Bani.md

Guvernul a delegat 3 juriști secunzi la Grefa CEDO. Ce salarii le va achita statul

Guvernul a delegat 3 juriști secunzi la Grefa CEDO. Ce salarii le va achita statul

Republica Moldova trimite alți 3 juriști secunzi la Grefa Curții Europene a Drepturilor Omului privind examinarea preliminară a cererilor adresate CtEDO. Cei trei, preselectaţi în urma concursului organizat şi desfăşurat de către Ministerul Justiţiei şi selectaţi de către Grefa CtEDO sunt:

1) Dumitrița Bologan;

2) Cornel Sotnic;

3) Ludmila Petroman.

Fiecare jurist secund va primi câte 3.900 de euro pentru serviciile prestate și vor fi asigurați din contul statului cu locuință de serviciu (1.600 euro chiria lunară), dar și cu asigurare medicală și socială.

În total, Ministerul Finanțelor va aloca Ministerului Justiției, din fondul de rezervă al Guvernului, echivalentul în lei al sumei de 247.410 euro.

Termenul de delegare a juriştilor secunzi la Grefa CtEDO este de un an de zile de la data semnării memorandumului de înţelegere, cu eventualitatea prelungirii pentru un nou termen.

Potrivit proiectului de delegare a juriștilor secunzi la grefa CtEDO, în 2016, CEDO a examinat 777 de cereri în privința RM, dintre care 750 au fost declarate inadmisibile sau radiate, juriștii secunzi examinând o parte importantă a acestor cereri.

La stabilirea cuantumului plăților s-au luat în considerare indicii preţului de consum, indicii nivelului de trai, minimumul de existenţă şi indicii costului vieţii, calculaţi de instituţiile de specialitate pentru remunerarea lucrătorilor internaţionali.

Dumitrița Bologan a activat timp de 6 ani în calitate de consilier juridic superior la Misiunea Norvegiană de Experţi pentru Promovarea Supremaţiei Legii în Moldova (NORLAM). Anterior, ea a fost lector universitar al Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova.

Cornel Sotnic este consilier juridic al unui grup de companii agricole. El a mai activat în cadrul proiectului Suport pentru Consiliul Concurenței, implementat de o companie italiană cu sucursala în București.

Ludmila Petroman activează de 10 ani în Ministerul Justiției. Este șef al Direcției avizare acte normative.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000