Bani.md

Guvernul nu va susține ideea de a amenda șoferii care utilizează farurile anticeață în condiții meteo necorespunătoare

Guvernul nu va susține ideea de a amenda șoferii care utilizează farurile anticeață în condiții meteo necorespunătoare

Guvernul nu susține proiectul de lege al unui deputat, care propune ca șoferii care vor utiliza farurile anticeață în condiții necorespunzătoare să fie amendați.

Pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Guvernului se regăsește un aviz la proiectul de lege pentru completarea Codului Contravențional, înregistrat în Parlament de către deputatul Vladimir Cernat.

Acesta a venit cu inițiativa de a completa Codul Contravențional cu un articol, care stipulează că folosirea farurilor anticeață în alte condiții decît pe timp de ceață, se sancționează cu amendă de la 12 la 15 unități convenționale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

Proiect: Amenzi pentru șoferii care vor utiliza farurile anticeață atunci când condițiile meteo nu o cer

Guvernul nu susține acest proiect, menționând că potrivit legii, „elaborarea unui act normativ trebuie să fie precedată de o analiză științifică asupra necesității intervenirii cu modificări”.

„Autorul proiectului motivează necesitatea elaborării proiectului respectiv prin creșterea numărului accidentelor rutiere care au urmări grave, inclusiv decesuri cauzate de folosirea farurilor anticeață în alte condiții decît pe timp de ceață, fără însă să prezinte anumite date statistice și legătura cauzală dintre aceste elemente.

Conceptual, normele conținute în acest proiect contravin cadrului juridic existent. Or, conform pct.34 subpct.5) din Regulamentul circulației rutiere, este permisă folosirea farurilor anticeață în alte condiții decît pe timp de ceață, mai exact:

a) în condiţii de vizibilitate redusă − separat, precum şi simultan cu lumina de întîlnire sau de drum a farurilor;

b) pe timp de noapte pe sectoarele de drum neiluminate – simultan cu lumina de întîlnire sau de drum a farurilor;

c) în cazurile prevăzute în subpunctul 3) din prezentul punct (Pentru atenţionarea altor participanţi la trafic şi pentru semnalizarea vehiculelor în cazul deplasării pe timp de zi)− în locul luminii de întîlnire a farurilor.

Prin urmare, legiuitorul a prevăzut posibilitatea folosirii farurilor anticeață și în alte condiţii de vizibilitate redusă pentru a facilita conducerea mijloacelor de transport în condiții meteo nefavorabile”, se menționează în avizul Guvernului.

Avizul urmează a fi aprobat de Cabinetul de miniștri în ședința următoare, ce  este programată pentru ziua de vineri.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000