(FOTO) Avionul prezidenţial al lui Nicolae Ceauşescu va fi vândut la licitaţie. Care este prețul de start

12 Mai 2021, 18:35
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
12 Mai 2021, 18:35 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Avionul prezidenţial al fostului preşedinte comunist Nicolae Ceauşescu va fi scos la licitaţie. Preţul de pornire este 25.000 de euro. La licitaţie va fi scos şi un avion folosit de preşedintele Ion Iliescu. Ambele aeronave pot fi văzute la Aeroportul Internaţional Henri Coandă.

Avionul folosit de Nicolae Ceauşescu a fost construit în 1982. Atunci a fost prezentat public primul şi singurul model de avion de pasageri construit în România – ROMBAC 1-11. Tot în 1982 a avut loc primul zbor de pe aeroportul Băneasa, iar un an mai târziu a fost şi zoborul inaugural cu pasageri pe ruta Bucureşti-Timişoara. Astfel, România devenea primul stat comunist din lume, exceptând URSS, care producea un avion de pasageri cu reacţie, motoarele fiind fabricate la uzinele Aerofina şi Turbomecanica, sub licenţă Rolls Royce, scrie Mediafax.

De asemenea, avionul a fost folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceauşescu între 1986 şi 1989.
Avionul lui Ceaușescu va fi scos la licitaţie pe 27 mai, preţul de pornire fiind 25.000 de euro.
De asemenea, va fi scos la vânzare şi avionul prezidenţial „Negreşti”, folosit pentru zborurile din timpul primului mandat al preşedintelui Ion Iliescu. Prețul de start este de asemenea de 25.000 de euro. Acest avion este ultimul Rombac 1-11 construit în România, efectuând primul zbor în 1989. Cele două avioane au fost clasate în patrimoniul cultural naţional mobil, la categoria tezaur. Licitaţia este organizată de Artmark, iar avioanele pot fi văzute începând de miercuri în catalogul online al evenimentului sau pe platforma Aeroportului Internaţional Henri Coandă, în incinta Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.

 

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 16:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2021, 16:51 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovenii cu cetățenie română vor putea intra în Marea Britanie din 1 octombrie doar cu paşaport, după ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe (MAE), scrie Ziarul FinanciarZiarul Financiar.

„Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că începând cu data de 1 octombrie 2021, cetăţenii europeni nerezidenţi (care nu sunt protejaţi de Programul de Înregistrare a Cetăţenilor UE – EU Settlement Scheme) pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord exclusiv în baza paşaportului valabil (simplu electronic sau simplu temporar). Astfel, începând cu această dată, cetăţenii români nerezidenţi nu mai pot intra în Regatul Unit în baza cărţii de identitate”, se arată într-un comunicat al MAE.

Conform informaţiilor comunicate de autorităţile britanice, cetăţenilor europeni, inclusiv cetăţenilor români, nerezidenţi în Regatul Unit care nu vor respecta noile reguli li se va interzice accesul pe teritoriul britanic.
Cetăţenii europeni care intră sub incidenţa Programului de Înregistrare a Cetăţenilor UE (EU Settlement Scheme) vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind cartea naţională de identitate valabilă, până la data de 31 decembrie 2025, cu condiţia ca aceasta să fie înregistrată ca document de călătorie în contul personal UK Visas and Immigration – UKVI – creat pentru înscrierea în EUSS.
MAE reaminteşte că din 1 ianuarie 2021 cetăţenii români nerezidenţi pot călători sau tranzita prin Regatul Unit în scop turistic/vizită, pentru şederi de scurtă durată, pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a necesita o viză de intrare. Cu toate acestea, cetăţenii români care doresc să muncească în cele 6 luni trebuie să obţină, în prealabil, o viză de intrare.

Totodată, cetăţenii români nerezidenţi care doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Unit pentru o perioadă mai mare de şase luni (pentru activităţi de muncă, pentru studii etc.) au nevoie, începând cu data de 1 ianuarie 2021, de o viză de intrare eliberată de autorităţile britanice.

Conform MAE, la momentul intrării pe teritoriul Regatului Unit, autorităţile britanice de frontieră pot solicita prezentarea unor documente justificative suplimentare care să ateste veridicitatea scopului declarat al deplasării.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală