Bani.md

Guvernul Dăncilă, învestit de Parlamentul României! S-a lăsat cu luări peste picior și ironii

Guvernul Dăncilă, învestit de Parlamentul României! S-a lăsat cu luări peste picior și ironii

Guvernul Dăncilă a primit votul de încredere în Parlamentul României, după ce 282 de parlamentari au votat pentru, 136 împotrivă şi o abţinere.

Parlamentarii au fost convocaţi, luni, în sesiune extraordinară, pentru a da votul de învestitură guvernului Viorica Dăncilă. Premierul desemnat Viorica Vasilica Dăncilă a declarat luni, în discursul din Parlament, că va renunţa săptămâna aceasta la formularul 600 şi apoi la altele. Din punct de vedere politic, Dăncilă a ţinut să spulbere speculaţiile legate de subordonarea sa faţă de Liviu Dragnea şi a anunţat că singura entitate faţă de care va răspunde guvernul său va fi cea parlamentară. La şedinţa comună de plen şi-au înregistrat prezenta 352 de parlamentari, iar pentru validarea noului Guvern este nevoie de un număr de 233 de parlamentari.

În discursul său din fața parlamentarilor, Viorica Dăncilă a făcut un lung şir de promisiuni, multe dintre ele aceleaşi pe care le-au făcut şi predecesorii săi: vom avea 350 de kilometri de autostradă până în 2020, salariul minim va urca la 300 de euro, iar tinerii se vor întoarce acasă. 

Urmează un anunț cu privire la ora la care miniștrii vor merge la Cotroceni pentru depunerea jurământului.

 

De menționat că acesta este al treilea guvern PSD-ALDE de la alegerile parlamentare din 2016.

Liviu Dragnea, liderul PSD i-a schițat un portret premierului desemnat: „Câteva cuvinte despre Viorică Dăncilă: Este un om civilizat, o femeie plăcută şi rezonabilă. Are o practică îndelunagată în Parlamentul European. I-am apreciat întotdeauna bună-creştere. Iubeşte dialogul şi este neconflictuală. Are avantajul de a fi stat nouă ani departe de politică românească. A respirat aerul occidental. S-a distanţat de modul românesc de a face politică, de multe ori dominat de mize mici şi interese personale”, a afirmat Dragnea. 

Adresându-i-se Vioricăi Dăncilă, Dragnea a spus că este important ce va face de mâine încolo. „Dacă în mandatul dumneavoastră românii o vor duce mai bine, înseamnă că v-aţi îndeplinit misiunea”, a adăugat el.

Dragnea a fost aplaudat în mod ironic, la final, de parlamentarii USR. Ulterior, liderul PSD a părăsit sala și nu a asistat la discursurile opoziției.

Totuși, în Parlament nu s-a trecut fără ironii:

Victor Ponta, independent: „După momentele de stand-up comedy vreau și eu să vă mulțumesc pentru că participăm împreună la preluarea președinției semestriale a Guvernului de către doamna Viorica Dăncilă. Îi urez succes. Știți că dl. Dragnea i-a urat succes și dlui Grindeanu, și dlui Tudose, până și mie mi-a urat succes, așa că să vă fie de bine!”

Traian Băsescu, PMP: „Citind programul de guvernare, vă pot spune că el reprezintă o mare gogoașă, el nu e realizabil și m-aș bucura dacă actualul guvern s-ar limita la a da prioritatea investițiilor din bugetul de stat. (...) Avem cel mai mare guvern din UE. Arată ca un guvern de țară subdezvolată în care fiecărui trib trebuie să i se dea câte ceva”, a spus fostul președinte Traian Băsescu. „De azi, vreau să știți că nu-i mai cert pe unguri că vorbesc stricat limba română, că avem și noi unul care taie pamblica și care se plimbă prin comisiile parlamentare spunând că pamblica în Bucovina e regionalism. Ceva mai ridicol încă n-am auzit! Celălant ministru era cu genunchele umflate ...cam ăsta e nivelul guvernului Vasilica Viorica-Dragnea și nu pot decât să mă rog lui Dumnezeu pentru o viață cât mai scurtă”.

Varujan Vosganian (ALDE): „Am numărat de câte ori colegii noștri au rostit Liviu Dragnea - de 75 de ori. Vă mărturisesc, sunt invidios și mai că-mi vine să-mi tai barbișonul și să-mi las numai mustața! Dumneavoastră ocupați-vă de Liviu Dragnea, că noi ne ocupăm de guvernare”, s-a adresat el opoziției. 

Kelemen Hunor (UDMR): „Concluzia este una simplă: o lipsă totală de viziune, o lipsă acută a unui proiect de ţară. Ne îndreptăm spre o situaţie atât de tragică, încât orice altă discuţie între cei care au câştigat alegerile parlamentare şi cei care sunt în opoziţie este o pierdere de timp şi este irelevant dacă până în 2020 mai votăm trei, patru, cinci guverne sau dacă opoziţia va fi sau nu va fi în stare să lanseze un proiect credibil pentru o altă majoritate sau se va limita doar la utopia unor alegeri anticipate şi la solicitarea unui premier non-PSD fără să fie în stare să facă o propunere viabilă agreată de toate partidele. Sunt chestiuni irelevante”.

„Am discutat cu toţi cei care au fost deschişi la dialog. Mi-aş fi dorit sa avem un dialog cu toţi cei din Parlament. (...) Mai dăm o şansă coaliţiei. Nu doar că au câştigat alegerile, dar au avut determinarea de a păstra un dialog sincer cu noi. Din partea celorlalţi, tăcerea a fost profundă”, a mai spus liderul UDMR.

Dan Barna, liderul USR: „Uniunea Salvați România va vota împotriva guvernului Dăncilă. Este singurul lucru normal pe care îl putem face în această situație ridicolă.

Mă întreb câte guverne trebuie să mai cadă până când vom putea opri tot acest circ in reluare? Și până când loialitatea față de șeful de partid va mai călca în picioare responsabilitatea pe care o aveți față de oamenii care v-au votat?

Poate vă mai amintiți de ei, oamenii de pe stradă, cei pe care se presupune că îi reprezentați aici în Parlament. În vreme ce Liviu Dragnea schimbă guvernele odată cu anotimpurile, oamenii aceștia cheltuie astăzi mai mulți bani pentru mâncare, benzină, curent electric”, a spus liderul USR.

Sursa: Mediafax/Digi24

 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000