Bani.md

Guvernul a aprobat: Șoferii prinși beți la volan vor rămâne fără mașini! Acestea vor fi duse la o parcare specială

Guvernul a aprobat: Șoferii prinși beți la volan vor rămâne fără mașini! Acestea vor fi duse la o parcare specială foto simbol

Șoferii care vor fi prinși la volan în stare de ebrietate vor fi înlăturați de la conducere, iar vehiculul va fi ridicat și adus la parcarea specială sau la subdiviziunea de poliţie cea mai apropiată de locul constatării contravenţiei. De altfel, la parcarea specială vor ajunge și mașinile parcate în locuri interzise sau în locuri în care pot genera un pericol pentru cei din jur.

Un proiect în acest sens a fost aprobat astăzi de către Guvern.

Responsabilă de ridicarea, transportarea și depozitarea mașinilor va fi Î.S. „Servicii Pază a MAI”, iar costul procedurilor vor fi suportate de către persoana în privința căreia a fost pornit procesul contravențional în cadrul căruia a fost ridicat mijlocul de transport.

Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a precizat că nu toți șoferii prinși beți la volan vor rămâne fără mașini. Dacă șoferul este însoțit de către o persoană care este capabilă să conducă, ori șoferul va găsi o persoană care să vină să urce la volan, atunci mașina nu va fi ridicată și dusă la parcare.

În același timp, agentului constatator îi este interzis să urce la volanul mijlocului de transport asupra căruia a fost aplicată ridicarea ca măsură procesuală de constrîngere.

Pentru serviciile de ridicare/transportare a mijloacelor de tansport se propun următoarele taxe:

1) în perimetrul municipiilor Chişinău, Bălţi şi centrelor raionale, ciclomotoare, motociclete, autoturisme, remorci de autoturism – 1 transportare – 250,0 lei;

2) în perimetrul municipiilor Chişinău, Bălţi şi centrelor raionale, autobuze, autocamioane, remorci de autocamion – 1 transportare – 250,0 lei;

3) în suburbiile municipiilor Chişinău, Bălţi şi centrelor raionale, ciclomotoare, motociclete, autoturisme, remorci de autoturism – 1 transportare – 300,0 lei;

4) în suburbiile municipiilor Chişinău, Bălţi şi centrelor raionale, autobuze, autocamioane, remorci de autocamion – 1 transportare – 350,0 lei;

Pentru serviciile de depozitare la parcările speciale sau la subdiviziunile de poliție a mijloacelor de tansport ridicate se stabilesc următoarele taxe:

1) Autoturisme, remorci de autoturism:

- depozitarea pe un termen de până la 5 zile – 15,0 lei/ora;

- depozitarea pe un termen mai mare de 5 zile – 200,0 lei/24 ore;

2) Autobuse:

- intrarea pe teritoriul parcării sau la subdiviziunile de poliție – 550,0 lei;

- depozitarea pe un termen de până la 5 zile – 20,0 lei/ora;

- depozitarea pe un termen mai mare de 5 zile –360,0 lei/24 ore;

3) Autocamioane, remorci cu lungimea mai mare de 7 m:

- intrarea pe teritoriul parcării sau la subdiviziunile de poliție – 900,0 lei;

- depozitarea pe un termen de până la 5 zile – 40,0 lei/ora;

- depozitarea pe un termen mai mare de 5 zile – 700,0 lei/24 ore;

4) Moped, motociclu:

- depozitarea pe un termen de până la 5 zile – 15,0 lei/ora;

- depozitarea pe un termen mai mare de 5 zile – 200,0 lei/24 ore.

Faptul ridicării şi aducerii mijlocului de transport la parcare se va consemna într-un proces-verbal, în patru exemplare: un exemplar rămîne la persoana care a decis aducerea vehiculului la parcare, al doilea exemplar se remite persoanei care a organizat aducerea, al treilea exemplar se înmînează persoanei care a luat în primire vehiculul la parcare, iar cel de-al patrulea exemplar se înmînează proprietarului sau posesorului de vehicul ori i se expediază recomandat la domiciliu. Despre aducerea vehiculului la parcare, agentul constatator informează neîntîrziat serviciul de gardă al poliţiei.

Conducătorul mijlocului de tansport, în privinţa căruia a fost aplicată procedura de ridicare a mijloacelor de tansport va putea obţine informaţii despre locul de depozitare şi modul de restituire a acestora la telefonul de urgenţă al subdiviziunii teritoriale de poliţie din care face parte agentul constatator.

De menționat că această metodă este utilizată atît în ţările europene, cîtşi în statele-membre ale CSI, cum sunt Federaţia Rusă, Ucraina, Kazahstan etc.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000