14:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Romaniuc Victoria
19 Iun. 2023, 14:30 // Actual //  Romaniuc Victoria

La Innovation Jam, ediția Technology for Energy Efficiency, în perioada 9 – 11 iunie, 8 echipe de tineri entuziasmați au dezvoltat timp de 48 de ore 8 idei de startup-uri tehnologice pentru a soluționa problema eficienței energetice.

Participanții au explorat provocările sustenabilității, au învățat despre design thinking și customer discovery, au utilizat Business Model Canvas și au antrenat abilitățile de pitching. După 48 de ore de cercetare, brainstorming, consultare și muncă, cele 8 echipe și-au prezentat ideile de startup la Demo Day. Să descoperim rezultatele:

Vladimir Erhan, Nadejda Dmitrieva, Veaceslav Pînzaru, Gheorghe Pînzaru, Vladimir Musat, Iurie Caraman și Dmitri Șarpe

Fuel sharing by ML a obținut locul 3 și un premiu de cursuri educaționale în valoare de 500 de dolari, pentru soluția lor inovatoare de aplicație de car-sharing, care are ca scop economisirea combustibilului și reducerea numărului de mașini în trafic.

Gheorghe Gasnaș, Ionuț Tocarciuc, Daniel Reșitca, Cobzaru Nicolae, Iurie Barbaro și Maxim Dorogan

Echipa EcoTech a obținut locul 2 și un premiu de cursuri educaționale în valoare de 750 de dolari pentru inovatoarea lor aplicație care furnizează date despre consumul energetic al companiilor în timp real, contribuind astfel la creșterea eficienței și sustenabilității în domeniul energetic.

Victor Luca, Vlad Avornic, Alex Zamșa, Andreea Chirtoca și Cristian Capcanari

Echipa Lights Off a obținut locul 1 și premiul de cursuri educaționale în valoare de 1000 de dolari la Innovation Jam pentru soluționarea problemei eficienței energetice prin intermediul unei abordări inovatoare de educare a tinerilor prin joc și nemijlocit utilizarea tehnologiei gamification pentru a combate consumul excesiv de energie.

Soluțiile propuse de participanți au fost jurizate de:

  • Sergiu Petrea – Director for Energy Management, Premier Energy Distribution
  • Aliona Rotaru – Directoare Executivă, Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat Dreamups
  • Cristian Cerneanu – Entrepreneurship and Startups Manager, Chemonics International
  • Natalia Slepțov – CPO & CMO at Langly Ltd, EdTech Startup
  • Aliona Levca – General Manager, MGrinder ICT SRL
  • Vadim Jeleascov – Head of Fintech Department, Banca Națională a Moldovei

Prezentările tuturor echipelor din cadrul Demo Day pot fi vizualizate pe pagina de Facebook Dreamups.

Innovation Jam este o inițiativă Catalyst organizat de Dreamups, finanțată de Ambasada SUA în Moldova, susținută de Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

Realitatea Live

04 Dec. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Circa 300 de mii de moldoveni cu cetățenie română riscă să rămână fără cartea de identitate urmare a noilor modificări la legislație intrate în vigoare peste Prut, potrivit anunțului Just Consult.

„Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, susține Just Consult.

De la 10 iunie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din buletin de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești.

Mulţi moldoveni de peste Prut îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană, iar proprietarii de locuinţe fac din asta o afacere.

Pentru mii de persoane din Republica Moldova, câteva localităţi de peste Prut sunt „acasă” doar în acte. Aceştia îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană.

De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi, există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. Totodată, la Galați, există o casă cu 3000 de rezidenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău