(FOTO) De la medicină la business. Clinica medicală de la Bălți lansată cu suportul ODIMM

12 Iul. 2022, 11:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
12 Iul. 2022, 11:56 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Programele de susținere a afacerilor locale dau roade. Dorina Agachi este medic pediatru în Chișinău și de trei ani directoare a Centrului „Pediatru-Dormed” din Bălți. De două ori pe săptămână ea face naveta Chișinău-Bălți pentru a-și consulta pacienții din nordul țării. Din copilărie și-a dorit să fie medic pentru copii. A început activitatea în instituțiile de stat, apoi șase ani a continuat în privat și, la sugestia unui prieten de a avea un proiect în afara Chișinăului, în 2019 a înregistrat întreprinderea din Bălți. Tot în acea perioadă a aflat despre granturile acordate de ODIMM. A zis să-și încerce norocul și a reușit. Primii pași în medicina privată i-a făcut cu ajutorul finanțării accesate prin Programul PARE 1+1 și al rudelor care au muncit peste hotare.

Când ajunsese pe ultima sută de metri cu amenajările și instalarea mobilierului, venise și pandemia. A fost un adevărat examen pentru ea și toată echipa de medici, atât profesional, cât și psihologic. În acea perioadă i s-a infectat toată familia de COVID-19, lăsându-i o amprentă psihologică adâncă. Asta însă n-a dezechilibrat-o, dimpotrivă a făcut-o mai puternică. Văzând vulnerabilitățile sistemului medical și mai ales cererea de asistență medicală în regiuni, a decis să-și dezvolte clinica și să acorde mai multe servicii, iar pentru aceasta avea nevoie de noi echipamente și dispozitive medicale. Așa, în 2021, a decis să aplice la Programul „Start în afaceri” și a obținut de la ODIMM un grant în valoare de 180.000 lei.

„Chiar dacă clinica este mică, ne-am propus să avem dispozitive medicale noi, performante. De aceea, din cele două granturi ne-am achiziționat practic toate utilajele medicale de bază, de care trebuie să dispună un centru medical – ecograf, analizator FIA care permite măsurarea unei varietăți largi de biomarcheri în sangele uman. De asemenea, am procurat alt echipament utilizat în diagnosticarea, terapia sau intervenția chirurgicală a oricăror tulburări legate de ureche, nas sau gât. În cadrul centrului medical activează o echipă de 25 de specialiști din orașul Bălți și orașele din preajmă”, spune Dorina Agachi.

Antreprenoarea spune că deservește lunar peste 600 de pacienți, majoritatea fiind copii. Acum are în plan deschiderea unor filiale la Ungheni și Cahul.

„Asta va permite diminuarea presiunii din centrele medicale publice. Principala noastră provocare este abilitatea de a răspunde unui context medical în continuă schimbare. La nivel mondial are loc o adevărată revoluţie în medicină. Am trecut de la o perioadă în care medicaţia era frecvent utilizată pentru a trata simptomele la o nouă etapă în care profesioniştii din domeniul sănătăţii să poată anticipa şi chiar acţiona înainte ca bolile să afecteze ireversibil pacienţii”, susține directoarea centrului medical.

Pentru anul 2022, ODIMM pune la dispoziția tinerilor un șir de instrumente financiare de suport în afaceri, printre care un program de granturi și produse de garanții financiare.

Recent, Guvernul a extins cu încă trei ani Programul de stat „Start pentru tineri: o afacere durabilă la tine acasă”, iar suportul financiar nerambursabil a fost majorat de la 180 000 lei până la 200.000 lei, astfel, finanțarea din partea statului va constitui până la 70% din valoarea proiectului investițional.

În anul curent, întreprinderile fondate de tineri antreprenori care solicită credite de la orice bancă comercială, pot beneficia de garanții financiare din partea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM cu o valoare maximă de până la 5 milioane lei, care acoperă până la 80 la sută din suma creditele contractate. Pentru anul 2022, capacitatea totală de garantare a FGC este de cca 1 miliard lei.

Realitatea Live

29 Nov. 2022, 05:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2022, 05:32 // Actual //  Lupu Eduard

Generalul australian Mick Ryan, expert în strategie militară a realizat o analiză privitoare la metodele folosite de Serghei Surovikin, generalul „Armaggedon”, pus de Putin în fruntea campaniei militare ilegale din Ucraina.

Reputatul ofițer australian încearcă să atragă atenția că analiza superficială a acțiunilor armatei ruse poate fi dăunătoare în tentativa de a înfrânge militar Moscova.

„O mare parte din relatările despre Ucraina se concentrează pe „ruși” ca pe o masă amorfă. Realitatea este că, chiar și în instituțiile militare inadecvate în ofensivă, există organizare, control și comandă de la vârf. Comandanții militari contează.

În proiectarea viitoarelor operațiuni, liderii și planificatorii militari ucraineni nu se vor uita doar la capacitățile militare și dispoziția în teren a trupelor rusești. Ei vor evalua modul în care filozofia de comandă a lui Surovikin ar putea avea impact asupra viitoarelor operațiuni ucrainene.

Ca atare, trebuie să-l înțelegem pe comandantul inamicului. Dacă îi deslușim stimulentele și motivațiile, îi putem anticipa strategia și planurile. Mecanismele prin care să fie înfrânt sau care să prevină acțiuni militare eficiente rusești în Ucraina pot fi apoi construite”, își începe expunerea generalul Mick Ryan.

Surovikin comandă o armată epuizată, are probleme de moral și a fost uzată constant în ultimele 9 luni. În timpul iernii, ofițerul rus specializat în Siria în distrugerea infrastructurii civile și uciderea cetățenilor de rând, unde și-a câștigat supranumele de „generalul Armageddon”, va trebui să apere teritoriul deja ocupat ilegal și „va face tot ce poate să-și păstreze forța, să reconstituie unități distruse și să construiască o rețea logistică rezistentă”.

„Surovikin va căuta o mai bună aliniere între obiectivele politice ale lui Putin și capacitatea militară a forțelor armate ale Rusiei. Aceste două lucruri au fost prost aliniate de la începutul războiului; această nealiniere a jucat un rol important în performanța slabă a armatei ruse.

Obiectivele politice ale lui Putin în luna februarie a acestui an au fost mult mai mari decât au fost capabile să atingă micile forțe terestre și aeriene ruse, prea dezagregate. Concentrarea puterii de luptă în Donbas la jumătatea anului 2022 a fost o demonstrație că rușii au înțeles acest lucru.

Dar vedem, mai nou, un fel de „întâlnire la mijloc” între politică și armată. Din punct de vedere politic, Rusia mobilizează oamenii și industria pentru a oferi o capacitate militară mai mare pentru operațiunile militare ucrainene.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău