Bani.md

Gălăgie în Parlament pe proiectul indexării pensiilor de două ori pe an. Opoziția acuză Guvernarea că „au promis una, dar fac alta”

Gălăgie în Parlament pe proiectul indexării pensiilor de două ori pe an. Opoziția acuză Guvernarea că „au promis una, dar fac alta”

După o dezbatere acerbă în Parlament, majoritatea parlamentară PDM-PSRM au votat, în ședința plenară de astăzi, proiectul de lege privind indexarea tuturor pensiilor de două ori pe an – la 1 aprilie și la 1 octombrie.

Indexarea va fi aplicată pentru toate pensiile, indiferent de mărimea acestora. Totodată, se va indexa și venitul minim garantat utilizat la determinarea Programului de Ajutor Social. Astfel, mecanismul de indexare se va aplica pentru toate prestațiile sociale, inclusiv plățile capitalizate, îndemnizațiile de dizabilitate survenită ca urmare a unui accident de muncă și compensațiile bănești lunare stabilite participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobâl.

Mecanismul de indexare prevede că la 1 aprilie, coeficientul de indexare a pensiilor va constitui inflația înregistrată în ultimul semestru al anului precedent, iar la 1 octombrie coeficientul de indexare va constitui inflația înregistrată în primul semestru al anului în curs. Acest mecanism de indexare va asigura beneficiarilor de pensii o compensare neîntârziată a efectului inflaționist, protejând pensionarii de efectul diminuării puterii de cumpărare.

Totodată, nu vor fi recalculate pensiile procurorilor și judecătorilor, ținându-se cont de salariul lunar al procurorului și al judecătorului în exercițiu, precum și pensiile privilegiate, prin unificarea condițiilor și a modului de calcul al pensiilor de asigurări sociale pentru unele categorii de cetățeni, precum deputați, membri de Guvern, aleși locali, procurori, funcționari publici.

Opoziția, inclusiv și Grupul parlamentar „Pro Moldova” au criticat noile modifică propuse, argumentând prin faptul că, în realitate prin indexarea pensiilor de două ori pe an nu se va mări pensiile bătrânilor așa cum s-a promis, dar din contra se va micșora.

Avem un Guvern care la fiecare trei luni schimbă opinia. Vine cu propuneri care, în loc să avantajeze pensionarii, le micșorează pensiile. Motivul este banal: bani nu-s. S-au făcut mai multe promisiuni, iar acum nu pot fi îndeplinite. Dodon se lăuda în august că indexarea va fi de două ori pe an, iar acum vine cu o indexare de două ori mai mică”, a spus deputatul PAS, Dan Perciun.

Parlamentarul PPDA, Alexandru Slusari, a declarat că Guvernul „tehnocrat”, este „docil” și își încalcă propriile proiecte cu care au venit acum câteva luni. „În decembrie am votat indexarea de două ori a pensiilor pentru cei mai săraci pensionari. Era un deziderat pentru Platforma DA și nu ne-a păsat dacă pentru unii e în scop electoral. Nu știm care va fi inflația vara. De regulă, prețurile scad în această perioadă. Este vădită micșorarea gradului de protecție pentru pensionari. Înainte de a ridica mâna, gândiți-vă ce faceți”, a afirmat Slusari.

Președintele Grupului parlamentar „Pro Moldova”, Andrian Candu a menționat că nu vor vota acest proiect. „Această indexare nu este suficientă. Vom veni cu un proiect care va propune o indexare diferențiată”, a adăugat Candu.

Deputații PSRM și PD au votat la unison proiectul.

„Guvernul de astăzi face pași concreți. Poate nu atât de mari, dar necesari. Fostul Guvern nu a făcut nimic. A distrus sistemul social, medical. Nu a înfăptuit nicio reformă, au fost doar propuneri. A fost un Guvern de ONG-iști care și-a completat CV-urile cu o funcție în Guvern, ca atunci când vor merge în proiectele internaționale să ceară salarii mai mari”, a remarcat  deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco.

La rândul său, deputatul PDM, Dumitru Diacov, a conchis că „toți sunt meșteri la împărțit bani, însă nimeni nu spune gândește cum să facă să adune în buget resursele financiare”. „Suntem mari meșteri la împărțirea banilor. Nimeni nu a pus întrebarea cum să facem mai mulți bani. Trebuie să avem o înțelegere ca doar Guvernul să vină cu propuneri cu privire la pensii, adaosuri. Vom vota acest proiect. Vom avea amendament, dacă inflația va fi mai mică de 5% să fie păstrat un anumit procent la indexare”, a spus Diacov.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000