FOTO Povestea aeronavelor Air Moldova care din cinci „au devenit” una

07 Mart. 2023, 16:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
07 Mart. 2023, 16:00 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Începând cu 2 martie, Air Moldova a început să anuleze mai multe zboruri. Sunt invocate dificultățile operaționale, anunțându-se că două avioane au fost reținute la sol, iar unul se află la deservire tehnică, scrie Realitatea.md.

Așadar, am încercat să aflăm câte aeronave are compania, câte dintre ele sunt utilizate actualmente pentru zbor și ce s-a întâmplat cu restul aparatelor de zbor.

Pe site-ul Air Moldova se arată că flota este de cinci avioane – două A321, două A319 și unul A320. Pe FlightRadar și Planespotters am identificat informația despre aeronave, doar că una dintre ele a fost scoasă din uz, conform acestor informații.

Cele cinci avioane sunt înregistrate ER-AXR, ER-AXL, ER-AXM, ER-AXA și YR-ADI.

ER-AXR este un Airbus A321-200, de 25 de ani, potrivit datelor de pe Planespotters. Avionul a fost scos din uz pe 3 martie 2022, se arată în informațiile platformei.

Celălalt avion A321 efectuează actualmente zborurile companiei. Este vorba despre YR-ADI, care a transportat pasagerii spre Egipt, Portugalia, Italia, Israel, Turcia, Franța, Germania, Irlanda și Marea Britanie începând cu 2 martie. De atunci, în dreptul lui figurează 40 de zboruri, unul este a fost anulat, iar în dreptul la altele trei este indicat statutul „unknow” (tr. red.: necunoscut).

Aeronava A319-100, înregistrată ER-AXL, este parcată la Verona. Informațiile Planespotters arată că aceasta a fost sechestrată acolo. Motivul nu se cunoaște. Redacția Realitatea a transmis o solicitare companiei aeriene, pentru a aflat din ce cauza aceasta este reținută la sol, dar nu a recepționat răspunsul până la ora publicării știrii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Pe Flightradar se arată că avionul a zburat ultima dată pe 2 martie 2023, la Verona. Acesta urma să decoleze spre Chișinău, dar zborul a fost anulat. De atunci, aeronava nu a mai fost ridicată de la sol.

Despre celălalt A319, ER-AXM, se cunoaște că staționează de pe 19 decembrie 2022 la Montpellier, Franța. Motivul pentru care se află acolo nu este cunoscut.

Ultimul, avionul A320, înregistra ER-AXA, este cel mai probabil aeronava aflată la revizia tehnică. Avionul se află, la fel, la Montpellier, Franța, începând cu 28 februarie. 2023.

 

FlightRadar arată că înainte de a ajunge acolo, a zburat de la Chișinău la Paris.

Motivarea oficială a companiei, după anularea la rând a zborurilor, este că două aeronave sunt reținute la sol, iar una se află la reviza tehnică planificată și obligatorie. Numărul avioanelor care operează curse actualmente nu a fost precizat în comunicatele Air Moldova. La ora publicării știrii compania nu a răspuns încă la solicitări, pentru a preciza informația.

Între timp, Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat că „monitorizează îndeaproape situația curentă a operatorului aerian, inclusiv ultimele cazuri din Februarie și Martie curent și a demarat o anchetă în scopul stabilirii dacă deciziile companiei sunt luate cu bună credință”.

Realitatea Live

02 Oct. 2023, 07:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Oct. 2023, 07:38 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele turc Recepp Tayyip Erdogan reproşează duminică, 1 octombrie, faptul că Turcia şi-a ”respectat toate promisiunile”, spre deosebire de Uniunea Europeană, iar ”dacă UE intenţionează să pună capăt procesului aderării (Turciei), care există doar pe hârtie, n-are decât”.

”Turcia nu mai aşteaptă nimic de la Uniunea Europeană, care ne face să aşteptăm la poarta sa de peste 40 de ani”, a tunat şeful statului turc.

”Noi ne-am respectat toate promisiunile pe care le-am făcut UE, însă ei n-au respectat aproape niciuna de-a lor”, a denunţat Erdogan în sesiunea inaugurală a Parlamentului.

El a subliniat că ”nu va tolera nicio cerinţă nouă sau condiţii în procesul de aderare” a Turciei.

”Dacă nu dau înapoi în anumite nedreptăţi, ca impunerea de vize, pe care o folosesc ca pe o sancţiune latentă, dacă nu-şi corectează toate greşelile (…), atunci ei vor pierde integral dreptul de a-şi exprima aşteptări politice, economice sau militare din partea noastră”, a ameninţat el.

”Dacă UE intenţionează să pună capăt procesului aderării (Turciei), care există doar pe hârtie, va fi decizia lor”, a tunat el.

Puciul din 2016

Furia preşedintelui turc provine de la ultima hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a criticat săptămâna aceasta Turcia, căreia-i reproşează că a condamnat un bărbat din cauza apartenenţei la o organizaţie teroristă armată bazându-se pe simpla utilizare a aplicaţiei de mesagerie criptată ByLock.

ByLock este considerată de către Ankara un instrument de comunicare privilegiat al celor care se fac vinovaţi de puciul eşuat din 2016, soldat cu 250 de morţi, urmat de arestări masive şi epurări fără precedent în istoria modernă a Turciei.

Guvernul turc a atribuit puciul uşuat organizaţiei Fetö – acroninul folosit de Ankara pentru a desemna mişcarea predicatorului Fethullah Gülen, un fost aliat al lui Erdogan.

”Hotărârea CEDO este ultima picătură care umple paharul”, a denunţat Recepp Tayyip Erdogan.

”Membrii organizaţiei teroriste şi suţinătorii lor care sunt încurajaţi de această hotărâre nu trebuie să-şi facă speranţe zadarnice. Această hotărâre nu aduce nici alinare membrilor sceleraţi ai Fetö”, a subliniat el.
”Turcia nu va face niciun pas înapoi în lupta sa împotriva acestei bande de trădători. Ea nu va permite nicio întoarcere în trecut”, a subliniat Erdogan.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău