Bani.md

Gările și Stațiile Auto vor fi gestionate, pentru 25 de ani, de către un investitor privat. Cât va primi statul în schimb

Gările și Stațiile Auto vor fi gestionate, pentru 25 de ani, de către un investitor privat. Cât va primi statul în schimb

Gările și stațiile auto vor dispune de o infrastructură modernă, iar calitatea deservirii pasagerilor va crește. Cele 30 de filiale a Î.S. „Gările și Stațiile Auto" vor fi renovate în cel puțin 3 ani, în baza unui parteneriat public-privat. O hotărâre privind obiectivele, condițiile parteneriatului, precum și cerințele generale ce țin de selectarea partenerului privat, au fost aprobate astăzi de Executiv.  

Proiectul prevede transmiterea către investitorul privat, pentru un termen de 25 de ani, a drepturilor de operare a serviciilor prestate de Î.S. „Gările și Stațiile Auto" și a bunurilor necesare prestării acestor servicii. Partenerul privat va efectua investiții din surse proprii de aproximativ 200 milioane de lei pentru lucrări de reparație, reconstrucții, procurarea de echipamente și tehnologii IT de ultima generație.

În același timp, drept contraprestație pentru operarea unor servicii publice, partenerul privat va transfera anual în bugetul de stat aproape 5 milioane de lei, cu asigurarea unei creșteri anuale de 5% a acestui indicator. Estimativ, în 25 de ani, în bugetul de stat vor ajunge circa 250 milioane de lei.

Rambursarea investiției partenerului privat se va efectua din contul profitului net obținut ca rezultat al prestării serviciilor de autogară.

În calitate de participanți la concurs pot fi persoanele fizice și juridice de drept privat, rezidente ale Republicii Moldova și/sau ale unui stat cu care Republica Moldova are semnate acorduri de colaborare comercială economică și/sau de promovare și protejare a investițiilor. Participanții pot acționa nemijlocit sau prin reprezentanți/mandatați în ordinea stabilită.

Cîștigătorul concursului, pînă la semnarea contractului de parteneriat public-privat, va înființa, în modul stabilit de legislație, o societate comercială pentru implementarea parteneriatului public-privat.

În urma implementării proiectului, activitatea filialelor Î.S. "Gările şi Stațiile Auto" va fi eficientizată prin diversificarea activităților gestionate de întreprindere, dar și asigurarea unei deserviri calitative și în condiții de siguranță a pasagerilor.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000