Bani.md

Funcționarii publici cu statut special din cadrul MAI vor primi compensații pentru plata chiriei spațiului locativ (DOC)

Funcționarii publici cu statut special din cadrul MAI vor primi compensații pentru plata chiriei spațiului locativ (DOC)

Funcţionarii publici cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care nu sunt asigurați cu spațiu locativ, vor beneficia de o compensație bănească pentru chirie, în cuantumul prevăzut de contractul de închiriere (subînchiriere) a locuinței, sumă care să nu depășească salariul de funcţie al acestora. Regulamentul a fost aprobat astăzi, în cadrul ședinței Cabinetului miniștrilor.

Beneficiarii acestui proiect de lege sunt funcționarii cu statut special din cadrul MAI care nu sunt asigurați cu spațiu locativ, inclusiv cămin, la locul de muncă și care au locul permanent de trai situat la o distanță de peste 30 km de la locul de muncă. Suma compensației va acoperi costul chiriei locuinței, prevăzut în contractul de închiriere, însă nu va putea depăși salariul de funcție al angajaților. În plus, dacă soțul și soția sunt funcționari publici cu statut special în cadrul MAI, ambii vor beneficia de compensații pentru chiria spațiului locativ.

„Noi ne-am propus să venim cu mai multe inițiative pentru a da posibilitatea tinerilor, dar și funcționarilor publici, să aibă o locuință în Republica Moldova. O atenție separată am acordat-o funcționarilor publici de la MAI și Ministerul Apărării, și aici avem pornite mai multe parteneriate public-private”, a subliniat premierul Pavel Filip.

Ministerul Afacerilor Interne a inițiat până acum trei parteneriate public-private. „Preconizăm, în luna septembrie, să avem circa 300 de apartamente gata și vom înmâna cheile angajaților MAI. Necesitățile ministerului pentru municipiul Chișinău sunt de circa o mie de apartamente, preconizăm în maxim doi ani să le acoperim”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan. Potrivit lui, Regulamentul aprobat astăzi, Programul „Prima Casă 2” și apartamentele de serviciu vor rezolva definitiv problema asigurării cu spațiu locativ a angajaților MAI.

Pentru angajații Ministerului Apărării sunt date în exploatare, în prezent, 112 de apartamente în municipiul Chișinău,  15 - la Bălți și 18- la Cahul. „La această etapă avem în derulare un parteneriat public-privat și până la sfârșitul anului trebuie să primim la cheile de la 335 de apartamente în Chișinău și încă 25 - în Bălți”, a menționat ministrul Apărării, Eugen Sturza.

Regulamentul prevede modalitatea de stabilire și achitare a compensației, dar și condițiile prevăzute pentru obținerea acestor mijloace bănești pentru chirie și actele necesare care vor fi depuse la secretariatul Comisiei de profil conform listei:

1) cererea angajatului cu statut special, depus pe numele conducătorului instituţiei, vizat de conducătorul nemijlocit;

2) copia autentificată a contractului de închiriere (subînchiriere) a spațiului locativ în formă scrisă, înregistrat în modul stabilit la organul fiscal teritorial;

3) certificatul eliberat de organul cadastral teritorial, prin care se confirmă că angajatul cu statut special, împreună cu familia, nu dispune de spațiu locativ în localitatea dată, înnoit anual la începutul lunii ianuarie.

Serviciile financiare ale Ministerului Afacerilor Interne, autorităţilor administrative şi instituţiilor din subordine vor efectua plata compensaţiei în baza deciziei comisiei de profil, cu anexarea copiei autentificate a contractului de locaţiune.

Compensaţia se va calcula de la data încheierii contractului de locaţiune, cu excepția funcţionarilor publici cu statut special care la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri au încheiat contract de locaţiune (aceștia sunt în drept să solicite compensaţia în termen de cel mult 2 luni de la punerea în aplicare a actului normativ). Achitarea se va efectua lunar, concomitent cu plata salariului și va fi sistată la încetarea raporturilor de muncă.

Menționăm că, acest proiect este elaborat în vederea implementării articolului 46 alin, (2) al Legii nr. 288 din 16.12.2016, conform căruia, în cazul când funcţionarului public cu statut special nu i se poate oferi o locuinţă corespunzătoare, acesta va primi o indemnizaţie pentru închirierea locuinţei în mărimea şi modul stabilite de Guvern.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000