(FOTO/VIDEO) Zece locuri din România pe care trebuie să le vezi toamna. Sunt MINUNATE

14 Sept. 2021, 17:39
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Sept. 2021, 17:39 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

În România există câteva locuri care capătă un farmec aparte când vine toamna. Asta datorită pădurilor de care sunt înconjurate și care se colorează în nuanțe aprinse după mijlocul lunii septembrie. Playtech propune zece locuri care merită a fi vizitate toamna.

1. Cetatea Poenari

Toamna este fără doar și poate anotimpul excelent pentru a vizita cetatea Poenari. Situată în vârful muntelui Căpățânii, la o altitudine de 850 de metri, vechea cetate adăpostește legende, povești războinice din vremuri medievale și o încăpățânare istorică de a rezista secolelor de abandon.

Ridicată cel mai probabil în anii sfârșitului de secol 13 și începutul de veac 14, cetatea este fortificată și extinsă în timpul domniilor lui Vlad Țepeș, cel care a folosit-o cu scop defensiv în bătălia cu turcii, câștigată în 1462. De numele domnitorului se leagă și o poveste cu un final mai puțin fericit pentru boierii locali care ar fi fost pedepsiți să lucreze la refacerea ei sau, după alte surse, trași în țeapă chiar în cetate.

2. Sărata Monteoru

Cu un nume de poveste, Sărata Monteoru a revenit la viață după decenii de uitare. Mica stațiune balneoclimaterică din Buzău oferă astăzi o alternativă mult așteptată sfârșiturilor de săptămână tomnatice din stațiunile prea zgomotoase de pe Valea Prahovei.

Situată între dealurile verzi ale Istriţei, în extremitatea sud-estică a Carpaților de Curbură, Sărata Monteoru își așteaptă cu nostalgie vizitatorii. Pe lângă izvoarele minerale sărate atât de populare vara, stațiunea îmbie toamna cu plimbări lungi prin pădurile de tei, cu descoperirile arheologice din vremea epocii de bronz de pe dealul Cetățuia sau cu prima și singură mină de petrol din Europa.

3. Orașul Sibiu

Romantic, fotogenic și mereu primitor, Sibiul poate fi oricând o excelentă alegere pentru petrecerea unui weekend. Pe lângă deja clasicele sale atracții istorice, Sibiul tentează cu minunatul său Muzeu al Civilizației Populare Tradiționale ASTRA în aer liber din Dumbrava Sibiului unde toamna este prin excelenţă cel mai bun decor pentru sutele de exponate răsfirate în jurul unui lac numai bun de plimbat cu barcă.

4. Dobrogea

Aglomerată și mediatizată pe timp de vară, Marea Neagră se destăinuie cunoscătorilor și adevăraților iubitori de mare la început de toamnă când staţiunile se golesc, plajele se curăţă, iar valurile iau locul zgomotelor tipice din plin sezon estival.

Vă provocăm să o descoperiți toamna, începând din capătul său nordic, unde ruinele cetăților antice străjuiesc marea de la înălțime, până la granița de sud, căci Marea Neagră arată altfel și se simte altfel toamna.

5. Parcul Național Cheile Nerei Beușnița

Sălbatic și mai degrabă izolat, Parcul Național Cheile Nerei-Beuşniţa reprezintă unul dintre cele mai frumoase locuri protejate din România. Situat într-un Banat multicultural și atât de diferit de restul țării, parcul se întinde pe mai mult de 36 de mii de hectare. Dincolo de flora și fauna sa bogată, atracțiile parcului includ cascada Bigăr, cheile calcaroase ale Nerei și lacuri numai bune de pozat: Ochiului Beiului și Lacul Dracului.

6. Valea Hârtibaciului

Dealuri, văi nesfârşite, munţi la orizont – pe Valea Hârtibaciului toamna aduce magia pe care oricine o cere de la natură. Împrăştiate de-a lungul râului Hârtibaciu, fermecătoare sate săseşti cu bătrânele lor biserici fortificate sunt mângâiate blajin de toamnă, iar apusurile de soare devin un spectacol ce încheie fiecare zi.

Pe Valea Hârtibaciului, oamenii încearcă să-şi păstreze tradiţiile iar bucătăria este delicioasă – nimeni nu ar putea uita savoarea prăjiturii săseşti, lichiu sau hencles, sau gustul proaspăt al unui mic dejun cu ingrediente doar din grădina casei.

7. Casa de piatră

Nu ştim dacă oamenii din acest cătun al Apusenilor mai au timp şi dispoziţie să se bucure de frumuseţea toamnei ce se arată pe acolo, însă o vorba veche zice așa: o dată în viaţă trebuie să vedeţi toamna la Casa de Piatră.

Nu e chiar greu de ajuns în acest cătun din Parcul Natural Apuseni – deşi de la Gârda de Sus sunt câţiva kilometri buni de drum forestier. Greu este mai degrabă când trebuie să pleci din acest sat liniştit unde te bucuri de o natură sălbatică şi poţi explora peşteri, chei, trasee pitoreşti.

8. Lepșa

Dacă vrei să te îndrăgosteşti de un loc, mergi toamna la Lepșa. Acest pitoresc şi calm sătuc este şi punct de acces în Parcul Natural Putna-Vrancea. Aşezarea de lângă munte se află în Vrancea, renumită pentru podgoriile ei, iar toamna se strâng viile şi curge vinul. Potrivit tradiţiei, în Vrancea nimeni niciodată (iar toamna cu siguranţă) nu bea lapte. Excepţie posibilă, bebeluşii.

