Gazprom va plăti Kremlinului aproape 10 miliarde de euro, după profitul uriaș pe care l-a obținut

01 Sept. 2022, 10:26
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Sept. 2022, 10:26 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Compania rusă de stat Gazprom este gata să facă o plată excepțională de 8,6 miliarde de lire sterline (9,95 miliarde de euro) către Kremlin, după ce a obținut un profit record, relatează The Guardian.

Compania a raportat un profit net de 2,5 miliarde de ruble (41,4 miliarde de euro) în primele șase luni ale acestui an. Prețurile petrolului și gazelor au crescut în această perioadă, alimentate de îngrijorările legate de aprovizionarea cu energie după invazia Rusiei în Ucraina.

Kremlinul deține 49,3% din Gazprom și va fi beneficiar în cadrul unei plăți de 1,21 de trilioane de ruble, după ce consiliul de administrație al companiei a propus investitorilor dividende de 51,03 ruble per acțiune. Decizia va fi transmisă acționarilor în cadrul unei adunări generale extraordinare, în 30 septembrie.

Dividendele reprezintă o lovitură pentru eforturile Occidentului de a sufoca economia Rusiei prin sancțiuni. Marea Britanie și Europa au luat măsuri pentru a elimina treptat importurile de petrol și gaze rusești, astfel încât să nu mai finanțeze regimul lui Vladimir Putin. Cu toate acestea, Rusia a intensificat exporturile de petrol către Asia, iar prețurile gazelor au crescut ca răspuns la reducerea livrărilor de către Gazprom în Europa.

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău