Bani.md

Guvernul respinge propunerea PSRM: Judecătorii Curții Constituționale POT avea dublă cetățenie

Guvernul respinge propunerea PSRM: Judecătorii Curții Constituționale POT avea dublă cetățenie foto: gov.md

Guvernul spune din nou „NU” propunerilor socialiștilor! De această dată este vorba despre o inițiativă legislativă din partea a 6 deputați din PSRM, care vor ca judecătorii Curții Constituționale să dețină doar cetățenia Republicii Moldova, iar deputații să fie cei care decid ridicarea imunității judecătorilor CC și încetarea acestora din funcție.

Un aviz negativ al respectivei inițiative legislative a fost aprobat astăzi de către Guvern.

Principalele propuneri ale inițiativei legislative socialiștilor se rezumă la:

-deţinerea de către judecătorii Curţii Constituţionale doar a cetăţeniei Republicii Moldova,

-limitarea imunităţii judecătorilor Curţii Constituţionale pentru voturile sau opiniile exprimate în exercitarea mandatului,

-excluderea dreptului de a-şi stabili singuri limitele competenţei,

-luarea de către Parlament a deciziei privind ridicarea imunităţii judecătorului Curţii Constituţionale şi încetarea exercitării funcţiei, în situaţiile prevăzute de proiect.

Guvernul însă nu este de acord cu aceste modificări.

Potrivit doumentului, Republica Moldova a ratificat Convenţia europeană cu privire la cetăţenie, fără a formula rezerve în privinţa interdicţiei multiplei cetăţenii. Astfel, statele sunt obligate să exercite cu bună-credință tratatele internaționale la care sunt parte. „Republica Moldova nu poate invoca prevederile legislaţiei sale interne ca justificare a neexecutării unui tratat la care este parte”, se menționează în document.

Ce ține de imunitatea judecătorilor CC, Guvernul spune că conform legii, judecătorii nu pot fi trași la răspundere juridică pentru voturile sau opiniile exprimate în exercitarea mandatului.

De asemenea, Comisia de la Veneția  a menţionat că garanţiile independenţei rezidă în aceea că judecătorul este liber să îşi menţină opiniile, să stabilească faptele şi să aplice dreptul în toate chestiunile cu privire la care poate delibera şi nu este obligat să îi justifice nimănui nimic, nici măcar altor judecători şi/sau preşedintelui curţii.

Guvernul nu este de acord nici nu propunerea ca deputații să decidă ridicarea imunității și încetarea judecătorilor din funcție. Asta pentru că judecătorii nu sunt angajaţii autorităţii care i-a numit. Din momentul depunerii jurămîntului, judecătorii sînt independenţi, inamovibili şi se supun numai Constituţiei.

Amintim că un astfel de proiect a fost înaintat după ce CCM a decis suspendarea temporară din funcție a lui Igor Dodon, care a refuzat pentru a doua oară să îl numească în funcția de ministru al Apărării pe Eugen Sturza, ajungându-se astfel într-un blocaj instituțional.

Atunci, socialistul Vlad Bătrâncea a declarat că judecătorii CC „au depus jurământ față de o țară, dar poartă în buzunar alt pașaport”. Acesta mai spus că orice judectăro trebuie să fie tras la răspundere penală, în contextul în care socialiștii susțineau că acțiunile CCM reprezintă „uzurparea puterii de stat”.

De menționat că Igor Dodon s-a arătat împotriva unui proiect de lege, care permite dubla cetățenie pentru angajații Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

DODON NU VREA CA ANGAJAȚII SIS SĂ AIBĂ CETĂȚENIE STRĂINĂ: „ASTA DIN NOU SE FACE CU SUPORTUL CC, FORMATĂ DIN ROMÂNI ȘI UNIONIȘTI”

PSRM CERE CA JUDECĂTORILOR CURȚII CONSTITUȚIONALE SĂ LE FIE INTERZISĂ DUBLA CETĂȚENIE (VIDEO)

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000