9. Săcărâmb

Nu este neapărat o destinaţie turistică aşa cum ştim noi că trebuie să arate acestea, deşi are tot ce-i trebuie pentru a ajunge una. Se află la zece kilometri de Deva, se urcă pe un drum aproape pustiu şi la capăt este Săcărâmb, o aşezare izolată, înconjurată de munţi şi păduri. Pe aici sunt uliţe în pantă, mărginite de garduri din piatră, o atmosferă de altă lume.

Pentru panoramă, cel mai bun loc este platoul de lângă ruinele bisericii lovite de trăsnet, fosta biserică greco-catolică. Săcărâmb are poveştile lui vechi, devenind, în secolele trecute, în urma descoperirii pietrei ce strălucea (se spune că numele vine de la îndemnul să cărăm, pe care oamenii şi-l spuneau unii altora atunci când au dat de aur), loc preferat de europeni porniţi în aventura căutării aurului.

În secolul al XVII-lea aici s-a deschis prima mină şi s-au extras tone de aur şi alte metale preţioase. Minele s-au închis, dar toamna continuă să vină an de an la Săcărâmb iar o întâlnire cu ea aici este cât se poate de specială.

10. Maramureș

Sunt atâtea locuri în Maramureş unde anotimpul arată incredibil. Baia Mare este orăşelul acela cu un centru istoric unde mulţi s-ar simţi bine să petreacă o dimineaţă însorită de toamnă la una din terase, savurând o cafea.

Din Mogoşa, cu telescaunul, sau pe jos, o drumeţie în miez de toamnă este o ocazie de a surprinde panorame spectaculoase cu munţii Gutâi. Dacă urci sau cobori cu telescaunul, vei fi tratat cu o imagine de sus cu lacul Bodi înconjurat de păduri aprinse de spiritul toamnei. Chiar şi Cimitirul Vesel de la Săpânţa capătă o altă lumină şi face ca vizita aici să fie complet diferită de cea din timp de vară.

Realitatea Live

28 Mai 2023, 07:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2023, 07:06 // Actual //  Lupu Eduard

Coreea de Nord își intensifică eforturile de a trimite lucrători IT în străinătate, deoarece țara se bazează tot mai mult pe atacuri cibernetice și alte infracțiuni online pentru a-și finanța programele de înarmare, au afirmat oficialii din SUA și Coreea de Sud, relatează Bloomberg.

„Aceasta este o industrie în creștere, deoarece vedem că Phenianul poate deschide granițele, poate trimite lucrători suplimentari în toate părțile ale lumii pentru profit. Credem că situația se deteriorează în mod activ”, a declarat Jung Park, reprezentantul special adjunct al SUA pentru Coreea de Nord.

Săptămâna aceasta, Departamentul Trezoreriei al SUA a impus sancțiuni asupra a patru organizații legate de serviciile militare și de informații ale Coreei de Nord, precum și unui cetățean nord-coreean care locuiește în orașul rus Vladivostok și a primit plăți în criptomonede de la lucrătorii din domeniul tehnologiei nord-coreeni.

Phenianul, forțat să schimbe tactica

Phenianul, forțat să schimbe tactica ca răspuns la programele de sancțiuni care vizează eforturile sale de dezvoltare a armelor nucleare, se bazează din ce în ce mai mult pe mii de programatori nord-coreeni trimiși în străinătate, mai ales în China și Rusia, înainte ca regimul să-și închidă granițele în timpul pandemiei de COVID -19, potrivit informațiilor SUA și Coreea de Sud.

Acești lucrători pot câștiga până la 300.000 de dolari pe an lucrând în străinătate – adesea de la distanță prin platforme independente cu identități false sau furate – și pot facilita atacurile cibernetice și furtul de criptomonede, care au ajutat Coreea de Nord să câștige aproximativ 1,7 miliarde de dolari în 2022.

Eforturile SUA de a impune sancțiuni Coreei de Nord nu au oprit programul de arme al liderului nord-coreean Kim Jong-un. Anul trecut, țara a lansat peste 70 de rachete balistice.

Unul dintre principalele motive pentru care Coreea de Nord poate continua să dezvolte arme este că China și Rusia încă protejează RPDC în Consiliul de Securitate al ONU și, de asemenea, găzduiesc un număr mare de lucrători IT străini care caută venituri mai mari, a spus Park, adăugând că Beijingul ar trebui să-și folosească pârghia pentru a face presiuni asupra Phenianului.

„Va fi extrem de dificil să influențezi comportamentul Coreei de Nord dacă Rusia și China continuă să o protejeze de condamnarea internațională a activităților sale de dezvoltare a rachetelor balistice și a armelor nucleare”, a spus Park.

În timp ce Coreea de Nord a trimis și muncitori să lucreze în sectoare precum construcțiile. Guvernul lui Kim Jong-un consideră furtul de criptomonede și veniturile din IT ca o „nouă frontieră”, potrivit Lee Jung-il, directorul general al programului nuclear al Coreei de Nord, din Ministerul de Externe al Coreei de Sud.

„De când și-au închis granița și au pierdut alte surse de venit, se concentrează din ce în ce mai mult pe a face bani în spațiul cibernetic și, pe măsură ce piața criptomonedelor crește, găsesc tot mai multe vulnerabilități în acest sector”, a explicat Lee.

Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia și-au exprimat îngrijorarea profundă cu privire la activitățile cibernetice rău intenționate ale Coreei de Nord care vizează sprijinirea programelor sale de arme.

Criptomonedele furate de hackerii nord-coreeni a fost o sursă cheie de finanțare pentru programele de arme sancționate ale Coreei de Nord.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău