Bani.md

Funcționarii BNM găsiți vinovați de „furtul miliardului” ar putea întoarce banii cheltuiți pe avocați de Bancă

Funcționarii BNM găsiți vinovați de „furtul miliardului” ar putea întoarce banii cheltuiți pe avocați de Bancă

Ministerul Justiției a întocmit proiectul de lege despre care anunțase premierul și care a trezit critici. Secretarul de stat Radu Foltea l-a prezentat în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri din 17 iunie 2020, menționând că scopul este umanizarea. Acesta a fost aprobat unanim, însă înainte de votare, Ion Chicu a declarat că: „nimeni în Republica Moldova, indiferent unde lucrează, nu poate fi mai presus decât cetățenii cărora nu li se achită cheltuielile pentru servicii de avocatură atunci când încalcă legea”.

În fapt, prin proiect, se propune completarea Legii 548 cu privire la Banca Națională a Moldovei (BNM) cu alineatul (2 prim ) care să aibă următorul cuprins: „În cazul în care instanța de judecată a constatat, printr-o hotărâre definitivă, îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii, cu rea-credință, a oricărui fapt sau act legat de exercitarea atribuțiilor Băncii Naționale, care a cauzat prejudicii unor terți, cheltuielile ocazionate prevăzute la alineatul (2) se compensează Băncii Naționale de către persoana în privința căreia a fost adoptată această hotărâre, dacă aceste cheltuieli au fost suportate de Banca Națională”.

„Avem situația neclară, când o bună parte din conducerea BNM a fost implicată activ în furtul miliardului, iar acum beneficiază de achitarea serviciilor pentru avocați tot din contul țării, al oamenilor, pentru că așa prevede Legea 548. Nu-i suficient că s-a furat un miliard de dolari, noi încă mai cheltuim bani pentru făptași. Noi propunem ca, în cazul în care instanța va decide că persoanele sunt vinovate, adică va fi o decizie finală, cheltuielile purtate de BNM pentru avocații făptașilor, să fie restituite de desemnați ca vinovați”, a explicat Ion Chicu.

„Nu sunt întrebări. Este clar că atunci când analizezi obiectiv, nu poate fi niciun atentat la independența Băncii și a funcționarilor săi. Este vorba despre umanizarea după cum a spus Radu Foltea, când a prezentat proiectul, or nimeni în Republica Moldova, indiferent unde lucrează, în Parlament sau în BNM, nu poate fi mai presus decât cetățenii RM, cărora nu li se achită cheltuielile de avocatură, atunci când încalcă legea”, a adăugat șeful Executivului.

Ultimul cuvânt va rămâne după deputați. Dacă majoritatea parlamentară va da curs acestui proiect, atunci odată ce modificările vor intra în Monitorul Oficial, Banca Națională va fi nevoită, în termen de 6 luni, să-și aducă actele sale normative.

CITEȘTE ȘI:

FMI este îngrijorat de proiectul de lege anunțat de premierul Chicu cu referire la BNM

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000