(FOTO) Anatol Nebunu: În business, tu faci greșeli, tu le plătești. Și tot tu primești satisfacție când obții succes

02 Iul. 2021, 15:17
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Iul. 2021, 15:17 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Anatol Nebunu este antreprenorul care deja de 10 ani a lansat o afacere în apicultură, iar despre albine ar putea să vorbească ore întregi, scrie FARM. De asemenea, din dragostea pentru albine, apicultorul a început să strângă și ierburi pentru a prepara cel mai bun ceai din sudul țării, care se combină perfect cu mierea produsă de el.

Anatol Nebunu, membru FARM și directorul executiv al organizației teritoriale din Cahul, împreună cu alți 10 antreprenori au creat Cooperativa ”APILIFE” – proiect și mecanism lansat cu suportul și expertiza specialiștilor FARM. În cadrul cooperativei, antreprenorii își propun să ambaleze și comercializeze mierea. Iar pentru realizarea acestui obiectiv, au reușit să obțină o finanțare din partea IFAD, cu ajutorul echipei FARM. Iar din banii obținuți, au cumpărat mai multe utilaje pentru procesarea mierii.

Dnul Anatol spune că cererea pe piață este, iar mierea este solicitată de consumatori.

„Este! La noi la Cahul se vinde tot – și în pachețele și în borcane, se vinde în restaurante, cafenele. De miere au nevoie și la școli și la grădinițe.”

Antreprenorul se ocupă personal cu apicultura deja de 10 ani. Acesta spune că mierea o produce, dar mai are de învățat la capitolul vânzări.

„Eu personal mă ocup cu apicultura aproximativ de 10 ani. În această perioadă am acumulat experiență și doresc să încercăm să vindem noi cu puterea noastră. De produs mierea ne-am învățat, dar trebuie să putem și să vindem.”

Anatol Nebunu a vorbit și despre producția de miere și calitatea acesteia, conform spuselor, mierea din țara noastră este întrebată în Europa.

„Eu nu produc așa mult, aproximativ 1,5 tone de miere. Noi însă suntem mai mulți și producem până la 10 – 20 de tone și asta mă refer doar la membrii cooperativei. Mierea noastră e calitativă, aceasta de la sud se deosebește. Fiecare regiune are specificul său. Mierea din Republica Moldova, în general este calitativă și este solicitată pe piața din Europa.”

Apicultorul spune că producția de miere din acest an va fi bună și speră ca calitatea să se mențină la fel de înaltă ca anul trecut. El spune că ploile din acest an au afectat puțin albinele. Totuși, potrivit dnlui Anatol succesul depinde de cunoștințele apicultorului.”

„Anul acesta, cantitativ va fi multă miere, în special mierea de salcâm. Anul trecut a fost foarte bună calitatea mierii, sper și anul acesta să se mențină calitatea. Puțin ne-au afectat totuși ploile care au fost în timpul culesului la salcâm. Pentru că atunci când plouă, albina nu poate zbura și ea consumă mierea pe care a colectat-o cu câteva zile înainte.

În general, succesul apicultorului se ascunde în cunoștințele pe care le are și pe care le aplică. Poți să ai cunoștințe, dar să nu le aplici corect. Trebuie să știi în orice moment ce acțiune să întreprinzi pentru a avea familii puternice. Să nu le pierzi, să nu intre în roire, să nu plece.”

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
02 Aug. 2021, 14:24 // Actual //  Otilia Cotruța

Anatolie Lichii, director general interimar al „Apă-Canal Chișinău” SA, a dat  asigurări că, pe timp de caniculă, în capitală nu va apărea miros neplăcut de la stația de epurare a apelor reziduale. „Administrația „Apă-Canal Chișinău” SA monitorizează zilnic procesul tehnologic, instalațiie sunt pregătite și pentru activitate în condiții de temperaturi ridicate ale aerului. Depunem maxim efort ca să nu fie miros după zona de protecție de 500 de metri”, a spus Anatolie Lichii astăzi, 2 august, la ședința operativă a serviciilor municipale.

Potrivit responsabilului de la ACC, stația de epurare a apelor reziduale funcționează în regim normal, iar instalațiile tehnologice funcționează conform cerințelor tehnice. Debitul zilnic la stația de epurare constituie 140 de mii de metri cubi și deversările în râul Bâc sunt conform actelor normative în vigoare.

În ceea ce privește reconstrucția stației de epurare în șantier, în perioada 26-30 iulie la aceste lucrări au fost antrenați circa 50 de muncitori. La momentul actual contiunuă lucrările la clădirea de admisie și la clădirea de pretratare și evacuare a nămolului în exces. Permanent în șantier este monitorizată calitatea lucrărilor, a specificat Anatolie Lichii.

În săptămâna trecută, ACC a efectuat 33 de controale, dintre care 8 – inopinate și 25 – ordinare. În prezent probele de apă prelevate sunt cercetate în laborator. În funcție de rezultatele testelor, agenților economici le vor fi înaintate prescripții.

Mâine, 3 august, la „Apă-Canal Chișinău” SA va avea loc o ședință, la care va fi discutat mersul lucrărilor de reconstrucție la stația de epurare a apelor reziduale. Proiectul se realizează din bani oferiți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală