(FOTO) Bijuteriile pe patru roți care vor putea fi admirate la AutoFEST. Partea II

28 Iul. 2022, 11:41
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Iul. 2022, 11:41 // Actual //  MD Bani

În perioada 30-31 iulie, AutoBlog.md te așteaptă la cea mai importantă sărbătoare auto din țară – AutoFEST. Evenimentul va organizat la Castel MIMI. Pe teritoriul vinăriei va fi organizată o expoziție de automobile exclusiviste. Pentru a te intriga îți prezentăm a doua parte a bijuteriilor pe patru roți pe care vei putea să le admiri la AutoFEST. Celelalte automobile expuse le poți găsi AICI.

Rolls-Royce Wraith

La AutoFest la Castel MIMI vizitatorii vor avea ocazia să admire un coupe Wraith, unul dintre ultimele modele Rolls-Royce cu motor cu ardere internă, care deja nu mai poate fi comandat, în curând va fi scos din producţie şi va intra în istorie, fiind înlocuit de noul Spectre.

Rolls-Royce Wraith este o mașină de lux de dimensiuni mari (are aproape 5.3 metri lungime), un grand tourer produs din 2013 (prezentat în acelaşi an în martie la Salonul Auto de la Geneva) și bazat pe șasiul modelului Ghost de generaţie anterioară. Denumirea a preluat-o de la modelul original din 1938. Înlocuitorul lui Rolls-Royce Phantom Coupe este un automobil cu două uși care se deschid contra direcţiei de mişcare şi a cărui geamuri (toate) laterale se pot coborî ca într-o decapotabilă.

Exemplarul etalat în cadrul AutoFest la Castel MIMI va fi un Wraith facelift, oferit clienţilor începând cu anul 2016, în schimbul a aproximativ 300.000 de euro fără opţiuni de personalizare. Sub capotă are montat un V12 twin-turbo de 6.6 litri, care produce tocmai 632 CP şi 800 Nm de cuplu.

Cutia-i de viteze automată cu 8 trepte folosește datele GPS pentru a selecta cea mai bună treaptă de viteză pentru secțiunea de drum pe care are să o parcurgă în față, iar tracţiunea îi este exclusiv pe puntea din spate. Cu astfel de forţe, având o greutate de 2.5 tone, poate realiza 0-100 km/h în 4.6 secunde şi atinge maximum 250 de km/h.

Până la momentul de faţă, împreună cu o versiune sport Black Badge (care oferă 870 Nm), Wraith este deocamdată cea mai rapidă maşină făcută de Rolls-Royce Motor Cars.

Porsche 911 GT2 RS

Pe lângă unele modele deja anunţate se va găsi un adevărat exponat de colecţie – cel mai nou Porsche 911 GT2 RS în caroserie 991.2! La acest automobil au avut acces doar clienţii fideli ai mărcii germane şi din cele doar 1.000 produse – doar trei au ajuns până în prezent în Republica Moldova!

La momentul prezentării, chiar în prima zi a lunii iulie din anul 2017, preţul de start îi era de 255.000 de euro! În timp valoarea doar îi va creşte, în dependenţă de stare şi ce indică odometrul.

Versiunea 911 GT2 RS, împreună cu cea Speedster, de exemplu, marchează un apogeu al unei generaţii a modelului 911 şi de regulă apar după facelift, adică în a doua jumătate a perioadei de existenţă a unei generaţii, marcând într-un fel apusul curând al acesteia şi încetarea producţiei. Astfel spus, până când va apărea noul GT2 RS va mai fi necesar de aşteptat câţiva ani, iar până atunci una dintre cele mai puternice şi rapide maşini stradale făcute de Porsche în toată istoria sa va rămâne aceasta din imagini!

Modelul are o unitate de propulsie modernizată, preluată de la precedentul 911 Turbo. Motorul boxer twin-turbo cu şase cilindri şi un volum de 3.8 litri generează 700 CP și 750 Nm de cuplu, forţe care sunt transferate exclusiv pe puntea din spate.

Cu o greutate de 1.470 de kilograme, poate face conform cifrelor oficiale 0-100 km/h în 2.8 secunde și atinge maximum 340 km/h, deşi în unele teste a demonstrat chiar şi 356 de km/h.

Mai este deosebit datorită folosirii unui eşapament din titan, a unui sistem de injecţie cu apă în colectorul de admisie (cu rezervor special sub capotă pentru aceasta), a unor roţi directoare posterioare şi mecanisme de frânare carbo-ceramice, dar şi a unor elemente de caroserie realizate din fibră de carbon şi magneziu, printre altele.

Opţionalul pachet Weissach, prin care se poate reduce greutatea maşinii cu 30 de kg, este la fel aplicat pe exemplarul de la AutoFest la Castel MIMI! Pachetul a pus pe maşină un acoperiş din carbon, stabilizatoare şi legături mai uşoare ale suspensiei, jante din magneziu şi o cuşcă de protecţie în habitaclu, instalată în locul scaunelor spate.

