Bani.md

Guvernul a aprobat: 1 iunie - zi liberă pentru bugetari. Filip: „Avem prea multe zile de sărbătoare în care nu se lucrează”

Guvernul a aprobat: 1 iunie - zi liberă pentru bugetari. Filip: „Avem prea multe zile de sărbătoare în care nu se lucrează”

La doi ani de la decizia Parlamentului de a declara ziua de 1 iunie drept zi liberă, Codul Muncii încă nu a fost modificat. Astfel, Guvernul a aprobat astăzi un proiect prin care hotărăște declararea acestei zile – zi liberă, iar ziua de sîmbătă, 23 iunie 2018 - zi lucrătoare.

Inițial, Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a propus ca bugetarii să recupereze această zi pe 9 iunie, însă membrii cabinetului de miniștri au decis într-un final, ca ziua liberă să fie recuperată pe 23 iunie.

Bani.md amintește că în mai 2016 Parlamentul a modificat Hotărârea „Cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă în Republica Moldova” și a introdus poziția - 1 iunie – Ziua ocrotirii copilului.

Astfel, potrivit hotărîrii Parlamentului ziua de 1 iunie este zi de sărbătoare nelucrătoare.

Totodată, zilele de sărbătoare nelucrătoare sunt enumerate în articolul 111 din Codul muncii, iar articolul respectiv din Cod nu a fost modificat odată cu modificarea hotărîrii Parlamentului.

Reieșind din această situație, Guvernul a propus prin proiectul de hotărîre în cauză ca ziua de vineri de 1 iunie 2018 să fie considerată zi liberă, cu recuperarea ei în ziua de sîmbătă 23 iunie 2018.

„Este o inițiativă nedusă până la capăt, pentru că după această Hotărâre (n.r. a Parlamentului), trebuie modificată legea.

Personal sunt foarte reticent la multe sărbători în R. Moldova și cred că poate, imediat după 1 iunie, să avem discuții cu parlamentarii și să facem un fel regulă în toate zilele de sărbătoare pe care le avem din Republica Moldova. Trebuie o abordare deosebită, să înțelegem cu toții că avem de muncit mai mult, avem de dezvoltat această țară. De aceea cred că avem prea multe  zile de sărbătoare în care nu se lucrează. Zilele sunt importante, zile care vin să marcheze un lucru sau altul, dar nu este neapărat ca aceste zile să nu fie lucrătoare”, a spus Pavel Filip.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000