Bani.md

Guvernul a aprobat semnarea Acordului de finanțare de 100 milioane de euro din partea UE

Guvernul a aprobat semnarea Acordului de finanțare de 100 milioane de euro din partea UE

Guvernul a aprobat semnarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova şi a Memorandumului de înţelegere ca parte integrantă a acestui Acord.

Asistenţa macrofinanciară (AMF) pentru RM acordată de către UE reprezintă o operaţiune de finanţare în valoare de până la 100 milioane EUR, dintre care 60 milioane EUR urmează să fie furnizate sub formă de împrumut şi 40 milioane EUR sub formă de grant. Suma propusă este justificată pe baza unei evaluări actualizate a nevoilor de finanţare externă ale ţării.

Memorandumul de înţelegere aferent AMF a fost aprobat la data de 13 noiembrie 2017 în cadrul Comitetului Statelor Membre UE.

Rezultatele scontate în urma implementării programului de asistenţă macrofinanciară în Republica Moldova sunt:

-           depăşirea şocului economic cauzat de o deteriorare a poziţiei bugetare şi a poziţiei situaţiei balanţei de plăţi, ca urmare a unei fraude bancare majore în noiembrie 2014, precum şi exporturile şi transferurile de fonduri reduse cauzate de recesiune la unii dintre partenerii comerciali regionali cheie ai Moldovei;

-           promovarea stabilităţii macroeconomice şi a reformelor structurale în ţară;

-           contribuţia la eficienţa globală a pachetului de sprijin financiar ,furnizat de comunitatea internaţională a donatorilor;

-           consolidarea angajamentul Guvernului în favoarea reformei şi aspiraţiile sale către o relaţie mai apropiată cu UE;

-           îmbunătăţirea gestionării finanţelor publice.

Suma împrumutului oferit este de 60 milioane EUR, care va fi debursat în trei tranşe egale în anul 2018. Debursarea banilor va avea loc în funcţie de progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului cu FMI şi a condiţionalităţilor convenite între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Maturitatea împrumutului este de maxim 15 ani, Rata dobînzii aplicată pentru fiecare tranşă va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piaţa financiară internaţională.

Potrivit ministrului finanțelor, Octavian Armașu, prima tranșă a împrumutului va ajunge în Republica Moldova la începutul anului 2018.

„Vom depune tot efortul ca să primim cele trei tranșe pe parcursul anului 2018. Pentru prima tranșă suntem aproape la final și am putea cere evaluarea la începutul anului viitor. Prima tranșă va fi în ianuarie sau februarie”, a declarat ministrul.

Octavian Armaşu, ministrul finanţelor şi Sergiu Cioclea, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, vor fi împuterniciți să semneze acest Acord.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000