Porsche Boxster 25 Years

Pe lângă unele modele deja anunţate se va găsi încă una specială şi limitată – noul Porsche Boxster 25 Years! Doar 1.250 de exemplare au fost produse pentru toată planeta şi unul există la Chişinău.

După cum poate v-aţi dat seama din denumire, modelul este unul aniversar. Marchează 25 de ani de existență a modelului, dar şi se numără printre ultimele ediţii speciale dotate cu motoare cu ardere internă, căci în curând familia 718, compusă din Boxster şi Cayman, va fi transferată pe electricitate.

Modelul Porsche Boxster 25 Years este în esenţă un Boxster GTS 4.0 (motor boxer cu şase cilindri şi un volum de 4.0 litri, cu 400 CP/420 Nm) cu eşapament sport, doar că dispune de câteva suplimente speciale şi aplicaţii de la Porsche Exclusive Design. Exteriorul îi poate fi vopsit în una din trei culori disponibile, cea principală fiind GT Silver Metallic, care se combină de minune cu una Neodyme contrastantă. Interiorul din piele Bordeaux se ascunde sub un acoperiş textil roșu.

Porsche a oferit modelul aniversar, la alegere, cu o transmisie manuală cu șase trepte sau una PDK cu șapte trepte. Exemplarul adus la AutoFest la Castel MIMI este dotat cu o cutie manuală, astfel încât poate realiza 0-100 km/h în 4.5 secunde (cu PDK ar fi făcut sprintul în 4.0 secunde), însă poate atinge o viteză maximă de 293 km/h (288 cu PDK).

Modelul Porsche Boxster 25 Years, în valoare de peste 100.000 de euro, va putea fi admirat în Porsche Zone, situat în pavilionul de sticlă de pe teritoriul Castel MIMI.

Realitatea Live

10 Dec. 2024, 13:42
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
10 Dec. 2024, 13:42 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

O nouă Bursa de Valori va fi înființată Chișinău. Această investiție strategică vine din partea Bursei de Valori București, care va contribui la crearea unei burse moderne, adaptate necesităților economiei noastre, a annțat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, într-o postare pe Facebook.

„Vom avea o bursă de valori care să servească și să susțină necesitățile economiei noastre. Statul va fi acționar cu o participație, iar acest lucru ne va permite să influențăm direcția de dezvoltare a Bursei și să menținem angajamentul ferm de a dezvolta piața de capital din Moldova”, a subliniat ministrul Alaiba.

Potrivit lui Alaiba, o bursă de valori oferă posibilitatea de a investi în instrumente financiare, ceea ce va contribui la creșterea economiilor și la dezvoltarea fondurilor de pensii și asigurări private. Totodată, companiile locale vor avea acces mai ușor la capital din România și din alte colțuri ale lumii, datorită tehnologiilor avansate de tranzacționare.

Printre beneficiile principale ale acestui proiect se numără se numără posibilitatea ca toți cetățenii să investească în instrumente financiare ce vor sprijini fondurile de pensii și asigurările private, accesul mai rapid al companiilor locale la capital românesc și internațional, atragerea investitorilor instituționali globali, care vor contribui la integrarea companiilor noastre în lanțurile valorice globale, conectarea pieței Moldovei la piețele europene și accelerarea dezvoltării pieței noastre de capital și parteneriatul cu Bursa de Valori București, care aduce expertiză și credibilitate internațională.

Piața de capital din Moldova este subdezvoltată și nu contribuie suficient la finanțarea, gestionarea riscurilor și nevoile investiționale ale economiei. În listing-ul bursier sunt 18 companii, dintre care 11 sunt bănci care sunt obligate prin lege să se listeze la bursă.

Piața de capital dar și Bursa de Valori din Republica Moldova au apărut organizat. După ce țara noastră va a obținut independența și a decis că va avea o economie de piață, au fost adoptate o serie de legi, prin care cea mai mare parte a proprietății publice a trecut în proprietate privată. Astfel, în 1991 a fost adoptată Legea cu privire la privatizare, în 1992 – cea cu privire la societățile pe acțiuni, în 1993 – Legea cu privire la Hârtiile de valoare și Bursele de Valori iar în 1994-1995 a decurs procesul de privatizarea în masă.

Conform legii privatizării, Republica Moldova a ales următoarea cale de privatizare a patrimoniului public: reorganizarea întreprinderilor de stat în societăți pe acțiuni, emiterea de către acestea a acțiunilor pe care să le vândă la licitație, iar oamenii, prin intermediul fondurilor fiduciare sau a asociațiilor de cetățeni, să procure aceste acțiuni contra bonuri patrimoniale. În acest mod au fost privatizate circa 1.400 de societăți pe acțiuni iar când a început să funcționeze bursa, la 26 iunie 1995 mai existau pe lângă acestea 43 fonduri de investiții, 10 companii fiduciare și peste trei milioane de acționari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală