Bani.md

Executivul a aprobat: Serviciul de Stat de Arhivă va fi reorganizat

Executivul a aprobat: Serviciul de Stat de Arhivă va fi reorganizat

Serviciul de Stat de Arhivă va fi reorganizat în Agenția Națională a Arhivelor, trecând din subordinea Guvernului în cea a Ministerului Justiției. Un proiect de Hotărâre de Guvern în acest sens a fost aprobat de către Cabinetul de miniștri.

Conform notei informativea proiectului, reorganizarea Serviciului de Stat de Arhivă este o altă etapă de reformare a administrației publice.

De menționat că Serviciul de Stat de Arhivă este autoritatea administrativă centrală de specialitate, care elaborează și promovează politica statului în domeniul arhivistic. Una din funcțiile de bază a Serviciului este elaborarea și implementarea documentelor de politici în domeniul arhivistic.

Astfel, în urma reorganizării, funcția de elaborare a politicii în domeniul arhivistic va fi transmisă în sfera de competență a Ministerului Justiției, iar Agenția Națională a Arhivelor, ca autoritate în subordinea acestui minister, va fi abilitată cu funcția de implementare a politicilor în domeniul arhivistic.

Proiectul prevede ca Ministerul Justiției să fie cel care inițiază procedurile legale pentru ocuparea funcției de director al Agenției Naționale  a Arhivelor. Personalul Serviciului de Stat de Arhivă urmează să-şi continue activitatea până la aprobarea structurii, efectivului-limită şi a statului de personal ale Agenției Naționale a Arhivelor.

Întrucât Ministerul Justiției va avea în sfera de competență și elaborarea politicii în domeniul ahrivistic, proiectul propune majorarea cu două unități de personal a resurselor ministerului.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000