Funcționarii BNM găsiți vinovați de „furtul miliardului” ar putea întoarce banii cheltuiți pe avocați de Bancă

Ministerul Justiției a întocmit proiectul de lege despre care anunțase premierul și care a trezit critici. Secretarul de stat Radu Foltea l-a prezentat în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri din 17 iunie 2020, menționând că scopul este umanizarea.

Ministerul Justiției a întocmit proiectul de lege despre care anunțase premierul și care a trezit critici. Secretarul de stat Radu Foltea l-a prezentat în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri din 17 iunie 2020, menționând că scopul este umanizarea. Acesta a fost aprobat unanim, însă înainte de votare, Ion Chicu a declarat că: „nimeni în Republica Moldova, indiferent unde lucrează, nu poate fi mai presus decât cetățenii cărora nu li se achită cheltuielile pentru servicii de avocatură atunci când încalcă legea”.

În fapt, prin proiect, se propune completarea Legii 548 cu privire la Banca Națională a Moldovei (BNM) cu alineatul (2 prim ) care să aibă următorul cuprins: „În cazul în care instanța de judecată a constatat, printr-o hotărâre definitivă, îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii, cu rea-credință, a oricărui fapt sau act legat de exercitarea atribuțiilor Băncii Naționale, care a cauzat prejudicii unor terți, cheltuielile ocazionate prevăzute la alineatul (2) se compensează Băncii Naționale de către persoana în privința căreia a fost adoptată această hotărâre, dacă aceste cheltuieli au fost suportate de Banca Națională”.

„Avem situația neclară, când o bună parte din conducerea BNM a fost implicată activ în furtul miliardului, iar acum beneficiază de achitarea serviciilor pentru avocați tot din contul țării, al oamenilor, pentru că așa prevede Legea 548. Nu-i suficient că s-a furat un miliard de dolari, noi încă mai cheltuim bani pentru făptași. Noi propunem ca, în cazul în care instanța va decide că persoanele sunt vinovate, adică va fi o decizie finală, cheltuielile purtate de BNM pentru avocații făptașilor, să fie restituite de desemnați ca vinovați”, a explicat Ion Chicu.

„Nu sunt întrebări. Este clar că atunci când analizezi obiectiv, nu poate fi niciun atentat la independența Băncii și a funcționarilor săi. Este vorba despre umanizarea după cum a spus Radu Foltea, când a prezentat proiectul, or nimeni în Republica Moldova, indiferent unde lucrează, în Parlament sau în BNM, nu poate fi mai presus decât cetățenii RM, cărora nu li se achită cheltuielile de avocatură, atunci când încalcă legea”, a adăugat șeful Executivului.

Ultimul cuvânt va rămâne după deputați. Dacă majoritatea parlamentară va da curs acestui proiect, atunci odată ce modificările vor intra în Monitorul Oficial, Banca Națională va fi nevoită, în termen de 6 luni, să-și aducă actele sale normative.

CITEȘTE ȘI:

FMI este îngrijorat de proiectul de lege anunțat de premierul Chicu cu referire la BNM

Alte stiri

Când și cum a apărut sistemul de pensii în lume

Sistemul de pensii a fost creat pentru prima dată în 1889, în Germania de către Otto von Bismark.

Bill Gates anunță că s-a vaccinat anti-Covid. „Am primit prima doză săptămâna aceasta și mă simt minunat”

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a anunțat pe Twitter că s-a vaccinat anti-Covid. Miliardarul a publicat și o fotografie în care este surprins momentul în care primește prima doză a vaccinului.

Eticheta în afaceri: 4 greșeli pe care să le eviți

În mediul de afaceri, imaginea reprezintă un element cheie pentru menținerea și dezvoltarea relațiilor și oportunităților din piață. Când vine vorba despre businessul tău, trebuie să te preocupe atât eticheta personală cât și imaginea serviciilor pe care le oferi.

Pfizer întârzie cu livrarea vaccinului în UE. Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic

Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic Pfizer pentru noile întârzieri ce vor apărea săptămâna viitoare în livrarea de vaccinuri COVID-19 pentru țările membre ale Uniunii Europene, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Ultimele ȘTIRI

Când și cum a apărut sistemul de pensii în lume

Sistemul de pensii a fost creat pentru prima dată în 1889, în Germania de către Otto von Bismark.

Bill Gates anunță că s-a vaccinat anti-Covid. „Am primit prima doză săptămâna aceasta și mă simt minunat”

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a anunțat pe Twitter că s-a vaccinat anti-Covid. Miliardarul a publicat și o fotografie în care este surprins mom...

Eticheta în afaceri: 4 greșeli pe care să le eviți

În mediul de afaceri, imaginea reprezintă un element cheie pentru menținerea și dezvoltarea relațiilor și oportunităților din piață. Când vine vorb...

Pfizer întârzie cu livrarea vaccinului în UE. Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic

Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic Pfizer pentru noile întârzieri ce vor apărea săptămâna viitoare în livrarea de va...

Joburi de viitor: (23) Estetician

Esteticienii lucrează cu oamenii pentru a-și spori aspectele fizice.

Vezi toate știrile