Bani.md

Guvernul respinge inițiativa de a pedepsi penal agresorii care încalcă ordinele de restricție

Guvernul respinge inițiativa de a pedepsi penal agresorii care încalcă ordinele de restricție foto simbol

Inițiativa legislativă de a trage la răspundere penală pe cei care încalcă ordonanțele de protecție (emise de instanțe) și ordinele de restricție de urgență (emise de Poliție), este respinsă de Guvern. Executivul a emis un Aviz negativ în acest sens și spune că argumentele propuse autorul proiectului, Vadim Pistrinciuc, sunt insuficiente. 

Toți agresorii care vor încălca interdicția de a se apropia de victimă, să răspundă penal! Se cere modificarea legii

În prezent, doar cei care încalcă interdicțiile impuse de instanța de judecată pot fi trași la răspundere penală. Astfel, Vadim Pistrinciuc a propus ca și cei care încalcă interdicția impusă de poliție să fie pasibili de aceeași pedeapsă. 

În motivarea proiectului de lege se menționează că efectul soluției propuse va consta în responsabilizarea organelor de drept și prevenirea mai eficientă a acțiunilor agresorilor. Acest argument, precum și invocarea faptului că există un număr aproximativ egal de cazuri când sunt încălcate ordinele de restricție de urgență emise de către poliție și ordonanțele de protecție emise de judecată, Guvernul le consideră insuficiente și irelevante pentru fundamentarea inițiativei legislative propuse.

„Guvernul amintește că la 28 iulie 2016 Parlamentul a adoptat Legea nr. 196 privind modificarea şi completarea unor acte legislative (care țin de domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie), în vederea perfecţionării mecanismului naţional de asistenţă şi protecţie a victimelor violenţei în familie. Adoptarea acestei legi a fost necesară în scopul armonizării cadrului juridic naţional cu prevederile Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei în familie (Convenţia de la Istanbul).

În acest context, remarcăm faptul că în Convenţia de la Istanbul, ordinul de restricţie de urgenţă este consacrat de art. 52, iar ordonanţa de protecţie de art. 53, astfel recunoscînd calitatea lor de instrumente juridice diferite ca metodă de realizare, pentru a servi aceluiaşi scop, şi anume prevenirea comiterii actelor de violenţă şi protecţia victimei violenţei”, se spune în nota informativă a Guvernului.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000