(FOTO) Moldoveanca care transformă desenele animate în jucării, folosind croșeta. De la hobby la vânzări pe Instagram

23 Aug. 2021, 12:04
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Aug. 2021, 12:04 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Moldoveanca Olga Toma transformă personajele din desene animate în jucării croșetate pentru copiii, pe care le îndrăgesc și maturii. Pasiunea pentru această activitate a rămas încă de la lecțiile de educație tehnologică din școală când croșeta covoare simple. Acum, chiar și cel mai straniu și neobișnuit personaj poate căpăta viață datorită tehnicii de croșetat utilizate de Olga. La început își dona propriile jucării, iar acum, datorită Instagramului, aceasta a devenit o sursă de venit pentru ea.

„Totul a început încă de la școală, de la lecțiile de educație tehnologică, când învățam cum să croșetăm covoare simple. Au fost doar câteva lecții, dar de atunci a fost dificil să mă opresc. Apoi a urmat o pauză lungă, după care câinele meu avea nevoie de haine pentru iarnă. Am cumpărat o bobină de ață și am început. Prima jucărie am tricotat-o pentru câinele meu, din ceea ce a rămas de la croșetat haine.”

Pentru Olga croșetatul este o activitate relaxantă, atunci când vede ceva pe internet mereu încearcă și ea. La început jucăriile erau donate rudelor și prietenilor, iar mai târziu a început să le vândă pe Instagram.

„Se pare că tricotatul este foarte relaxant. Am tricotat prima mea jucărie pentru câinele meu din ceea ce a rămas după tricotat haine. Apoi am vrut să încerc să tricotez altceva (păpuși, urși, iepuri), sunt atât de multe fotografii pe internet și vreau să încerc totul. La început, am donat lucrările mele rudelor și prietenilor, dar când toată lumea avea deja o jucărie, a trebuit să caut oameni noi. Aici mi-a venit în ajutor Instagram.”

Deși majoritatea membrilor din familia Olgăi se ocupau cu tricotajul, ea nu poate spune că a moștenit acest hobby, în timp ce buneii, părinții tricotau ciorapi și alte elemente vestimentare, ea a ales o altă direcție, cea a jucăriilor.

„Nu pot spune că am moștenit această abilitate. Membrii familiei mele au tricotat dintotdeauna. Mereu am avut șosete tricotate.
Și știind să tricotez două bucle, am inventat eu restul. Dar odată cu apariția internetului, învățarea a început să avanseze și mai repede.”

În general, Olga croșetează personaje din desene animate minioni, bebeluși, pokemon etc. De asemenea, are și clienți care îi arată personaje din cărți pe care să le croșeteze. Astfel de comenzi o inspiră și mai mult. Din spusele ei, jucăriile sunt cumpărate nu doar pentru copiii, dar sunt oferite cadou și celor maturi.

Olga spune că lucrează cu diferite materiale, ea spune că jucăriile pentru copiii sunt confecționate în mare parte din bumbac și semi-bumbac. Totuși, totul este foarte individual și în general, a folosit diverse materiale precum fibră acrilică, holofibra, lână, etc.

În ceea ce privește prețurile, acestea diferă în funcție de jucărie.

Totul depinde de jucărie. Cât de dificil este? Ce materiale folosesc? Cât timp va dura să o confecționez? Dar, în medie, prețurile încep de la 100 de lei și mai mult.”

Pe viitor Olga planifică să încerce doar schemele pe care le are în capul său, întrucât s-au adunat atât de multe.

„Am încercat o mulțime de hobby-uri diferite, dar, din anumite motive, tricotatul mi-a atras atenția. Folosind o croșetată și un fir, puteți crea orice jucărie, îmbrăcăminte, mobilier etc. Nici după 15 ani nu am încercat toate tehnicile și buclele de croșetat. Cu fiecare jucărie nouă, învăț ceva nou. Și acest lucru mă inspiră foarte mult.”

 

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 08:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2021, 08:08 // Actual //  Lupu Eduard

Pentru că tinerii moldoveni pleacă în număr mare la facultăți de top din Europa, o parte din universitățile din țară se orientează către țări îndepărtate precum India, Siria, Iordania.

”Anual Republica Moldova câştigă circa o sută de milioane de dolari datorită studenţilor străini care învaţă la noi în ţară. Cifra este de patru ori mai mare decât zece ani în urmă”, a declarat economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, la emisiunea săptămânală de analize economice.

În Republica Moldova, în prezent la universităţi învață circa 4600 de studenţi străini față de 1200 de studenți acum zece ani. „Este o cifră considerabilă ţinând cont de faptul că la noi numărul de studenţi scade dramatic în fiecare an. Acest lucru fiind motivat de factorul demografic şi de migraţie, dar şi faptul că mulţi studenţi aleg să înveţe în străinătate. Or, studenţii străini ajută ca sistemul educaţional din ţară să rămână pe linia plutire”, a explicat Ioniță.

În funcție da țara de proveniență, cei mai mulți studenți străini care învață în Republica Moldova sunt din România, Israel, India, Ucraina, Siria şi Iordania.

În 2020, cei mai mulţi studenţi sunt din România – 2125 de studenţi, originari din Israel, în 2015, în ţara noastră au venit la studii 2040 de tineri, iar pe locul trei este India 605 studenţi. Ucraina, Siria și Iordania au fost în top acum 20 de ani și care au înregistrat cea mai mare scădere.

În anul de studii 2020/21, rețeaua instituțiilor de învățământ superior este formată din 24 unități, inclusiv 16 instituții de stat (cu 2 unități mai puține față de 2019/203) și 8 instituții private (cu 1 unitate mai puțin față de 2019/204). Majoritatea instituțiilor de învățământ superior își au sediul în municipiul Chișinău – 20 unități, câte 1 unitate – în municipiile Bălți, Cahul, Comrat și orașul Taraclia.

În anul de studii 2019-2020, în Republica Moldova numărul de persoane la studii superioare de licenţă şi master a fost de 56,8 mii de persoane, adică cu 3,8 mii de studenţi mai puţini comparativ cu anul de studii 2018-2019, arată datele Biroului Național de Statistică.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală