(FOTO/VIDEO) Orașul australian de 68 de miliarde de dolari care dorește să devină următorul Silicon Valley. Cum arată

25 Mai 2021, 06:52
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
25 Mai 2021, 06:52 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

S-ar putea să nu fi auzit niciodată de acest oraș. Este vorba de Greater Springfield, care se află pe coasta de aur a Australiei, la 25 kilometri de Brisbane și se deosebește prin designul său. Orașul nu are încă 30 de ani și în curând ar putea deveni noul Silicon Valley.

„Lumea a învățat multe de la Silicon Valley”, a declarat fondatorul Maha Sinnathamby.

Sinnathamby este creierul din spatele Greater Springfield, singurul oraș privat din Australia și primul oraș planificat de când a fost creată capitala Canberra în urmă cu mai bine de un secol. Magnatul octogenar al proprietății – care a petrecut o carieră de 50 de ani creând dezvoltări rezidențiale și comerciale în toată Australia – a declarat că cel mai recent proiect al său, la fel ca inspirația sa Silicon Valley, este despre crearea unui centru de afaceri modern conceput în jurul tehnologiei, educației și îngrijirii sănătății.

La moment, Sinnathamby caută companii de renume care să-l ajute să realizeze următoarea etapă a viziunii sale estimate la 68 miliarde de dolari, scrie CNBC.

„Încercăm să atragem Microsofts și Google din lume”, a spus Sinnathamby, menționând că grupul este în prezent în discuții cu o companie multinațională de tehnologie.

Un centru de inovație pentru Asia Pacific

Dezvoltat pe un teren de 7.000 de acri cumpărat cu 6,1 milioane de dolari, Greater Springfield – a zecea cea mai mare comunitate planificată din lume – este deja un oraș viu, care respira, mult schimbat față de operațiunea forestieră dezafectată dobândită de Sinnathamby în 1992.

Găzduiește astăzi 46.000 de rezidenți, 16.500 de case, 11 școli, un campus universitar național, un spital și o linie de cale ferată care îl leagă de vecinul Brisbane. Sinnathamby a declarat că orașul este până acum 25% finalizat după ce a primit 15 miliarde de dolari în fonduri private și de stat.

Dar sunt necesare mai multe întreprinderi pentru a-l transforma într-un adevărat centru de inovare în Asia-Pacific și să-și atingă obiectivele de triplare a populației și crearea a 52.000 de noi locuri de muncă până în 2030. Până în prezent, 20.000 de locuri de muncă au fost create direct și indirect în cadrul proiectului, SCG a spus.

„Vrem să-l turbocomprimăm cu companii extrem de respectabile, care sunt extrem de talentate și care doresc să obțină o mulțime de profituri”, a spus Sinnathamby. „Nu putem face această treabă masivă pe cont propriu.”

Momeala, așa cum spune Sinnathamby, este locația ecologică a orașului, care, la fel ca Silicon Valley, oferă companiilor un spațiu pentru experimentare. Aceasta include oferirea de facilități special construite, în care companiile mari și start-up-urile mai mici pot inova. Între timp, „laboratorul său de viață” oferă spațiu pentru testarea noilor tehnologii legate de munca inteligentă, viață, învățare și joacă.

Engie SA este o afacere care testează în prezent apele. În 2018, compania franceză de utilități a semnat o alianță strategică de 50 de ani pentru a face din Greater Springfield Australia primul oraș cu energie netă zero, deoarece își propune să își prezinte acreditările ecologice.

Până în 2038, Engie planifică ca orașul să genereze mai multă energie decât consumă, concentrându-se pe cinci piloni cheie: planificare urbană, mobilitate, clădiri, energie și tehnologie. Creșterea infrastructurii vehiculelor electrice, prioritizarea transportului public, construirea de clădiri ecologice, introducerea panourilor solare în toate acoperișurile disponibile și păstrarea a 30% din proprietatea teritorială a regiunii pentru spații verzi deschise se numără printre diferitele metode pe care le va folosi pentru a realiza acest lucru.

În altă parte, la începutul acestei luni, start-up-ul din Sydney, Lavo, a ales Greater Springfield ca centru de producție pentru setul său de baterii cu hidrogen de 30 de ani, „primul în lume”, despre care se spune că poate alimenta o casă timp de două zile cu o singură încărcare.

Dezvoltarea unei forțe de muncă de cunoaștere

Noile operațiuni de afaceri se vor așeza în așa-numita secțiune a cunoașterii din Greater Springfield, centrul principal de ocupare a forței de muncă din oraș, conceput pentru a atrage lucrători ai cunoștințelor cu abilități legate de pilonii săi principali: tehnologie, educație și îngrijire a sănătății.

Health City, un centru de sănătate de 128 de acri dezvoltat împreună cu Harvard Medical International, va oferi asistență medicală de top, precum și mii de locuri de muncă medicale, a spus Sinnathamby. Între timp, rețeaua de educație în expansiune a orașului, care include două noi universități și un accent pe comunitățile indigene, va alimenta noua generație de profesioniști, a spus el.

 

Realitatea Live

28 Sept. 2021, 18:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Sept. 2021, 18:25 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, l-a atacat în judecată pe președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu. Ea crede că el a calomniat-o, spunând că „Vlah și-a însușit toate fluxurile financiare, atât bugetare, cât și nebugetare din Găgăuzia” și că „oficialii corupți nu au naționalitate”, scrie nokta.md.

Vlah cere de la Grosu scuze publice și o recompensă de 200 de mii de lei ca despăgubire pentru prejudiciul moral cauzat prin declarațiile sale.

„Știm cum se comportă Irina Vlah și fratele ei, am auzit despre comportamentul ei. Ea și-a însușit toate fluxurile financiare, atât bugetare, cât și nebugetare din Găgăuzia. Știm despre asta, vă pot spune un lucru, că pentru noi oficialii corupți nu au naționalitate”, a declarat președintele Parlamentului Igor Grosu la o întâlnire cu alegătorii din 6 iulie curent, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Irina Vlah consideră că, prin declarațiile sale, Igor Grosu a indus în eroare opinia publică și i-a prejudiciat imaginea.

Potrivit sursei citate, Irina Vlah a intentat un proces împotriva lui Igor Grosu în luna august.

Prima ședință de judecată este programată pe 24 noiembrie curent, ora 15:00, judecătoare fiind Mămăligă Natalia.

 

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală