Bani.md

Guvernul a aprobat: Statul va înregistra amprentele șoferilor, cu ajutorul scanerelor

Guvernul a aprobat: Statul va înregistra amprentele șoferilor, cu ajutorul scanerelor foto: pclaptop.ro

Conducătorii auto din Moldova își vor lăsa amprentele palmelor și ale degetelor într-o bază de date ale MAI. Un proiect de hotărâre ce vizează modificarea unei legi cu privire la înregistrarea datelor dactiloscopice, elaborat de Ministerul Afacerilor Interne, a fost aprobat astăzi de către Cabinetul de Miniștri. 

Înregistrarea dactiloscopică se va efectua prin aplicarea amprentelor tuturor degetelor ale ambelor mâini, cât și a amprentelor palmare, cu ajutorul live-scanerelor. 

Suma preconizată pentru realizarea proiectului constituie aproape 127 de mii $ (echivalent cu peste 2,3 milioane de lei) și va fi alocată din bugetul Agenției Servicii Publice.

La înaintarea proiectului, MAI a elucidat mai multe premise. Una dintre ele este legată de lipsa unui mecanism de colectare a informației dactiloscopice de la conducătorii auto. În pofida faptului că din anul 2002, dactilografierea de stat a devenit obligatorie pentru conducătorii auto, până în prezent nu există nici o informație în privința acestei categorii.

Conform evidenței, în Republica moldova sunt peste un million de conducători auto, iar înregistrarea amprentelor digitale și palmare ale acestora va crea noi oportunități în identificarea persoanelor și urmelor amprentelor ridicate la locul infracțiunilor ale căror autori sunt necunoscuți. De asemenea ar putea fi descoperite și crime din anii precedenți.

Totodată, această bază de date ar fi și un bun instrument de obținere, păstrare, sistematizare și utilizare a informației.

Pentru organizarea procedurii de înregistrare dactiloscopică de stat pentru categoria conducătorilor auto urmează a fi alocate circa 2,2 milioane de lei. De asemenea, proiectul subliniază necessitate aalocării mijloacelor financiare pentru procurarea și instalarea tehnicii de calcul (calculator, scanere de preluare a amprentelor digitale și palmare, softul și crearea conexiunii dintre locurile de muncă cu serverul principal) în Secțiile de calificare ale conducătorilor auto ale Agenției Servicii Publice.

La moment, sunt create și funcționează 11 Secții de calificare a conducătorilor auto, însă numărul acestor apoate fi modificat.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000